Luottokortit

Luottokortin vinguttaminen on usein järkevä valinta suurempaa hankintaa tai lentolippuja ostettaessa. Tuoteturva- ja matkavakuutuspalvelut ovat vain joitakin etuja, jotka liittyvät tähän joustovaraa tuovaan maksuvälineeseen.

Löydä paras luottokortti Lainat.fin avulla

Useat nettipankit tarjoavat asiakkailleen kilpailukykyisiä luotto- ja maksukorttiratkaisuja. Tutustu korttien ominaisuuksiin ja kilpailuta kiinnostavimmat vaihtoehdot!

Bank Norwegian logo

Bank Norwegian

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,99-14,99 %
Kuukausimaksu3-5 €

Lainaesimerkki: 10 000 € lainan kokonaishinnaksi muodostuu 9,89 % korolla (todellinen vuosikorko 12,21 %) kolmessa vuodessa yhteensä 11 861 €. Kuukausieräksi määräytyy tuolloin 328 € (36 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu puolestaan 5 €.

Sweepbank logo

SweepBank

9.8/10
Lainaa3 000-8 000 €
Laina-aikaJopa 60 päivää korotonta maksuaikaa
Nimelliskorko19,90 %

Sweepbank-korttiluottoesimerkki:  1500 euron luotto, jonka nimelliskorko on 19,9 % ja todellinen vuosikorko 21,82 %. Takaisinmaksu 12 kuukauden aikana 138,88 euron suuruisissa, kuukausittaisissa maksuerissä. Kokonaiskustannus on tuolloin 1 666,56 euroa, josta kulujen osuus on 166,56 euroa.

Komblett Bank logo

Komplett Bank

9.5/10
Lainaa1 000-50 000 €
Laina-aika36-180 kk
Nimelliskorko6,00-18,50 %
Kuukausimaksu8 €

Lainaesimerkki: korko 7,49 %, todellinen vuosikorko 9,77 %, 5 v laina-aika 10 000 € summalle, avausmaksu 45 €, tilinhoitopalkkio 8 €/kk, yht. 12 559 €. Kuukausimaksuerä 209 €/k.

Lainasto logo

Lainasto

9.4/10
Lainaa100-3 000 €
Laina-aika2-47 kk
Nimelliskorko20 %
KuukausimaksuMax. 12,50 €

Lainaesimerkki: Esimerkki: 3 000 euron luoton luottokustannukset 12 kk maksuajalla yhteensä 444,34 euroa, jolloin takaisinmaksettava kokonaissumma on 3 444,34 euroa. Todellinen vuosikorko on tuolloin 29,71 %.

Luottokortit lyhyesti

Luottokortista on apua monenlaisissa tilanteissa.

Luottokortti on suosittu maksuväline, jonka hankkiminen tulee jossakin vaiheessa ajankohtaiseksi liki jokaiselle. Opi artikkelimme avulla lisää luottokorteista ja tutustu samalla parhaisiin luottokorttiyrityksiin.

Ja tiesitkö, että luottokortin voi saada nykyisin myös virtuaalisena? Kätevän sovelluksen avulla toimiva Sweepbank-luottokortti on oiva seuralainen niin kivijalka- kuin verkkokauppoja kierrellessä.

Mihin luottokorttia tarvitaan?

Luottokortti on suosittu maksuväline, eikä syyttä! Se tarjoaa käyttäjälleen huimasti etuja, joista ilmeisin on tietenkin koroton maksuaika oman luottorajan sallimissa puitteissa.

Luottokortilla tehtyjä ostoksia ei veloiteta saman tien. Niistä kootaan sen sijaan lasku, jonka voi maksaa silloin kuin itselle parhaiten sopii. Luottokorttien eräpäivät ovat usein hyvinkin joustavia. Eräpäivää voi yleensä muokata tarvittaessa itse.

Aiemmin vain muovisessa muodossa esiintyneestä luottokortista on nykyisin saatavilla myös virtuaalinen versio. Virtuaalikortin avulla voi asioida esimerkiksi nettikaupoissa. Se sopii NFC-teknologian ansiosta myös lähimaksamiseen.

