Ruoan hinnannousu 2020

RUOAN HINNANNOUSU SYYSKUUSSA 2020

Vuonna 2019 ruoan hinta kallistui noin prosentin, joka vastaa normaalia inflaatiota. Ensivuonna elintarvikkeiden nousu kirpaisee aikaisempaakin enemmän, sillä nousun on ennustettu ylettyvän 1,4 prosenttiin.

Poikkeuksena tämän vuoden prosenttiyksikön nousulle, oli lihatuotteet joiden hinta kohosi jopa 4%. Kyseessä on poikkeuksellinen nousu. Kyseinen muutos oli riippuvainen siitä etteivät valmistajat ole viimeisimpinä vuosina voineet nostaa hintoja ja tästä syystä usemman vuoden hinnannousu tapahtui yhdellä kertaa. Toinen syy rajultakin nousulta tuntuvalle summalle on lihatuotteiden vienninkasvu ja kotimaan kulutuksen lasku. Ensikertaa vuosiin myös siipikarjan kasvu pysähtyi. Tämä muutos laittoi suomen lihamarkkinat aivan uuteen uskoon. 

Yhteenvetona tästä ongelmasta voidaan todeta, että ympäristö- sekä tervetystietoisuus alkaa näkyä suomalaisten kuluttajien ostoskoreissa. Muutos  on kasvattanut lihankorvikkeiden sekä kasvisten ostomäärää huomattavasti. Myös maitotuotteiden ostovoima on laskenut, sillä maitotuotanto suomessa on vähentynyt huomattavasti. 

Ulkomaille vienti on puolestaan ollut nousussa jo hetken ajan, muun muassa maitotuotteiden kysyntä on kasvanut. Maitotuotteista suurimmassa suosiossa on ollut juusto sekä jogurtti. Yksi suurimmista vientimaista on Japani. Japanin viennin kasvu on osittain myös johtuvainen EU:n sekä Japanin välisestä vapaakauppasopimuksesta. Lisäksi sianlihanvienti Aasiaan on ollut kasvavaa afrikkalaisen sikaruton vuoksi. 

Lihantuotantoa ei myöskään ole helpottanut Etelä-Suomen kuiva kesä, joka on kutistanut viljan kokonaismäärää. Rutikuiva kesä aiheutti valtavaa laskua maatalouden yrittäjätuloissa. 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.