Vertaislainat

Myös Peer-to-peer lending – tai P2P-nimillä tunnettu vertaislaina on yksityishenkilöiden rahoittama laina. Lainan osapuolet eivät ole kuitenkaan suorassa yhteydessä keskenään, vaan laina haetaan lainapalvelun kautta.

Hae vertaislainaa avullamme!

Vertaislainoissa lainan antaja ja saaja eivät ole tekemisissä keskenään, vaan osapuolet kommunikoivat lainapalvelun välityksellä, anonymiteettinsä säilyttäen. Kauttamme voit kilpailuttaa Fixuran tarjoaman vertaislainan.

Fixura logo

Fixura

9.7/10
Lainaa1 000-20 000 €
Laina-aika24-72 kk
NimelliskorkoVaihtelee
Kuukausimaksu12,50 €

Lainaesimerkki: 5150 € laina, jonka todellinen vuosikorko on 12,78 %, jos nimelliskorko on 6,9 % ja lainanhoitomaksu 12,50 € /kk ja laina-aika 48 kuukautta. Nimelliskorko määräytyy asiakaskohtaisen luottoluokituksen perusteella. Lainanhoitomaksu lisätään kuukausierään 2. vuodesta alkaen, koska 1. vuoden lainanhoitomaksut (150 €) pääomitetaan. Lainan kokonaishinta on 6357,94 €.

Yleistä vertaislainoista

Vertaislaina on laina, jossa rahoitus tulee pankin tai rahoitusyhtiön sijaan suoraan muilta yksityishenkilöiltä tai sijoittajilta. Vertaislainassa lainayhtiö toimii siis vain osapuolet yhteen saattavana välikätenä, eikä tarjoa itse rahoitusta lainaan.

Verkossa toimivat vertaislainat ovat tuoneet modernin vaihtoehdon pankkilainoille ja perinteisille pikalainoille, ja niiden suosio kasvaa kovaa vauhtia. Myös sijoittajat ovat innostuneet vertaislainasijoittamisesta.

Tutustu vertaislainaesittelystämme, niin opit, mistä niissä on kyse. Kerrottakoon heti aluksi, ettei Lainat.fin yhteistyökumppaneihin kuulu tällä hetkellä vertaislainoja tarjoavia yrityksiä. Esittelemistämme lainapalveluista vertaislainoja tarjoaa vuonna 2009 toimintansa aloittanut, suomalainen Fixura.

Yleistä tietoa vertaislainoista

Vertaislainoissa on kyse kenties maailman vanhimmasta valuutan lainaamismuodosta, joka on tuotu nykyaikaiseen muotoonsa verkkoon. Ihmiset ovat aina lainanneet rahaa toisilleen ja saattaneet periä siitä sovitun koron.

Kyse on siis normaalista ikivanhasta ihmisten välisestä kanssakäymisestä. Ainoa ero tässä on, että vertaislainapalveluissa lainasopimus solmitaan verkossa, jolloin lainanhakija saa tarvitsemansa rahoituksen sekä sijoittaja rahoilleen korkoa.

Osapuolet eivät siis tapaa toisiaan kasvotusten ja ja anonymiteetti säilyy. Lainapalvelu toimii markkinapaikkana sopimuksen solmimiselle. Yhden lainan rahoittajana voi olla yksi tai useampi henkilö. Lainan korot myös muodostuvat viime kädessä sijoittajien tekemien tarjousten perusteella.

Vertaislainat lainanhakijan näkökulmasta

Vertaislainat eivät lainanhakijan näkökulmasta katsottuna eroa käytännössä mitenkään esimerkiksi perinteisistä kulutusluotoista tai pikalainoista. Voit hakea lainaa haluamillasi ehdoilla lainantarjoajan sivuilta ja hyväksyttyäsi lainatarjouksen, saat rahat käyttöösi todella nopeasti.

Vertaislaina saattaa kuitenkin tuoda tiettyä joustavuutta lainoillesi.Vertaislainan tarjoamia etuja lainanhakijalle ovat muun muassa:

  • Lainanhakijana sinulla on enemmän varaa sanella lainasi ehtoja, sillä lainantarjoajat päättävät itse millaisilla ehdoilla he haluavat rahojaan lainata. Saat myös itse sanella minkälaisella korolla haluat lainaa hakea.
  • Et yleensä tarvitse vakuuksia lainan saamiseksi.