Kuinka käytän virtuaalikorttia nettikaupassa?

Virtuaaliluottokortti on yhä useamman kuluttajan valinta.

Virtuaalikorttia käytetään verkkokaupassa perinteisen muovisen luottokortin tapaan. Osoitettuihin kenttiin syötetään kortin tiedot: kortin haltijan nimi, kortin numero, viimeinen voimassaolokuukausi ja kolminumeroinen CVV- tai CVC-varmennuskoodi.

Luottokortti voi tarjota sinulle lukuisia muita etuja, kuten ympäri maailmaa toimivan käteisnostomahdollisuuden ja tuoteturvan, joka korvaa rikkinäisen tuotteen tai saamatta jääneen palvelun. Monen luottokortin kylkiäisenä saa myös matkavakuutuksen, ja joihinkin kortteihin sisältyy lisäksi oikeus lentokentän lounge-palveluiden käyttöön.

Luottokortti voi olla hotelliin kirjautuessa välttämätön, sillä kortin tietoja pyydetään usein kaiken varalta heti sisään kirjautuessa. Mikäli luottokorttia ei ole, kannattaa kaavaillusta majoituspaikasta varmistaa etukäteen, ettei asiasta koidu ongelmia.

Luottokortti auttaa yllättävän menoerän kohdalla

Luottokortti löytyy jo yhä useamman lompakosta, joko konkreettisesta tai virtuaalisesta, ja monelle se on etenkin suurempien hankintojen yhteydessä kullanarvoinen vaihtoehto joustavuutensa takia. Luottokortti saattaa myös pelastaa juuri ennen palkkapäivää yllättäen kohdalle osuvan hammaslääkärilaskun tai suurempien ruokaostosten kohdalla.

Moni pyrkii käyttämään luottokorttiaan ainoastaan pakkotilanteessa, sillä luottokorttivelka voi kasvaa yllättävän suureksi aivan huomaamatta. Pitkittynyt luottokorttivelka tuo mukanaan huomattavia korkokuluja.

Luottokorttien matkavakuutukset

Joihinkin luottokortteihin kuuluu matkavakuutus.

Moni luottokorttifirma tarjoaa korttiin sisältyvän, yleensä sangen kattavan matkavakuutuksen. Erillinen matkavakuutus ei tuolloin ole välttämättä lainkaan tarpeen. Tämä voi tuoda mukanaan jopa satojen eurojen säästön. Luottokortti on siis myös loistava tapa tuoda lisäturvaa reissullesi.

Luottokorttiyhtiöiden tarjoamat matkavakuutukset saattavat korvata esimerkiksi kadonneita matkatavaroita, matkan peruuntumisesta aiheutuneita kustannuksia tai sairauskuluja. Luottokortin haltijan lisäksi monet vakuutukset korvaavat myös perheenjäsenille tai puolisolle aiheutuneita kuluja.

Luottokorttiyhtiöiden matkavakuutusten ehdoissa on kuitenkin merkittäviä eroja, joten oman luottokortin mahdollisen matkavakuutuksen kattavuus ja ehdot tulee selvittää tarkkaan. Joissain luottokorteissa matkavakuutuksen ehtona voi olla esimerkiksi se, että matka on maksettu joko kokonaan tai osittain kyseisen yhtiön kortilla. Joihinkin luottokortteihin ei sisälly lainkaan vakuutusta.

Luottokortti tuo turvaa shoppailuun

Itselle sopivinta luottokorttia valitessa on hyvä pohtia, millaisia ostoksia kortilla on tarkoitus maksaa. Kaikki luottokortit tuovat turvaa verkossa maksettaessa ja esimerkiksi konkurssitapauksissa.

Kuten sanottua, Jotkin luottokortit sisältävät myös tuoteturvan, joka korvaa tietyin ehdoin tuotteelle sattuneita vaurioita. Luottokorttien yleisiin ominaisuuksiin lukeutuvat myös erilaiset bonus- ja kanta-asiakkuusohjelmat.

