Lainaa työttömälle

Lainansaanti edellyttää useimmiten säännöllisiä palkka- tai eläketuloja, mutta tietyissä tilanteissa lainaa voidaan myöntää myös työttömälle. Työttömille myönnetyt lainat ovat yleensä enintään 2 000 euron suuruisia.

Lainaa työttömänä?

Lainaa voi tietyin ehdoin saada myös työttömänä, mikäli hakijan taloudellinen tilanne niin sallii. Lainamenettely voi tuolloin vaatia hieman tarkempaa selvittelyä.

Ferratum logo

Ferratum

9.4/10
Lainaa max.2 000-30 000 €
Laina-aika12-120 kk
Nimelliskorko8,50-13,95 %
Kuukausimaksu5,90-9,90 €

Lainaesimerkki: Luoton määrä 9000 €, laina-aika: 7v. Maksuerät: 84kpl, kk-maksuerä: 166,38 €/kk. Todellinen vuosikorko: 14,41 % ja nimellinen vuosikorko: 11,50 %. Lainan avausmaksu: 0 €, tilinhoitomaksu: 9,90 €/kk. Luoton arvioitu kokonaiskustannus yhteensä 13 976 €.

Laina.fi logo

Laina.fi

8/10
Lainaa max.10 000 €
Laina-aika36-84 kk
Avausmaksualk. 0 €
kk-maksu11 €

Lainaesimerkki: 4000 € kertalaina. Kokonaiskulut 4000 € luotolle 36 kk maksuajalla yht. 5740,22 €. Vuotuinen nimelliskorko 19,40 %, tilinhoitomaksu 11€/kk ja todellinen vuosikorko: 24,00 %-28,33%. Laina-aika: min. 36kk, max. 84kk.

Voiko työtön saada lainaa?

Työttömyys on tilanne, joka voi etenkin maailmantaloudellisesti epävakaina aikoina osua kenen tahansa kohdalle.

Tämä vaikuttaa tietenkin myös omaan taloudelliseen tilanteeseen negatiivisesti.

Menot juoksevat kuitenkin myös työttömänä, vaikka kulujen leikkaus voikin olla tarpeen ilman säännöllistä palkkatuloa.

Pakottavan tarpeen edessä myös työttömänä voi olla mahdollista saada lainaa, tosin yleensä huomattavan pieni summa.

Tämä on kummankin osapuolen edun mukaista ongelmattoman lainan takaisinmaksun varmistamiseksi.

Suomen kohtuullinen työttömyysturva ja erilaiset ammattiliitot saattavat antaa perusturvaa elämiseen, mutta usein tämä ei riitä. Yllättäviä kuluja osuu kohdalle vääjäämättä aina.

Kokosimme hyödyllistä tietoa työttömälle tai esimerkiksi pätkätöitä tekevälle lainanhakijalle.

Suosittelemme tämän artikkelin lukemista jokaiselle, joka harkitsee lainan hakemista epäsäännöllisillä tuloilla tai työttömänä..

Lainanhaku työttömänä

Olisi suotavaa, ettei kukaan, varsinkaan henkilö, jolla ei ole säännöllisiä tuloja, ottaisi lainaa hetken mielijohteesta.

Vaikka moni lainayhtiö tarjoaa lainaa ilman säännöllisiä tuloja, ja joskus myös ilman vakuuksia, pätee lainanottoon tuolloin tavallista tiukemmat kriteerit.

Lainan hakeminen edellyttää aina vastuuta ja ja tarkkaa pitkän tähtäimen suunnittelua ja budjetointia.

Erityisesti työttömänä tulee olla täysin varma, ettei ota lainaa, jonka takaisinmaksu osoittautuu mahdottomaksi.

Maksuhäiriömerkinnät ovat aina esteenä lainansaannille tulevaisuudessa.

Muistilista järkevään lainanhakuun työttömänä:

  • Ota vain sen suuruisia lainoja kuin tarvitset. Joskus lainantarpeen voi kattaa myös karsimalla kuukausittaisia menoeriä, kuten suoratoistopalveluja ja erilaisia tilauksia.
  • Suunnittele lainan takaisinmaksu huolella etukäteen. Kuukausittainen budjetointi tuloista ja menoista on tarpeen ennen lainanhakua. Tämä onnistuu esimerkiksi erilaisten sovellusten, kuten Takuusäätiön Pennon, avulla.
  • Älä ota useita pieniä lainoja. Mikäli tiedät, että tulet tarvitsemaan rahaa useita kertoja pieninä summina, on joustoluotto tai luottokortti järkevämpi ja edullisempi ratkaisu.
  • Älä ota uutta lainaa maksaaksesi vanhoja lainoja pois, ellei se auta säästämään lainan kuluissa. Tällöin vaihtoehtona voi olla lainojen ja osamaksuluottojen kuluja pienentävä yhdistelylaina.

Vakuus voi helpottaa suuremman lainan saantia

Työttömälle ei yleensä myönnetä 2 000–3 000 euroa suurempia lainoja, sillä lainanmyöntäjän riski nousee lainasummien kasvaessa.

