Vertaile parhaat 2 000€ - 60 000€ lainat 

Laina ja sen hakeminen voi tulla ajankohtaiseksi yllättäen sekä ilman sen pidempää harkintaa. Kyseessä on asia, johon kannattaa perehtyä kunnolla ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Tämän lisäksi lainat voivat aiheuttaa hämmennystä termistön puolesta. Me Lainat.fi:llä tarjoamme mahdollisuuden kilpailuttaa alan ykköspalvelut se onnistuu lainahakemuksen täyttämisellä sivustomme kautta. 

Ennen tätä on kuitenkin hyvä olla tietoinen alan yleisimmästä termistöstä, jonka innoittamana loimme sanakirjan aiheeseen liittyen. 

Perustermistö 

 • Autolaina - autolaina on yksi yleisimmistä lainamuodoista. Kyseistä lainaa on mahdollista hakea joustoluoton taikka kulutusluoton muodossa, jolloin rahaa ei ole kiinnitetty mihinkään tiettyyn hankintaan. Aikaisemmin mainittujen lisäksi markkinoilta löytyy myös autolainoja, joita on mahdollista käyttää pelkästään uuden auton hankintaan taikka autonvaihtoon. Näissä auto toimii myös monissa tilanteissa lainan vakuutena. Edellä mainittujen lisäksi osa autokaupoista tarjoaa myös osamaksusopimuksia, jotka mahdollistavat uuden auton hankinnan. 
 • Venelaina - yksi yleisistä lainamuodoista. Veneen hankinta onnistuu kulutusluoton, joustoluoton taikka pankin kautta haettavan venelainan avulla. Pankkien venelainoissa tulee kuitenkin varautua, että lainalle vaaditaan vakuutta taikka takaajaa.  
 • Asuntolaina - oma asunto on yleensä yksi elämän suurimmista hankinnoista. Se tulee ajankohtaiseksi lähes jokaiselle. Asuntolainaa on mahdollista hakea pankeilta. Kyseessä on monissa tilanteissa niin suuri lainasumma, että se vaatii takaajan taikka vakuuden. 
 • Remonttilaina - remonttilainaa haetaan tilanteessa, jossa koti vaatii pienempää pintaremonttia tai suurempia muutoksia, kuten putki- taikka sähkötöitä. Remonttilainaa on mahdollista hakea pankeilta sekä muilta lainapalveluilta. Remonttilaina on yksi yleisimmistä lainamuodoista, jota on mahdollista saada vakuudellisena sekä vakuudettomana. Vaihtoehtojen määrään vaikuttaa luonnollisesti, kuinka suuresta lainasta on kyse. 
 • ASP -tili - puheena on valtion avustama säästötili, joka on tarkoitettu ensiasunnon ostajille. ASP-säästäjänä mahdollistat markkinoiden edullisimman lainan sekä reiluimmat lainaehdot. ASP-tilin säästöille saat  myös hyvän sekä verottoman talletuskoron. Sen ansiosta sinulla on myös mahdollisuus hakea edullista ASP -ensiasuntolainaa sekä valtion korkotukea. Korkotukea on mahdollista hakea jo myönnetylle ASP -lainalle. Lisäksi lainalle voi saada valtion asuntolainantakausta, mikä tarkoittaa, että laina ei vaadi ulkopuoleista takaajaa. 
 • Pikalaina - pikalainoista puhuttaessa lainasummat ovat yleensä pieniä (50 - 1 000 euroa) ja takaisinmaksuajat lyhyitä. Kyseinen lainamuodon takaisinmaksuaika on yleensä 1 kk - 1 vuoden välillä. Lisäksi lainan kulut ovat korkeammat, kuin muilla lainoilla. Pikalainaa hankitaan yleensä äkillisiin sekä suhteellisen pieniin menoihin. 
 • Kulutusluotto - kulutusluotto on pikalainan tyylinen lainamuoto. Kulutusluotossa haettava lainasumma on kuitenkin yleensä suurempi, noin 2 000 - 60 000 euroa. Kulutusluotto on kertalaina, joka maksetaan asiakkaalle kokonaisuudessaan lainasopimuksen hyväksymisen jälkeen. Takaisinmaksuaika vaihtelee noin 1 - 15 vuoden väliltä. 
 • Joustoluotto - rahoitusmuoto, jota voidaan käyttää yksittäiseen taikka toistuvaan rahantarpeeseen. Joustoluotossa asiakkaalle avataan oma luottotili, jolle määritetään luottoraja. Luottoraja sijoittuu yleensä noin 2 000 - 60 000 euron välille. Luottotilin avaamisen jälkeen hänellä on mahdollisuus nostaa rahaa luottorajan puitteissa. Tämä on siis mahdollista, koska vain rahantarpeen iskiessä. Kyseessä on luottokortin tapainen etu, jonka käyttäminen käy milloin tahansa sekä missä tahansa. Joustoluotossa kuluja maksetaan ainoastaan nostetulta osalta. Osa yrityksistä saattaa korkojen lisäksi veloittaa vuosikorkoa sekä muita ylläpitokuluja. Kyseiset kulut on hyvä huomioida ennen lainan nostamista. Siksi suosittelemme lainasopimuksen lävitse lukemista huolella. 
 • Vertaislaina - on joustoluotoista, kulutusluotoista sekä pikalainoista poikkeava lainamuoto. Tässä muodossa laina tulee suoraan pankin taikka rahoituslaitoksen sijaan yksityishenkilöltä taikka sijoittajalta. Tässä lainamuodossa lainayhtiö toimii välikätenä saattaen osapuolet yhteen, pankilla tai rahoitusyhtiöllä ei siis ole mitään tekemistä kyseisen rahan kanssa. Vertaislainat ovat harvinaisempia, mitä pikalainat, kulutusluotot taikka joustoluotot. Tästä huolimatta ne ovat kuitenkin yleistyneet huomattavasti aikaisemmasta. 
 • Annuiteettilaina - lainamuoto, jota lyhennetään tasaerissä. Jokaisen maksuun tulevan kuukauden summa on siis täysin sama. 