Tuolloin luottokortilla tehdyt ostokset kerryttävät kanta-asiakaskaspisteitä. Korttiostokset voivat kerryttää pisteitä myös tietyn lentoyhtiön pisteohjelmaan.

Luottokorttien kulut

Kulut ja korot kannattaa vertailla tarkkaan ennen luottokortin valitsemista. Lähes kaikki luottokorttiyhtiöt tarjoavat nykyisin korotonta maksuaikaa jopa 60 arkipäivään asti.

Jos laskun maksaa ajallaan, ei luottokorttiostoksista tarvitse maksaa lainkaan korkoa. Etenkin tällaisessa käytössä luottokortti on todella kätevä maksuväline monipuolisuutensa vuoksi.

Korottoman maksuajan jälkeiseltä ajalta perittävät korot vaihtelevat kuitenkin erittäin paljon, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Luottokorttien nimelliskorot saattavat vaihdella 5–20 %:iin. Vuosikoron lisäksi luottokorttiyhtiö lisää korkoon marginaalikoron, eli luotolle laskemansa voiton.

Marginaalikorot ovat yleensä 5–10 % luokkaa. Joistakin korteista peritään lisäksi vuosimaksua ja erilaisia nostokuluja esimerkiksi ulkomaan käteisnostoista.

Myös siirto luottokortilta omalle tilille voi olla maksullinen. Paperilaskusta saatetaan niin ikään periä jopa muutaman euron laskukohtainen maksu.

Luottokorttiluoton todellista hintaa laskiessa tulee siis huomioida:

  • luoton vuosikorko (nimelliskorko)
  • luotonantajan oma marginaali
  • muut koron lisäksi veloitettavat kulut (nosto- ja tilisiirtomaksut jne.).

Paras luottokortti – näin valitset oikean

Luottokortteja on olemassa lukuisia. Paras luottokortti ei välttämättä suinkaan ole se kalleimmalla kuukausimaksulla varustettu. Se, kuinka korttia aikoo käyttää, on syytä huomioida kortin valinnassa.

Osa luottokorttia hakevista toivoo luottoa ainoastaan muutamalle viikolle, toiset etsivät pidempikestoista rahoitusratkaisua. Osa valitsee luottokortin sen sisältämien lisäpalveluiden perusteella, mutta toisille ne ovat sivuseikka. Alta löydät kuusi tärkeää asiaa, joita kannattaa pohtia ennen juuri omaan tilanteeseen parhaiten soveltuvan luottokortin valintaa:

1. Mikä on korko?

Luottokorttien korot vaihtelevat palvelukohtaisesti. Ennen luottokortin valintaa kannattaakin kilpailuttaa useampia vaihtoehtoja. Pelkän korkoprosentin seuraamisesta ei ole kuitenkaan apua, vaan korttia valitessa tulee huomioida myös muut kulut, kuten kuukausi- ja nostomaksut.

2. Kuinka kauan ilmaista luottoaikaa sopimus tarjoaa?

Luottoaika vaihtelee palveluittain. Useimmat kortit tarjoavat asiakkailleen 30–60 päivää korotonta maksuaikaa. Koska tämä on palvelukohtaista, kannattaa asia varmistaa huolellisesti. Jo aiemmin mainitsemamme Sweepbank tarjoaa asiakkailleen jopa 60 päivää korotonta maksuaikaa.

Korotonta maksuaikaa koskevaan päätökseen vaikuttaa myös se, kuinka nopealla aikajanalla luotonottajalla on mahdollisuus maksaa luotto takaisin. Tässäkin tilanteessa budjetointi on tarpeen ennen luottokorttisopimuksen tekoa.

3. Mikä on luottokortin luottoraja?

Ennen luottokortin valintaa tulee miettiä, kuinka suuria luotto-ostoja sillä on tarkoitus tehdä. Luottokorttien luottorajat voivat vaihdella muutamasta sadasta eurosta kymmeniintuhansiin euroihin. Luottorajaan vaikuttaa keskeisesti luottokortin hakijan taloudellinen tilanne ja tulot.

4. Peritäänkö automaattinostosta kuluja?

Mikäli luottokortilta halutaan tehdä nostoja, kannattaa huomiota kiinnittää siihen, millaisia kuluja siitä peritään.

