Tapahtuma-ala nousee tuhkasta – ”Lippuja myydään paremmin kuin 2019”

Suomi on heräillyt hiljalleen vihdoinkin eloon parin sangen tapahtumaköyhän kesän jälkeen. Vilkastuminen näkyy niin taide- kuin urheilutapahtumien saralla.

Kesätapahtumia järjestetään innokkaasti vuonna 2022.

Kansaa hemmotellaan jälleen kesätapahtumilla

Suomi on ennen kaikkea kesätapahtumien luvattu maa. Ja mikäpä suomalainen kaupunki ei olisi klassinen ”kiva kesäkaupunki”? 

Koko tapahtuma-ala oli lähellä tukehtua rankkoihin koronarajoituksiin, mutta juuri nyt vaikuttaa onneksi siltä, että tämä on jo taakse jäänyttä elämää ja tapahtuma-ala nostaa jälleen pontevasti päätään. 

Osviittaa löytyy vaikkapa suomalaisen lomakauden tapahtumat päättävästä Jyväskylän MM-rallista, Secto Rally Finlandista. Se tiedotti juhannuksen alla, että 4.-7. elokuuta ajettavan kilpailun ennakkolipunmyynti on lähtenyt käyntiin rivakammin kuin edellisenä ”normaalina” vuonna 2019.

”Tällä hetkellä lippuja myydään jopa kovempaa vauhtia kuin vuonna 2019, mikä oli sekin oikein hyvä vuosi meille. Kyllä tämä on meidät yllättänyt positiivisesti, koska korona-pandemian myötä ihmisten ostokäyttäytyminen on muuttunut merkittävästi ja pääsylippujen osto jätetään yhä useammin aivan viime tinkaan. Lisäksi, kun huomioidaan, että tänä kesänä tapahtumatarjontaa on enemmän kuin ikinä, niin selvästi MM-ralli on pystynyt säilyttämään vahvan asemansa tässä kilpailussa”, AKK Sports Oy:n talous- ja hallintojohtaja Markus Häkkinen kertoi rallin verkkosivuilla.

Viime vuonna ralli siirrettiin koronarajoitusten pelossa perinteiseltä paikaltaan elokuun alusta syys-lokakuun vaihteeseen ja se kyykkäsi yleisömääränsä osalta selvästi. Vuonna 2020 kisaa ei rajoitusten vuoksi ajettu lainkaan.

Kesätapahtumat nielevät rahaa, ja matkalippuihin, rannekkeisiin ja majoitukseen uppoaa helposti useampi satanen. Se, että kesärientonsa rahoittaa ainakin osin lainarahalla, ei olekaan lainkaan poikkeuksellista.

Stadionilla tapahtuu

Isoja yleisömassoja liikuttavat myös moneen kertaan siirrellyt stadionkonsertit remontoidulla Helsingin Olympiastadionilla. Homman korkkasi kesäkuussa ensimmäisenä suomalaisena orkesterina Stadikalla esiintynyt Haloo Helsinki, joka rokkasi 35 000 katsojan voimin.

30-vuotista taivaltaan juhlistava Apulanta jatkoi heti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Siitä viikon kuluttua lauteille kiipesi kahden keikan voimin jäähyväiskiertuettaan soittava Sunrise Avenue.

20. elokuuta häkki lienee täynnä, kun stadionille saapuu 26 miljoonaa albumia ja 100 miljoonaa singleä myynyt nelinkertainen Grammy-voittaja Ed Sheeran kahden keikan voimin +-=÷x Touriksi nimetyllä kiertueellaan.

Stadionin keikkakesän päättää Antti Tuisku, joka pystyttää Bailantai-show’nsa tornin juureen 9. ja 10. syyskuuta.

Toki Olympiastadionilla myös urheillaan. Olympiakomitea järjestää 20. heinäkuuta mielenkiintoisen Olympiapäivä-tapahtuman sloganilla ”yksi päivä, 20 lajia, 0 euroa”, jossa on mahdollisuus kokeilla lukuisia eri lajeja sekä tavata entisiä ja nykyisiä huippu-urheilijoita.

Mukana ovat muun muassa ex-hiihtäjä, olympiavoittaja Sami Jauhojärvi, koripalloilija Sasu Salin sekä soudun olympiamitalistit Sanna Sten ja Minna Nieminen.

10. elokuuta Helsingissä pelataan Uefan Super Cup, jossa kohtaavat mestareiden liigan voittaja Real Madrid sekä Eurooppa-liigan ykkönen Eintracht Frankfurt. Jalkapallon tähtiloistoa on siis mittavasti tarjolla.

Vessapaperia ja rautakankia

Isojen massatapahtumien ohella Suomen suvesta löytyy festivaalia ja monenmoista kisailua vähän joka lähtöön. Internetin uumenista löytyi MTV Uutisten artikkeli vuodelta 2011, jossa listattiin kymmenen kummallisinta suomalaista kesäkisailua.

Moni näistä tapahtumista oli jo tuolloin edesmennyt, mutta ehkä joku innokas voisi puhaltaa ainakin osaan näistä uutta liekkiä? Esimerkiksi Kokemäellä kilpailtiin Suomen mestaruuksista vessapaperirullan heitossa vuosina 2007 ja 2008. Kisa kuitenkin hiipui jostain syystä yleisön liian vähäiseen kiinnostukseen.

Rautakankikävelyn MM-kisoja sen sijaan on järjestetty Tammelan Mustialassa jo vuosia. Kahden edelliskesän karkelot tosin peruttiin koronan vuoksi, mutta tänä vuonna taas mennään eikä meinata elokuun 13. päivä.

Rautakankikävelyssä hilpaistaan 4×125 metrin viesti ja kanki painaa 6,5 kiloa. MM-kisat voivat tietysti tarkoittaa maailmanmestaruuden sijaan Mustialan mestaruutta, se vähän riippuu, keneltä kysytään.

Mutta halusitpa maailmantähden stadionkeikalle tai omintakeiseen kylätapahtumaan, ei reissaaminen koskaan ole ilmaista lystiä. Reissuluotto voi olla erinomainen rahoitusvaihtoehto irtiotolle, tapahtuipa se sitten kotimaassa tai ulkomailla.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.