Kuinka valitset oikean luottokortin?

Luottokortti on pelastus esimerkiksi silloin, kun kotiin on hankittava useamman satasen arvoinen kodinkone, ja palkkapäivään on aikaa. Se, mikä on kullekin paras luottokorttivaihtoehto, riippuu omista kulutustottumuksista.

Parhaat luottokortit

Parhaan luottokortin valitseminen on avullamme helpompaa. Vertaile esittelemiämme luottokortteja ja valitse omasi.

Bank Norwegian logo

Bank Norwegian

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,99-14,99 %
Kuukausimaksu3-5 €

Lainaesimerkki: 10 000 € lainan kokonaishinnaksi muodostuu 9,89 % korolla (todellinen vuosikorko 12,21 %) kolmessa vuodessa yhteensä 11 861 €. Kuukausieräksi määräytyy tuolloin 328 € (36 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu puolestaan 5 €.

Sweepbank logo

SweepBank

9.8/10
Lainaa3 000-8 000 €
Laina-aikaJopa 60 päivää korotonta maksuaikaa
Nimelliskorko19,90 %

Sweepbank-korttiluottoesimerkki:  1500 euron luotto, jonka nimelliskorko on 19,9 % ja todellinen vuosikorko 21,82 %. Takaisinmaksu 12 kuukauden aikana 138,88 euron suuruisissa, kuukausittaisissa maksuerissä. Kokonaiskustannus on tuolloin 1 666,56 euroa, josta kulujen osuus on 166,56 euroa.

Komblett Bank logo

Komplett Bank

9.5/10
Lainaa1 000-50 000 €
Laina-aika36-180 kk
Nimelliskorko6,00-18,50 %
Kuukausimaksu8 €

Lainaesimerkki: korko 7,49 %, todellinen vuosikorko 9,77 %, 5 v laina-aika 10 000 € summalle, avausmaksu 45 €, tilinhoitopalkkio 8 €/kk, yht. 12 559 €. Kuukausimaksuerä 209 €/k.

Lainasto logo

Lainasto

9.4/10
Lainaa100-3 000 €
Laina-aika2-47 kk
Nimelliskorko20 %
KuukausimaksuMax. 12,50 €

Lainaesimerkki: Esimerkki: 3 000 euron luoton luottokustannukset 12 kk maksuajalla yhteensä 444,34 euroa, jolloin takaisinmaksettava kokonaissumma on 3 444,34 euroa. Todellinen vuosikorko on tuolloin 29,71 %.

Vinkkejä luottokortin valintaan – luottokortti opiskelijalle?

Nopea luotto on suosittu termi, mutta mitä nopealla luotolla oikein tarkoitetaan? Yksi nopean luoton tunnetuimmista muodoista on luottokortti.

Monille luottokortti tulee ajankohtaiseksi jo suhteellisen nuorella iällä joko vanhemman korttiin liitetyn rinnakkaiskortin myötä tai opiskeluaikana, kun opintopisteitä on riittävästi kasassa luottokortin hankintaan.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä luottokortin hankinnassa tulee ottaa huomioon ja esittelemme parhaat luottokorttivaihtoehdot. 

Luottokortin valinta – muista nämä hyödyt

Luottojen ottaminen on yleistynyt viime vuosina. Luottokortit nostavat suosiotaan tasaisesti.

Käteisen käyttö on käynyt koronaepidemian myötä vielä aiempaakin harvinaisemmaksi poistunut katukuvasta miltei kokonaan.

Tämä johtuu siitä, että maksaminen käy helposti ja nopeasti joko kortilla tai mobiilimaksulla.

Luottokorttien suosiota selittää myös globalisaatio ja matkustamisen yleistyminen.

Esimerkiksi hotelliin kirjautuessa edellytetään usein luottokorttia, ja lentolippuja ostettaessa ostoturva auttaa mahdollisten ongelmien, kuten peruuntumisen tai lentoyhtiön konkurssin kohdalla. Luottokorttia voi tarvita myös autoa vuokratessa.

Luottokortin hankkiminen on suuri päätös. Raha-asioistaan tulee huolehtia vastuullisesti, ja lyhennyksien on hoiduttava asianmukaisesti.

Siihen, mikä luottokortti sopii parhaiten kenellekin, ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta, joten omat käyttötarpeet kannattaa kartoittaa ennen kortin valintaa. 

Yksi tärkeimmistä valintaperusteista on se, millaisia ostoksia luottokortilla on tarkoitus tehdä.

Millaisiin ostoksiin korttia on tarkoitus käyttää?

Jos korttia tarvitaan satunnaisesti pieniin, muutaman sadan euron ostoksiin, kannattaa harkita vuosimaksutonta korttia. Toimivaksi vaihtoehdoksi voisi tuolloin osoittautua luottokortin sijaan myös joustoluotto.

Vuosimaksulliset kortit sisältävät puolestaan usein tuhottoman määrän erilaisia etuja, joista ilmaisen kortin omistaja voi vain haaveilla.

Etuuksiin kuuluu monesti esimerkiksi matkavakuutus, joka kattaa useissa tilanteissa myös mukana matkustavat perheenjäsenet.

Ne, jotka tarvitsevat luottokorttia enemmän ja suuremmille luottosummille, hyötyvät lähes poikkeuksetta vuosimaksullisesta kortista.

Vuosimaksullisten luottokorttien korkotaso on yleensä ilmaiskortteja matalampi, mikä painaa myöskin vaakakupissa oikeanlaista korttia valitessa.

Kuinka nopeasti luottokorttilasku on aikomuksena maksaa?

