Vertaile 2 000€ - 60 000€ lainat 

Johdanto vertaislainoihin 

Vertaislaina on laina, jossa rahoitus tulee pankin tai rahoitusyhtiön sijaan suoraan muilta yksityishenkilöiltä tai sijoittajilta. Vertaislainassa lainayhtiö toimii siis vain välikätenä saattaen osapuolet yhteen, eikä tarjoa itse rahoitusta lainaan.

Verkossa toimivat vertaislainat ovat tuoneet modernin vaihtoehdon pankkilainoille ja perinteisille pikalainoille ja niiden suosio kasvaa kovaa vauhtia. Myös sijoittajat ovat kiinnostuneet kovasti vertaislainoihin sijoittamisesta. Ota siis selvää vertaislainaesittelystämme mistä niissä todellisuudessa on kyse ja mistä saat parhaat vertaislainat.

Parhaat vertaislainat 2020

Fellow Finance laina

Fellow Finance hae vertaislainaa 

Vuonna 2013 perustettu Pohjoismaiden suurin vertaislainapalvelu. Sen monipuoliset rahoituspalvelut on suunnattu sekä yksityishenkilöille, että yrityksille.

Lainaesimerkki Fellow Finance: asiakas ottaa lainaa 7 000€ kertaluottona. Nimelliskorko lainalle on 9%, koron välityspalkkio on 150€ sekä tilinhoitomaksu 12,5€/kk. Todelliseksi vuosikoroksi lainalle tulee 14,62%. Esimerkkitilanteessa lainan kokonaiskustannukseksi tulee 10 471€. 

Yksityishenkilöille:

 • Vakuudetonta lainaa 500 - 20 000 euroa
 • Laina-aikaa 24kk - 84kk
 • Kiinteä korko alkaen 5% ja lyhennyserät alkaen 24€/kk 

Yrityksille:

 • Vakuudetonta lainaa 5 000- 1 000 000 euroa.
 • Kiinteä korko alkaen 6%.

Sijoittajille:

 • Fellow Finance- sijoittajat ovat saaneet keskimäärin 10%- vuosittaista korkoa rahoilleen.
 • Valitset itse kenelle ja millä ehdoin lainaat rahojasi. Voit rahoittaa yhtä lainaa tai hajauttaa rahasi useampiin lainoihin.

Fellow Financen laina- ja sijoitusasioissasi saat aina asiantuntevaa ja kokenutta palvelua. Kaikkia Fellow Finance asioitasi hallitset sujuvasti suoraan verkkopalvelusta. Olitpa sitten lainanhakija tai rahoillesi tuottoa etsivä sijoittaja, pääset hallinnoimaan kaikkia palveluita milloin tahansa verkossa.


Yleistä tietoa vertaislainoista

Vertaislainoissa on kyse kenties maailman vanhimmasta valuutan lainaamismuodosta, joka on tuotu nykyaikaiseen muotoonsa verkkoon. Ihmiset ovat aina lainanneet rahaa toisilleen ja saattaneet periä siitä sovitun koron. Kyse on siis normaalista ikivanhasta ihmisten välisestä kanssakäymisestä. Ainoa ero tässä on, että vertaislainapalveluissa lainasopimus solmitaan verkossa, jolloin lainanhakija saa tarvitsemansa rahoituksen sekä sijoittaja rahoilleen korkoa.

Osapuolet eivät siis tapaa toisiaan kasvotusten ja ja anonymiteetti säilyy. Lainapalvelu toimii markkinapaikkana sopimuksen solmimiselle. Yhden lainan rahoittajana voi olla yksi tai useampi henkilö. Lainan korot myös muodostuvat viime kädessä sijoittajien tekemien tarjousten perusteella.

Vertaislainat lainanhakijan näkökulmasta

Vertaislainat eivät lainanhakijan näkökulmasta katsottuna eroa käytännössä mitenkään esimerkiksi perinteisistä kulutusluotoista tai pikalainoista. Voit hakea lainaa haluamillasi ehdoilla lainantarjoajan sivuilta ja hyväksyttyäsi lainatarjouksen, saat rahat käyttöösi todella nopeasti.

Vertaislaina saattaa kuitenkin tuoda tiettyä joustavuutta lainoillesi.Vertaislainan tarjoamia etuja lainanhakijalle ovat muun muassa:

 • Lainanhakijana sinulla on enemmän varaa sanella lainasi ehtoja, sillä lainantarjoajat päättävät itse millaisilla ehdoilla he haluavat rahojaan lainata. Saat myös itse sanella minkälaisella korolla haluat lainaa hakea.
 • Et yleensä tarvitse vakuuksia lainan saamiseksi.