Perinteiset pankit eivät yleensä myönnä lainkaan lainoja työttömille ja myös netissä toimivissa lainapalveluissa on rajoituksia.

Suuremmankin lainan saantia voi kuitenkin helpottaa, mikäli lainan vakuudeksi on esittää jonkinlaista omaisuutta.

Tällöin lainayhtiön riski tehdä lainalla tappiota pienenee, sillä myöntäjätaho saa rahojaan takaisin, vaikka maksuvaikeuksia ilmenisikin.

Mahdollisista vakuuksista voi sopia lainayhtiön kanssa tapauskohtaisesti.

Myöskään lainapalvelut, jotka myöntävät lainaa työttömälle, eivät salli maksuhäiriömerkintöjä.

Aiemmat avoimet lainat saman konsernin lainapalveluissa ovat niin ikään esteenä lainan myöntämiselle. Ennen lainanhakua tulee siis huolehtia aiempien lainojen takaisinmaksusta.

Mikäli lainanhakuhetkellä ei ole minkäänlaisia tuloja, voi myönteisen lainapäätöksen saaminen olla ymmärrettävistä syistä melko epätodennäköistä.

Mikäli hakija saa jonkinlaista tukea, kuten jonkin ammattiliiton ansiosidonnaista päivärahaa tai valtion työttömyysturvaa, voi lainaa silti olla mahdollista saada.

Mikäli lainantarjoaja pyytää lähettämään kopioita esimerkiksi palkkakuiteista tai muista tulotositteista, voi tositteet lähettää hakemuksensa liitteenä. Moni palvelu hyväksyy nämä todisteena jonkinlaisista tuloista.

Hakemus ei aina edellytä liitteitä

Lainanmyöntäjätahot tarkistavat hakijan luottotiedot luottotietorekisteristä. Nämä ovat Suomessa kahden tahon, Suomen Asiakastieto Oy:n ja Bisnode Oy:n ylläpitämiä.

Luottotietorekisteristä selviää, onko lainaa hakevalla henkilöllä nykyisiä tai aiempia maksuhäiriömerkintöjä. Puhtaat luottotiedot kuuluvat lainanmyöntämisen perusehtoihin palvelusta riippumatta.

Lainan saanti työttömänä ei ole teknisesti mahdotonta, mutta kielteisiinkin lainapäätöksiin kannattaa varautua.

Tärkeintä on pyrkiä järkevään taloudensuunnitteluun ja realistiseen budjetointiin, jonka avulla aiottu lainantarve voi kadota jopa kokonaan.

Usein kysytyt kysymykset

Aivan kuten vakituisia palkkatuloja saavan henkilönkin kohdalla, myös työttömälle myönnettävän lainan suuruus riippuu lainayhtiöstä ja hakijan taustatietojen perusteella tehdystä luottoarviosta. Usein työttömille myönnettävät lainat ovat suuruudeltaan alle 2 000 euroa. Työttömältä lainanhakijalta saatetaan pyytää hakemuksen liitteeksi tositteita mahdollisista tuista tai kopioita tiliotteista maksukyvyn varmistamiseksi.

Perinteiset pankit eivät myönnä kovinkaan helposti lainaa ilman säännöllisiä tuloja. Lainan saantia pankilta helpottaa, mikäli lainalle on jokin vakuus. Ilman vakuutta työttömälle sopivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset verkosta haettavat, summiltaan hieman pienemmät kulutus- ja joustoluotot.

Kuka tahansa voi jäädä työttömäksi kesken olemassa olevan lainan lyhentämisen. Tällaisia tilanteita varten joillakin lainayhtiöillä ja pankeilla on saatavilla lisäpalveluna niin sanottu lainan takaisinmaksuturva. Maksuturva kattaa ja helpottaa lainanlyhennyksiä työttömyyden tai sairauden osuessa kohdalle, jolloin lainan lyhentäminen sovitun suunnitelman mukaisesti luonnollisesti hankaloituu. Maksuturvamahdollisuudesta kannattaa ottaa selvää etukäteen ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Työttömyyden osuessa kohdalle kesken lainan lyhentämisen on oman lainayhtiön kanssa yleensä mahdollista sopia myös erilaisista maksujärjestelyistä ja lyhennys- tai maksuvapaista kuukausista. Tärkeintä on olla hyvissä ajoin yhteydessä lainantarjoajaan, jotta yllättävään ja uuteen tilanteeseen voidaan löytää kumpaakin osapuolta tyydyttävä ratkaisu.

Lainan hakeminen työttömänä on lähtökohtaisesti riskialtista. Pienehkö lainasumma voidaan kuitenkin myöntää työttömälle henkilölle, jolla on vakaa taloudellinen tilanne. Töitä voi tietenkin saada myös kesken lainan takaisinmaksun, jolloin taloudellinen tilanne todennäköisesti paranee.

Työtön voi tarvita lainaa esimerkiksi kodinkoneen rikkoutuessa tai lemmikin eläinlääkärikulujen kattamiseksi.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.