Toinen tärkeimmistä kysymyksistä on myös, että kuinka nopeasti luottokorttilaskun maksaminen onnistuu.

Jos laskun maksaminen käy kerralla tai suurin osa maksusta hoidetaan korottoman maksuajan puitteissa, ei sillä, onko käytössä markkinoiden pienimmällä korolla varustettu kortti, ole suurtakaan merkitystä.

Koron järkevyyttä kannattaakin puntaroida kortin käyttötarkoituksen, vuosimaksun ja mahdollisten etujen, kuten vakuutusten ja ostoturvien kanssa.

Kuten sanottua, luottokortteihin liittyy erilaisia etuuksia. Yleisimpiä etuja ovat matkavakuutukset, osto- ja tuoteturvat, hintaturva ja lentoyhtiöiden ja hotelliketjujen palkintopistejärjestelmät.

Luottokortin omistaja voi päästä myös lentokentällä tiettyyn loungeen ilman lisämaksua, mikä on paljon matkustavalle erityinen etu.

Korttia hakiessa etuja on hyvä pohtia ja vertailla, mutta ne eivät saisi yksistään vaikuttaa kortin valintaperusteisiin. 

Luottokorttia valittaessa yksi tärkeimmistä kriteereistä on tietenkin luottoraja. Luottorajat vaihtelevat 500 eurosta jopa 20 000 euroon saakka.

Enemmistö luotontarjoajista määrittää luottorajan asiakkaan maksukyvyn perusteella, mikä tarkoittaa sitä, että luottoraja on henkilökohtainen. 

Luottokortin valinnassa tärkein tekijä on kokonaisuus. Se, kuinka paljon luottoa tarvitsee, millaista korkoa on valmis maksamaan ja kuinka paljon etuja kortilla tulisi olla.

Elämäntilanne vaikuttaa kortille asetettuihin tarpeisiin ja vaatimuksiin, joten kortin kilpailuttaminen on toisinaan tarpeen.

Nopea luotto – luottokortti ja maksuaikakortti

Markkinoilla on luottokorttien ohella maksuaikakortteja. Näitä kahta ei saa missään nimessä sekoittaa toisiinsa, sillä kyseessä on kaksi täysin eri asiaa.

Sekä luottokortti että maksuaikakortti sisältävät erilaisia ominaisuuksia, jotka tulee erottaa toisistaan. Molempien korttien sisältöön on hyvä tutustua huolellisesti ennen hankintapäätöksen tekoa.

Maksuaikakortti on korttiyhtiöiden ja pankin myöntämä kortti, jolla voi nostaa rahaa ja maksaa verkkokauppaostoksia. Kortti toimii niin Suomessa kuin ulkomailla.

Suurin ero luottokortin sekä maksuaikakortin välillä on se, että maksuaikakortin lasku toimitetaan kerran kuussa, ja se tulee maksaa yhdellä kertaa. Tunnetuin maksuaikakortti on American Express, joka sekoitetaan usein luottokortteihin. 

Koroton maksuaika?

Maksuaikakorteissa maksuaika on yleensä 100-prosenttisesti korotonta, eli sitä voi käyttää korkokuluista piittaamatta.

Täysin huoletta korttia ei tule tietenkään käyttää, sillä kortissa on usein luottoraja, joka on suoraan verrannollinen kortin haltijan tuloihin. 

Maksuaikakortin kohdalla maksukyvyn tulee olla kunnossa aina laskun saapuessa. Maksuaikakortti ei mahdollista maksun jakamista osiin, vaan lasku on maksettava kokonaisuudessaan ennen eräpäivää.

Myöhässä olevasta maksusta peritään luonnollisesti viivästyskorkoa ja mahdollisia perintäkuluja. 

Maksuaikakortin käyttöä on harkittava todella tarkkaan, sillä rahaa tulee olla riittävästi laskun maksamiseksi yhdellä kertaa.

Kumpi sopii juuri minulle – luottokortti vai maksuaikakortti?

Vaikka luottokortin ja maksuaikakortin välinen ero on häilyvä, löytyy niiden väliltä myös eroavaisuuksia, jotka ovat korttia valitessa ratkaisevassa asemassa.

Maksuaikakortti ei sisällä korkoa, mutta luottokorttiin sisältyy sopimuksen mukainen korko, ellei laskua suoriteta kokonaisuudessaan korottoman maksuajan puitteissa.

Maksuaikakortissa käyttöraja on usein korkeampi kuin luottokortissa. Suurin ja kenties merkittävin ero on se, että maksuaikakortin lasku tulee suorittaa eräpäivään mennessä.

Luottokorttilaskua voi puolestaan maksa pikkuhiljaa erissä, kunhan sovitun vähimmäiserän määrä täyttyy. Maksuaikakorttien palkinto-ohjelmien tarjoavat edut ovat yleensä luottokorttien ohjelmia huomattavasti parempia.

Usein kysytyt kysymykset

Se, kannattaako pitkällä tähtäimellä luottokortti vai maksuaikakortti, riippuu täysin hakijan elämäntilanteesta ja siitä, kuinka korttia on tarkoitus käyttää.

Luottokortti on suorastaan välttämätön esimerkiksi hotelliin sisään kirjautuessa. Tuolloin kortin tietoja pyydetään yleensä kaiken varalta mahdollisten vahinkojen tai unohtuneen laskun kuittaamiseksi.

Tyypillisimpiä etuja ovat matkavakuutus, tuoteturvavakuutus ja erilaiset kanta-asiakasedut, kuten lento- tai hotellipisteet.

Luottokortin voi saada yleensä siinä vaiheessa, kun koossa on riittävästi opintopisteitä ja luottotiedot ovat kunnossa.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.