Markkinoiden epävarmuus vaikuttaa valuuttakursseihin

lainat.fi

Kilpailuta lainat tarjoamamme hakemuksen avulla

USA:n ja Kiinan kiristyneet välit ja tullivero vaikuttavat koko maailmantalouteen. Tämän lisäksi Yhdysvaltojen Iranin ydinasetutkimukseen liittyvä pelottelu on aiheuttanut maailmantalouden epävarmuutta ja epävakautta toukokuun ajan.

Toukokuussa USA sekä Kiina yrittivät neuvotella tullikiistaan liittyvistä asioista. Tästä huolimatta asiaan ei saatu ratkaisua ja raju tullikorotus astui voimaan. Tullikorotuksen johdosta Yhdysvallat on ottanut käyttöön suuren korotuksen Kiinasta tuotavien tuotteiden kohdalla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Kiinan satamissa ja lentokentillä, joista kuljetukset lähtevät kohti Yhdysvaltoja, on tulliveroa korotettu peräti 150 prosenttia. Aikaisemmin tulli oli 10 % ja korotuksen jälkeen lukema kimmahti 25 prosenttiin. Jos tilanne pahenee entisestään, on kauppasota aikaisempaa todennäköisempi skenaario. 

Tämän lisäksi kiista on vaikuttanut koko maailmaan ja heikentänyt osakekursseja kaikkialla. Osakkeiden laskusuunta on myös vienyt viitelainatuottoja alaspäin. Epävarmuuden voimistuessa pääomaa käytetään varmempiin kohteisiin, joka puolestaan nostaa niiden arvoa. 

Mitä Yhdysvaltojen sekä Kiinan tullinokittelusta voi seurata?

Pahimmillaan Yhdysvaltojen sekä Kiinan tullinokittelu voi laajeta koskemaan muitakin maita, joilla on edes pientä vientijäämää Yhdysvaltojen kanssa. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että Trump on moittinut rajummin Saksan kuin Japanin maahantuomien autojen määrää. 

Tullinokittelun toiminta jää kuitenkin suureksi kysymysmerkiksi, sillä mikään ei estä kiinalaisia kuljettamasta tavaroitaan Kanadaan tai Meksikoon. 

Valuuttoja verrattaessa voidaan huomata, että dollarin arvon nousseen toukokuussa 6,7 Kiinan juanista seitsemän tuntumaan. Tämä tarkoittaa samalla, että kiinalaistuotteiden dollarihinnat ovat menneet alaspäin. Juanin heikentymiseen on vaikuttanut Kiinan keskuspankin tekemät päätökset. Valuutta ei olisi heikentynyt, jos Kiinan keskuspankki ei olisi ollut operaatiota vastaan.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.