Vertaislainat sijoittajan näkökulmasta

Mikäli etsit rahoillesi tasaista tuottoa tekevää sijoituskohdetta, on nykyaikainen vertaislaina erittäin hyvä vaihtoehto. Vertaislainan tarjoamia etuja sijoittajalle ovat muun muassa:

 • Voit hajauttaa sijoittamiasi rahoja useisiin, jopa satoihin, eri lainoihin. Täten tuottosi ei kärsi niin paljon vaikka yksittäisillä lainanottajilla olisikin vaikeuksia lainan takaisinmaksun kanssa.
 • Tasainen tulo. Kun lainanottajat lyhentävät lainaansa joka kuukausi, saat rahoillesi tasaista tuottoa.
 • Vertaislainoista saamasi tuotto ei ole riippuvainen muista yleisistä markkinoista, kuten osakemarkkinoista. Määrität aina itse mille tahoille ja minkälaisella korolla haluat myöntää lainaa.
 • Sama palvelu tarjoaa sinulle helpon mahdollisuuden sijoittaa uudelleen tekemäsi voiton. Voit myös halutessasi kotiuttaa rahasi koska tahansa.

Toki kannattaa pitää mielessä, että korkeiden korkotuottojen vertaislainoihin sijoittamisessa on aina olemassa riski. Lainanhakijoiden todellista takaisinmaksukykyä on vaikea arvioida, vaikka henkilö tai yritys aikaisemmin olisikin hoitanut raha- asiansa moitteettomasti. Kenelle tahansa voi tulla odottamattomia maksuvaikeuksia tulevaisuudessa.

Riskejä sijoittajana voikin pyrkiä minimoimaan sijoittamalla esimerkiksi vain hakemuksiin, joissa on mukana takaaja tai vakuus. Täten ei ole niin todennäköistä, että rahasi jäävät saamatta maksuvaikeuksien vuoksi.

Kun haet lainaa vertaislainapalvelusta, saat kuukausittaiset laskusi lainayhtiöltä, aivan kuten muissakin lainavaihtoehdoissa. Se myös siirtää sijoittajien rahat tilillesi ja auttaa kaikissa lainaan liittyvissä asioissa ja kysymyksissä.

Täten et ole missään vaiheessa yhteydessä lainasi rahoittajiin. Molemmat osapuolet ainoastaan hyväksyvät tahollaan lainan ehdot ja vertaislainapalvelu hoitaa rahaliikenteen ja muut käytännön asiat. Lainapalvelu veloittaa kuitenkin omat kulunsa, kuten tilinavaus- ja hoitokulut käytännön asioiden hoitamisesta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Näkeekö lainan rahoittaja henkilötietoni?

Ei näe. Vertaislainoissa kumpikaan osapuoli ei saa mitään tietoja toisistaan, joten molempien osapuolten anonymiteetti on täysin turvattu.

Mitä vaatimuksia vertaislainan saamiselle on?

Vertaislainan saamiseksi täytyy yleensä täyttää samat ehdot kuin muidenkin lainojen:

 • Tarpeeksi korkea ikä. Esim. Lainaa.fi- palvelussa ikäraja on 22 vuotta ja Fellow Finance- palvelussa 20- vuotta.
 • Suomen kansalaisuus ja vakituinen osoite Suomessa
 • Henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tunnistautumista varten.
 • Ei maksuhäriömerkintöjä sekä säännölliset tulot.
 • Henkilökohtainen matkapuhelinliittymä

Mitä tarkoittaa vertaislainojen yhteydessä esiintyvä termi P2P?

P2P on lyhenne englanninkielen sanoista peer- to- peer, eli yksityishenkilöltä yksityishenkilölle. Peer- to- peer lending on siis vain rahoitusmarkkinoilla käytetty englanninkielinen vastine vertaislaina- termille.

Miten voin nopeuttaa lainatarjousten saamista?

Lainahakemusta tehdessä kannattaa miettiä, millaiseen lainaan olisit itse valmis sijoittamaan sijoittajan ominaisuudessa. Pelkästään selkeä hakemus voi jo viedä pitkälle.

Vaikka voitkin usein itse sanella millaisella korolla haluat hakea lainaasi, ei liian alhainen korko ole monenkaan sijoittajan mielestä kovin houkuttava kohde. Korko kannattaa siis miettiä järkeväksi lainasummaan ja laina- aikaan nähden.

Myös esimerkiksi takaaja lainallesi voi olla sijoittajaa houkuttava ominaisuus lainahakemuksessasi. Se antaa varmuutta sille, että sijoittaja saa rahansa ja korkotuottonsa todennäköisemmin ja saattaa tuoda sinulle nopeammin lainatarjouksia. Myös tarpeeksi suuret säännölliset tulot ovat hyvä keino vakuuttaa sijoittajia takaisinmaksukyvystäsi.

Miten maksan vertaislainani takaisin?

Vertaislainojen takaisinmaksu tapahtuu aivan kuten muidenkin lainojen. Lyhennät lainaa kuukausittaisella laskutuksella ja lainapalvelu välittää lyhennyksen ja korkotuoton lainantarjoajille.

Onko minulla sijoittajana riskejä?

Kaikessa sijoittamisessa on aina riskinsä ja ne pitää myös tiedostaa. Vertaislainoihin sijoittamisessa suurin riski on se, että lainanhakija ei suoriudukaan ottamastaan lainasta. Tällöin laina jää sijoittajan luottotappioksi. Tätä riskiä voi kuitenkin pienentää hajauttamalla rahojaan useisiin eri lainoihin.