Osa luottokorttiyhtiöistä veloittaa kuluja nostoista, toiset tarjoavat asiakkailleen maksuttomat nostot.

Nostoehdot kannattaa lukea läpi ajatuksen kanssa, sillä osa palveluista määrittää tarkat ehdot sille, paljonko rahaa on mahdollista nostaa ilman lisäkuluja.

5. Ulkomailla tehdyt ostot ja nostot

Jos luottokorttia haetaan matkustamisen turvaksi, kannattaa matkailuun liittyviin ehtoihin kiinnittää erityistä huomiota. Joissakin tilanteissa luottoyhtiö perii kuluja valuutan muuttuessa, toisissa tilanteissa palvelut tarjoavat puolestaan normaalia maksukorttia paremmat ehdot.

Myös kortin tyyppiin kannattaa kiinnittää huomiota. Mastercardia tai Visaa ei välttämättä hyväksytä kaikkialla, mikäli liikkeenharjoittajalla on sopimus ainoastaan toisen edellä mainituista korttipalveluista kanssa.

6. Mitkä ovat kortin asiakasedut? 

Paras luottokortti voi olla myös sellainen, joka sisältää kiinnostavimmat asiakasedut. Luottokorttiedut voivat olla miltei mitä vain maan ja taivaan väliltä.

Tuote- tai konkurssiturvan lisäksi luottokortteihin voi sisältyä lentoyhtiöiden tai hotelliketjujen pisteohjelmia tai erilaisia etuohjelmia, kuten S-etukortti tai K-plussakortti. Lisäksi luottokorttien etuihin voi kuulua pääsy lentokenttien VIP- tai lounge -tiloihin tai matkavakuutus.

Usein kysytyt kysymykset

Luottokortin saannin edellytyksiä ovat vähintään 18 vuoden ikä (usein jopa huomattavasti korkeampi), vakituinen osoite Suomessa, puhtaat luottotiedot ja säännölliset tulot.

Henkilökohtaisen luottorajan laskee aina luotonantaja. Luottorajaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa: Kuukausittaiset tulot. Tulot ovat yksi merkittävimmistä tekijöistä, kun luotonantaja arvioi asiakkaan takaisinmaksukykyä. Mahdollinen aiempi asiakassuhde luotonantajan kanssa voidaan myös katsoa eduksi.

Luottokorttityyppejä on lukuisia, mutta useimmat niistä ovat jonkinlaisia kanta-asiakas- tai etupisteitä kerryttäviä kortteja. Piste- tai etuohjelmien ansiosta kortista on hyötyä myös muissa tilanteissa kuin luotto-ominaisuutta käytettäessä.

Kun ostoksia maksaa tavallisella maksu- eli debit-kortilla, veloitetaan maksu tililtä saman tien. Se ei siis mahdollista ostosten tekemistä korttiin liittyvän tilin katetta suuremmalla summalla. Täten pelkällä maksukortilla etenkään suurempien hankintojen tekeminen ei ole aina mahdollista. Luottokortilla maksettaessa laskutuskauden aikana tehdyt maksut kootaan yhdelle laskulle, joka lähetetään asiakkaalle laskutuskauden lopussa. Luottokortit mahdollistavat yleensä vähintään 30 päivää korotonta maksuaikaa. Laskutuskauden aikana voi siis tehdä suurempiakin hankintoja ja maksaa ne vasta palkkapäivänä. Kortin varsinainen luotto-ominaisuus tarkoittaa sitä, että maksaminen onnistuu tarvittaessa myös korottoman maksuajan jälkeen. Korkoa alkaa kertyä korottoman maksuajan päätyttyä. Harkiten käytettynä luottokortti on siis järkevä ja joustavampi vaihtoehto tavalliselle maksukortille tai pikalainoille.

Rinnakkaiskortti on samaan luottokorttiin liitettävä kortti. Rinnakkaiskortteja voi olla useita. Täten kortista on vastuussa yksi ja sama henkilö, mutta sitä voi käyttää samanaikaisesti esimerkiksi useampi perheenjäsen.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.