Vertaislainat sijoituskohteena

Mikäli etsit rahoillesi tasaista tuottoa tekevää sijoituskohdetta, on nykyaikainen vertaislaina harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Vertaislainan tarjoamia etuja sijoittajalle ovat muun muassa:

  • Sijoitettua rahaa voi hajauttaa useisiin, jopa satoihin, eri lainoihin. Täten tuotto ei juurikaan kärsi, vaikka yksittäisillä lainanottajilla olisikin vaikeuksia lainan takaisinmaksun kanssa.
  • Tasainen tulo. Rahoilleen saa tasaista vastinetta, kun lainanottajat lyhentävät lainaansa joka kuukausi.
  • Vertaislainoista saatu tuotto ei riipu muista yleisistä markkinoista, kuten osakemarkkinoista. Sijoittaja määrittää aina itse, mille tahoille ja minkälaisella korolla lainaa haluaa myöntää.
  • Sama palvelu tarjoaa helpon mahdollisuuden tehdyn voiton uudelleensijoittamiseen. Halutessaan rahansa voi myös kotiuttaa koska tahansa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että korkeiden korkotuottojen vertaislainoihin sijoittamiseen liittyy aina riskinsä. Lainanhakijoiden todellista takaisinmaksukykyä on vaikea arvioida, vaikka henkilö tai yritys olisikin aiemmin hoitanut raha- asiansa moitteettomasti. Kenelle tahansa voi ilmetä odottamattomia maksuvaikeuksia.

Riskejä sijoittajana voi pyrkiä minimoimaan sijoittamalla esimerkiksi vain hakemuksiin, joissa on mukana takaaja tai vakuus. Tämä pienentää riskiä siihen, että rahat jäisivät saamatta maksuvaikeuksien vuoksi.

Kun lainaa hakee vertaislainapalvelusta, saapuu lainayhtiöltä kuukausittainen lasku aivan kuten muissakin lainavaihtoehdoissa. Lainayhtiö myös siirtää sijoittajien rahat hakijan tilille ja auttaa kaikissa lainaan liittyvissä asioissa ja kysymyksissä.

Velallinen ja lainan rahoittaja eivät ole näin ollen missään yhteydessä keskenään. Molemmat osapuolet ainoastaan hyväksyvät lainaehdot ja vertaislainapalvelu hoitaa rahaliikenteen ja muut käytännön asiat. Lainapalvelu veloittaa palvelusta omat kulunsa, kuten tilinavaus- ja hoitokulut.

Usein kysytyt kysymykset

Ei näe. Vertaislainoissa kumpikaan osapuoli ei saa mitään tietoja toisistaan, joten molempien osapuolten anonymiteetti on täysin turvattu.

Vertaislainan saanti edellyttää yleensä samojen ehtojen täyttämistä kuin muissakin lainoissa. Nämä ovat: tarpeeksi korkea ikä Suomen kansalaisuus tai suomalainen henkilötunnus ja vakituinen osoite Suomessa henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tunnistautumista varten. ei maksuhäriömerkintöjä ja säännölliset tulot henkilökohtainen matkapuhelinliittymä suomalainen pankkitili

P2P on lyhenne englanninkielen sanoista peer- to- peer, eli yksityishenkilöltä yksityishenkilölle. Peer- to- peer lending on siis vain rahoitusmarkkinoilla käytetty englanninkielinen vastine vertaislaina- termille.

Lainahakemusta tehdessä kannattaa miettiä, millaiseen lainaan olisit itse valmis sijoittamaan sijoittajana. Pelkällä selkeällä hakemuksella voi jo päästä pitkälle. Vaikka voitkin usein itse sanella millaisella korolla haluat hakea lainaasi, ei liian alhainen korko ole monenkaan sijoittajan mielestä kovin houkuttava kohde. Korko kannattaa siis miettiä järkeväksi lainasummaan ja laina- aikaan nähden. Myös esimerkiksi takaaja lainallesi voi olla sijoittajaa houkuttava ominaisuus lainahakemuksessasi. Se antaa varmuutta sille, että sijoittaja saa rahansa ja korkotuottonsa todennäköisemmin ja saattaa tuoda sinulle nopeammin lainatarjouksia. Tarpeeksi suuret säännölliset tulot ovat hyvä keino vakuuttaa sijoittajia takaisinmaksukyvystäsi.

Vertaislainojen takaisinmaksu tapahtuu aivan kuten muidenkin lainojen. Lyhennät lainaa kuukausittaisella laskutuksella ja lainapalvelu välittää lyhennyksen ja korkotuoton lainantarjoajille.

Kaikessa sijoittamisessa on aina riskinsä, jotka tulee tiedostaa. Vertaislainoihin sijoittamisessa suurin riski on se, että lainanhakija ei suoriudukaan ottamastaan lainasta. Tällöin laina jää sijoittajan luottotappioksi. Tätä riskiä voi kuitenkin pienentää hajauttamalla rahojaan useisiin eri lainoihin.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.