Auto ilman käsirahaa

Yksityisautoilun suosio on huippulukemissa, ja yhä useampi huristelee asioille omalla menopelillä. Jos auton hankinta on mielessä, voi mielessä käydä, onko auto ilman käsirahaa tarjolla oleva vaihtoehto. Selvitimme, voiko autokaupoille marssia ilman käsirahaa ja kurvata upouudella kulkuneuvolla osamaksusopimus taskussaan.

Auton voi hankkia jopa täysin ilman käsirahaa.

Koronarajoitukset ovat laantuneet, mutta yksityisautoilu pitää pintansa

Koronaepidemian myötä yksityisautoilu kasvatti suosiotaan. Moni vetäytyi mökille etätöihin ja toisaalta joukkoliikennevälineiden matkustajamäärät notkahtivat tartunnan pelossa.

Joukkoliikenteen matkusajalukuja pyritään saamaan nousuun muun muassa viranomaisyhteistyönä toteutettavalla “Sinua odotetaan” -kampanjalla. Kampanjassa ovat mukana liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Väylävirasto ja valtioneuvoston kanslian Suomi toimii -viestintäkokonaisuus. 

Vaikka etätyösuosituksia on purettu ja yhteiskunta on monella tapaa normalisoitunut, ovat joukkoliikenteen matkustajamäärät laahanneet Traficomin mukaan pääkaupunkiseudulla vuonna 2022 noin 20 % vuoden 2019 lukemista.

Selittyykö joukkoliikenteen matkustajamäärien romahdus ainoastaan yksityisautoilun helppoudella?

Ilmiö selittyy osittain yksityisautoilun mukanaan tuomalla riippumattomuudella. Lisäksi osa joukkoliikennettä aiemmin käyttäneistä on siirtynyt suosimaan pyöräilyä ja kävelyä. 

Ilmiöllä on näin ollen myös kansanterveydellisesti positiiviset aspektinsa, vaikka äkkiseltään asiaa saattaisi lähestyä ainoastaan synkästä ympäristönäkökulmasta.

Joukkoliikenteen käyttäjäksi palaaminen on osittain tottumuskysymys. Parin vuoden tauon jälkeen bussiin tai metroon hyppääminen saattaa tuntua uuvuttavalta ajatukselta, puhumattakaan pysäkillä värjöttelystä. 

Auto ilman käsirahaa – sula mahdottomuus?

Oman auton mukanaan tuoma liikkumavapaus on kiistaton tosiseikka. Lomaillessa pitkin Suomea viilettäminen festareita ja muita kesätapahtumia kierrellen onnistuu autolla kätevästi, vaikka liikenneverkosto onkin kattavasti järjestetty myös joukkoliikenteen osalta. 

Syksyn tullen ja ilmojen viiletessä ajatus omasta autosta voi tuntua houkuttelevalta, jos kesän aikana alleen on vuokrannut esimerkiksi hybridiauton. Mutta kuinka on rahoituksen laita? Onnistuuko auton hankinta ilman käsirahaa lainarahalla?

Jokaisella ei ole ehdottomasti suosittelemisen arvoista puskurirahastoa, joka pelastaa pulasta silloin, kun kohdalle osuu suurempi, yllättävä menoerä. Tai säästöjä, jotka on tarkoitettu esimerkiksi auton, lomamatkan tai remontin rahoittamiseen. 

Mikäli olet ostamassa käytettyä autoa, saa autokaupat usein tehtyä usein myös ilman käsirahaa. Tuolloin ajoneuvo rahoitetaan vakuudettomalla kulutusluotolla, jonka saa nopeimmillaan tililleen jo hakemuksen lähetyspäivänä.

Uusi vai käytetty auto?

Ostohousuja päälle vetäessä autokaupoille suunnatessa on ensiksi ratkaistava, onko kiikarissa uusi vai käytetty menopeli. Energiahintojen huolestuttavan hintakehityksen myötä on syytä kiinnittää myös entistä enemmän huomiota auton käyttövoimaan.

Hybridiauto on monella tapaa turvallisin valinta, mutta niiden hinnat ovat edelleen suhteellisen korkeita. Toisaalta sähkön ja polttoinekustannusten arviointi pitkällä tähtäimellä on nykyisessä maailmantilanteessa suorastaan mahdotonta.

Viisain valinta voi olla hankkia muutaman vuoden ikäinen auto, jonka määräaikaishuolloista on huolehdittu asianmukaisesti ja jolla on ajettu maltillisesti. 

Auton historiaan ja myyjään kannattaa perehtyä huolellisesti mahdollisten yllätysten välttämiseksi. Kiikarissa olevan auton perus- ja historiatiedot voi tilata itselleen Trafi.comista.

Auton hankinta- ja ylläpitokustannuksiin tulee varautua budjetoinnilla huolellisesti etukäteen, jotteivät vakuutus- ja autopaikkamaksut sekä verot vie taloutta aivan punaiselle.

Kuinka nopeasti lainahakemus käsitellään?

Lainahakemuksen käsittelynopeus riippuu palveluntarjoajasta. Jotkut käsittelevät lainahakemuksia jopa vuorokauden ympäri, mutta summien siirtäminen onnistuu  ainoastaan klo 7-23. 

Nyrkkisääntönä voikin pitää sitä, että mikäli hakemus on valmiina aamutuimaan, voi lainaraha olla omalla pankkitilillä vielä saman pankkipäivän kuluessa. Tämä on kuitenkin täysin palvelukohtaista. 

Esimerkiksi Zmartan, joka kilpailuttaa 1 000-60 000 euron suuruiset vakuudettomat lainat, kautta luottoa hakiessa rahojen siirto onnistuu nopeimmillaan jo samana päivänä.

Lainojen käsittelynopeus selviää lainapalveluiden sivuilta, joissa on usein myös UKK-palsta. Mikäli tietoa käsittelyajoista ei löydy, voi asiaa tiedustella suoraan kiinnostusta herättäneen lainanmyöntäjän asiakaspalvelusta.

Ensimmäiseen autolainatarjoukseen ei kannata kuitenkaan tarttua sokeasti, vaan huolellinen vertailu on tässäkin tarpeen – olipa autokaupoille kuinka kiire tahansa.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.