Matkustaa saa jo melko vapaasti, vain muutamat maat rajoittavat reissaamista koronan varjolla
Koronaepidemiaan liittyvät matkustusrajoitukset ovat tulleet parin kuluneen vuoden aikana tutuksi lähes jokaiselle. Nyt matkaan lähdetään jälleen jo lähes normaaliin malliin, mutta mielessä pyörivät testaamiseen, rokotuksiin ja matkakustannuksiin liittyvät tekijät.
Lähes kaikki matkustamiseen liittyvät koronarajoitukset alkavat olla taakse jäänyttä elämää suurimmassa osassa maailmaa. Kesäkuun loppuun mennessä kaikki Pohjoismaat Suomea lukuun ottamatta olivat luopuneet maahantulijoiden osalta kaikista rajoituksista.
Suomalaisten suosimista Euroopan matkailumaista näin olivat tehneet myös esimerkiksi Italia, Espanja, Kroatia, Kreikka, Saksa ja Puola.
Kreikkaan viikoksi jopa alle 400 eurolla
Edellä mainituista halvimmalla reissu lohkeaa Kreikkaan, johon pääsee viikon pakettimatkalle jopa alle 400 eurolla. Kroatiasta joutuu pulittamaan kuutisen sataa ja Espanjan hinnat huitelevat yli 800 eurossa.
Mikäli pakettimatkoissa haluaa pitäytyä, viikon sellaisen Albaniaan löytää heinäkuuksi halvimmillaan 600 eurolla. Lisäksi maa on suomalaiseen hintatasoon tottuneelle puoli-ilmainen, etenkin jos hakeutuu vähän syrjemmälle rantakohteista Dürresista tai Sarandësta.
Viimeksi mainittu sijaitsee vain kivenheiton päässä Kreikalle kuuluvasta Korfun saaresta, jonne on hyvin toimiva laivayhteys.
Seikkailija ei toki hanki Albaniaan rantakohteen pakettimatkaa, vaan hommaa lennon pääkaupunki Tiranaan ja matkustaa siellä aikansa oleiltuaan linja-autolla Sarandëen. Hädin tuskin bussin levyiset vuoristotiet yhdistettynä paikalliseen reipashenkiseen liikennekulttuuriin ovat… No, elämys.
Albania poisti kaikki koronarajoituksensa toukokuun alussa, joten ne eivät matkalaista kaiherra.
Mikäli matkajalkasi alkoi tosissaan vipattaa, mutta pankkitilillä ei ole painetta riesaksi asti, löytyvät ratkaisut kootusti ja kattavasti Reissuluotto-sivultamme.
Portugali, Ranska ja Malta rajoittelevat vielä
Euroopastakin kuitenkin löytyy alueita, joilla maahantulorajoitukset vielä jostain syystä kummittelevat. Suomalaisten suosimista kohteista tällainen on esimerkiksi Portugali.
Joten mikäli Algarven rannat ja golfkentät tai Lissabonin Bairro Alton sykkivä yö kiinnostelevat, kannattaa varautua siihen, ettei Iberian niemimaan Atlantin puoleiselle rannikolle marssitakaan kuin hollitupaan.
Maahan pääsee tällä hetkellä täyttämällä yhden kolmesta koronakriteeristä. Ensimmäinen vaihtoehto on EU:n rokotustodistus täydestä rokotussarjasta. Tämä tarkoittaa kahta koronarokotetta, mikäli jälkimmäisen antamisesta on kulunut korkeintaan 270 vuorokautta.
Jos on ottanut kolmannen piikin, ei rokotustodistuksen voimassaoloa ole rajoitettu. Rokotustodistuksen osalta lain voimassaoloa jatkettiin ensi vuoden kesäkuun loppuun saakka, joten ainakin sinne asti EU-maat voivat halutessaan moista vaatia.
Portugalin ovet aukeavat myös, mikäli on todistetusti sairastanut koronataudin edellisen puolen vuoden aikana. Kolmas vaihtoehto on negatiivinen testitulos. PCR-testi saa olla korkeintaan 72 tunnin ikäinen, pika-antigeenitesti puolestaan 24 tunnin.
Edellä mainitut vaatimukset koskevat vain lentäen tai meriteitse Portugaliin saapuva. Mikäli saapuu maitse, eivät rajoitukset ole voimassa. Rajoituksettomasta naapuri-Espanjasta voi siis hilpaista Algarven viheriöille tai rannoille kaikessa rauhassa, mikäli matkakassassa on jouston varaa.
Myös Ranskan maahantulovaatimukset ovat hyvin samankaltaisia kuin Portugalin. Ranskassa on lisäksi täytettävä EU:n digitaalinen matkustajan paikannuslomake. Maltakin vaatii edelleen koronadokumentteja, paikannuslomaketta siellä ei tosin tarvitse täyttää.
Ilman rokotuksia tai sairastettua tautia maahan pääsyä ei sentään kokonaan evätä, mutta esimerkiksi Maltalla edessä on kymmenen päivän karanteeni, ellei vaadittuja dokumentteja löydy.
EU-maiden koronaan liittyvistä matkustuskäytännöistä saa kätevästi tietoa Re-open EU -sivustolta.
Kanada vetää yhä tiukkaa linjaa
Kanadan koronatoimet ovat olleet eräitä maailman tiukimmista, eikä siimaa anneta rokottamattomalle matkailijalle edelleenkään. Mikäli matkan syy on ainoastaan turismi, ei toisen maan kansalaisella ole Kanadaan mitään asiaa pelkällä negatiivisella testituloksella, mikäli hän ei ole ole täysin rokotettu.
Karanteenikaan ei tässä tapauksessa auta, vaan turisti käännytetään tylysti rajalta, lentokentältä tai satamasta. Kuten sanottu, rokotetultakin matkailijalta vaaditaan negatiivinen testitulos.
Kanadaan pääsyyn kuitenkin riittää kaksi piikkiä esimerkiksi Pfizeria tai Modernaa, kolmannen piikin vaatimusta 270 vuorokauden jälkeen ei ole.
Euroopan ulkopuolella rokotuksia vaaditaan myös esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Thaimaahan. Kaukokohteista ilman koronadokumenttisähläystä pääsee kuitenkin vaikkapa Meksikoon, Malediiveille, Kuubaan ja Costa Ricaan.
EU:n ulkopuolisten maiden käytännöistä saa kätevästi tietoa kansainvälisen lentoytiöiden järjestön IATA:n sivuilta.