 • Luottotiedot - luottotiedot ovat tietoja, joita käytetään yksityisen henkilön taikka yrityksen taloudellisen aseman arvioimiseen. Luottotietoja Suomessa keräävät ainoastaan alaan erikoistuneet yritykset. Tietoja tarkastavat pankit, rahoituslaitokset, vakuutusyhtiöt, vuokranantajat sekä teleoperaattorit. Luottotietojen käsittelyä säätelee luottotietolaki. Huomioithan, että pelkkä laskun myöhästyminen ei aiheuta merkintää luottotietorekisteriin. Merkintä voidaan lisätä luottorekisteriin vasta siinä vaiheessa, kun viranomainen tai luottopalvelu on todennut maksujen laiminlyönnin. 
 • Maksuhäiriömerkintä - maksuhäiriömerkinnän yksityinen henkilö voi saada pitkittyneen maksujenlaiminlyönnin seurauksena. Maksuhäiriö voi aiheutua monessa eri tilanteessa ja se pysyy rekisterissä 2 - 5 vuoteen. Kesäkuussa 2018 kerrottiin, että 379 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. On myös arvioitu, että yhdeltä rekisteröidyltä löytyy noin 15 merkintää. 
 • Maksulähetys (rahalähetys) - voidaan lähettää rahaa ilman, että vastaanottajan tilinumero on tiedossa 
 • Finanssivalvonta - tunnetaan myös FIVA -lyhenteestä. Viranomainen, joka valvoo muun muassa vakuutusyhtiöitä, pankkeja, rahoituslaitoksia, sijoituspalveluita, pörssejä sekä eläkeyhtiöitä. Heidän tehtävänään on edistää finanssimarkkinoiden vakautta sekä luottamusta, jonka lisäksi heidän tehtävänään on suojata asiakkaita, sijoittajia sekä vakuutettuja. 

Lainatermistö - lainan takaisinmaksuun liittyvä sanasto 

 • Annuiteetti - termi tarkoittaa lainanlyhennyksen tasaerää, eli lainan takaisinmaksu hoidetaan saman suuruisilla kuukausierillä. Käytettäessä annuiteettilyhennystä, menee lainan alussa suurin osa maksuista sen korkoihin ja pienempi osa itse lainan lyhentämiseen. Lainan lyhennyksen loppu puolella suurin osa puolestaan kuluu lainan lyhentämiseen ja ainoastaan pieni määrä sen korkoihin.
 • E-lasku -  on sähköinen lasku. Yritykset pyrkivät vähentämään paperin käyttöön ja säästämään sitä kautta luontoa. E-laskujen käyttö on vuosien varrella yleistynyt ja osa yrityksistä laskuttaa paperilaskujen lähettämisestä. Tämä motivoi asiakkaita ottamaan sähköiset palvelut käyttöönsä. Yleensä e-lasku lähetetään palvelun verkkokantaan, jonne asiakkaat voivat kirjautua omilla tunnuksilla (monesti verkkopankkitunnuksilla). Yleensä asiakkaalla on mahdollisuus saada muistutus uudesta e-laskusta omaan sähköpostiin. 
 • BIC-koodi (SWIFT -koodi) -  puheena on tilinsiirron tukena käytettävä tunnuskoodi. Jokaisella pankilla on omansa, esimerkiksi Danske Bankin BIC- koodi on DABAFIHH sekä Nordean NDEAFIHH. Tämä on pankin oma tunnistetieto, eikä se vaihtele asiakaskohtaisesti vaan on jokaiselle sama.
 • TUPAS -tunnistautuminen - kyseessä on vahva tunnistautuminen, jonka kehittämisestä ovat vastanneet suomalaispankit. Sitä käytetään sähköiseen asiointiin, kuten esimerkiksi omille vakuutussivuille kirjautuessa taikka allekirjoittaessa sähköistä sopimusta. Tupas -tunnistautumisessa sivustolle kirjaudutaan omia verkkopankkitunnuksia käyttäen. 90% asioinnista sekä tunnistautumisesta tapahtuu nykyään TUPAS menetelmällä. 

