Ruoan hinnannousu 2020

lainat.fi

Ruoan hinnannousu syyskuussa 2020

Vuonna 2019 ruoan hinta kallistui noin prosentin, mikä vastaa normaalia inflaatiota. Ensi vuonna elintarvikkeiden nousu kirpaisee vielä aikaisempaakin enemmän, sillä nousun on ennustettu yltävän 1,4 prosenttiin.

Poikkeuksen tämän vuoden prosenttiyksikön nousulle muodostivat lihatuotteet, joiden hinta kohosi jopa 4 prosenttia. Kyseinen, varsin poikkeuksellinen muutos liittyi siihen, etteivät valmistajat ole viime vuosina uskaltautuneet korottamaan hintoja.

Tästä syystä useamman vuoden hinnannousu tapahtui yhdellä kertaa. Ei olekaan ihme, että monissa kotitalouksissa arjen ruokamenoihin on jouduttu hakemaan entistä enemmän joustoa esimerkiksi luottokortilla maksettavista ruokaostoksista.

Toinen syy rajultakin nousulta tuntuvalle prosenttikorotukselle on lihatuotteiden viennin kasvu ja kotimaan kulutuksen lasku. Ensimmäistä kertaa vuosiin myös siipikarjan kulutuksen kasvu pysähtyi. Muutos Suomen lihamarkkinat aivan uuteen uskoon. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että ympäristö- ja tervetystietoisuus alkaa näkyä yhä enenevissä määrin suomalaisten kuluttajien ostoskoreissa. Muutos  on kasvattanut lihankorvikkeiden sekä kasvisten ostomäärää huomattavasti. Myös maitotuotteiden ostovoima on laskenut, sillä maitotuotanto Suomessa on vähentynyt huomattavasti. 

Ulkomaille vienti on puolestaan ollut nousussa jo hetken aikaa ja muun muassa maitotuotteiden kysyntä on kasvanut. Maitotuotteista suurimmassa suosiossa ovat olleet juusto ja jogurtti. Yksi suurimmista vientimaista on Japani. Japanin viennin kasvu on osittain myös johtuvainen EU:n sekä Japanin välisestä vapaakauppasopimuksesta. Lisäksi sianlihanvienti Aasiaan on ollut kasvavaa afrikkalaisen sikaruton vuoksi. 

Lihantuotantoa ei myöskään ole helpottanut Etelä-Suomen kuiva kesä, joka on kutistanut viljan kokonaismäärää. Rutikuiva kesä aiheutti valtavaa laskua maatalouden yrittäjätuloissa. 

Kirjoittaja

Eetu

Eetu

Lainat.fi-sivuston sisällöstä vastaava Eetu on 32-vuotias kauppatieteiden kandidaatti, joka seuraa aktiivisesti yhteiskuntaa ja talousmaailmaa puhuttavia kysymyksiä. Eetun kiinnostus talouteen ja säästämiseen heräsi jo varhaislapsuudessa. Tästä kertoo muun muassa se, että hän hankki uuden polkupyörän itse säästämillään rahoilla kolmannella luokalla ollessaan. Vapaa-ajallaan Eetu rentoutuu matkustelun, elokuvien, hyvän ruoan ja lenkkeilyn parissa.

Näytä kaikki viestit kohteesta

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.