Lainatermistö - lainan kuluihin liittyvä sanasto 

 • Lainan vakuus - lainan vakuutena voivat toimia asunto, metsäomaisuus, rahasto sekä monet muut rahanarvoiset asiat. Pankeille vakuus on elinehto, sillä se turvaa heidän varansa, mikäli asiakas joutuu maksuvaikeuksiin. Vakuutta voidaan kutsua myös reaalivakuudeksi, sillä yleensä kyseessä fyysinen asia taikka esine. Jos lainan ottaja ei ole kykenevä maksamaan velkaa, tulevat pankit muuttamaan vakuuden rahaksi, joka käytetään velan kattamiseksi. 
 • Lainan takaaja - takaaja on vakuudesta eroten henkilö, joka lupautuu maksamaan lainan toisen puolesta, mikäli lainanottaja ei itse sitä kykene hoitamaan. Tämä on pankin tapa turvata omat tulonsa. Takaaja suostuu ottamaan toisen lainan vastuulleen ja takaamaan sen henkilökohtaisella omaisuudellaan. Takaaja vastaa lainasta samalla tavalla kuin omastaan ja siksi maksamattomia lainoja voidaan periä suoraan kyseiseltä henkilöltä. Velkoja ei ole velvollinen perimään rahaa velalliselta, vaan heillä on oikeus kääntyä suoraan lainan takaajan puoleen, jonka vuoksi ennen takaajaksi ryhtymistä, tulee asiaa harkita huolellisesti, eikä kenen tahansa pyyntöön kannata suostua. Yleisin takaustilanne on, kun lainanottajan vanhemmat takaavat lapsensa asuntolainan tai vastaavan. On myös hyvä muistaa, että vaikka yhdellä lainalla olisi useampia takaajia, voi tästäkin huolimatta yksi takaaja olla vastuussa koko velasta. Velkoja ei nimittäin ole velvollinen perimään velkoja jokaiselta takaajalta, vaikka he olisivatkin täysin maksukykyisiä. Sopimusta tehtäessä olisi myös hyvä ottaa huomioon, että kenen tahansa maksukyky voi heikentyä lainan oton sekä takaussopimuksen solmimisen jälkeen. 
 • Todellinen vuosikorko (kokonaiskorko) - todellinen vuosikorko kertoo lainanhakijalle lainan todelliset kulut. Se pitää sisällään koron lisäksi muut lainalle luokitellut kulut, kuten tilinhoitomaksut, kuukausimaksut, laskutuslisät sekä muut vastaavat. Todellinen vuosikorko on luku, jolla lainanottajan tulisi vertailla eri lainatarjouksia. Sen avulla on mahdollista saada luotettavin tieto siitä, kuka tarjoaa parhaan lainan lainanhakijan tilanteeseen katsottaessa. 
 • Viitekorko - kyseessä on luku, jonka mukaan määritetään lainojen kokonaiskorko. Suomessa yleisimmässä käytössä on Euribor -korko. 
 • Euribor -korko - kyseinen termi on lyhenne sanoista Euro Inrerbank Offered Rateistä. Kyseessä on joka päivä julkaistava viitekorko, jolla pankit sitoutuvat lainaamaan vakuudettomia varoja toisille pankeille. Suomen lisäksi kyseessä on Euroopan sekä euroalueen tärkein korko. Puheena on hinta, jolla pankki saavat rahaa toisiltaan. Tämä toiminta muistuttaa käytännössä pankkien välistä tukkukauppaa, sillä yksityishenkilöille rahaa myönnetään eri hinnalla. Myös pankkien väliseen hintaan vaikuttaa sen hetkinen Euribor -korko. Parhaiten Euribor tulee tutuksi asuntolainojen nimelliskorkona. Monissa muissa maissa, asuntolainoissa on käytössä kiinteät korot tai pankkien omat prime -korot. 
 • Yhdistelylaina - kyseessä on laina, jossa yhdistetään useampi pieni laina yhdeksi suuremmaksi. Kyseinen lainamuoto tunnetaan markkinoilla myös järjestelylainan nimellä. Kyseessä on erinomainen tapa saada kulut hallintaan. Tämä siksi, että yleensä yhdessä suuressa lainassa on hillitymmät korot sekä kulut, kuin monessa pienessä lainassa. 

Lainatermistö - muu lainasanasto 

 • Lainaturva - lainaturva on vakuutus, joka turvaa olemassa olevan lainan takaisinmaksun. Lainaturva tulee tarpeelliseksi, kun perheessä tapahtuu jotakin odottamatonta. Kyseessä on varakeino odottamattoman kriisin varalle. Lainaturvan omistajat voivat keskittyä kriisin keskellä tärkeämpiin asioihin.
 • Yhteishakija /rinnakkaishakija - laina voidaan hankkia yhteishakijan kanssa, jolloin molemmat ovat vastuussa lainan takaisinmaksusta. Rinnakkaishakijan kanssa haettuun lainaan on mahdollista saada paremmat ehdot, sillä molempien hakijoiden tulot vaikuttavat sopimukseen. Rinnakkaishakijaa käytettäessä, tulee molempien osapuolien hyväksyä sekä allekirjoittaa lainatarjous.