Lainaa 100 euroa helposti ja nopeasti?
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Näin on myös pikavipin kohdalla, vaikka rakkautta tähän lapseen onkin kyseenalaistettu vuosien saatossa moneen otteeseen. Pikalainalla tai pikavipillä on edelleen karu kaiku, joka juontaa juurensa 2000-luvun alkupuolelle.
“Villin lännen ajat” ovat kuitenkin onneksi takanapäin, sillä vuonna 2019 pikalainojen nimelliskoroille asetettiin 20 % korkokatto. Tämä oli omiaan rauhoittamaan vielä suhteellisen villeinä rehoittaneita pikavippimarkkinoita, joiden sääntely oli kuitenkin aloitettu jo vuonna 2013.
Uusi korkokatto karsi laina-alan toimijoita ja toisaalta pidensi pikavippien keskimääräisiä minimilaina-aikoja. Aiemmin tarkoituksena oli mahdollisimman lyhytaikainen, esimerkiksi kuukauden takaisinmaksuajalla varustettu laina, joka oli kyllästetty huimaavan korkealla korolla.
Pikavipin ja kulutusluoton ero – onko sellaista?
Pikavippi ja kulutusluotto ovat toimintaperiaatteeltaan samankaltaiset. Niiden keskeinen ero on lyhykäisyydessään se, että kulutusluotto on yleensä huomattavasti suurempi laina merkittävästi pidemmällä maksuajalla.
Lainasummaan liittyvän eron vuoksi kulutusluottoa ja pikavippiä tarvitaan toisistaan poikkeavissa tilanteissa. Pikavipille voi tulla tarvetta esimerkiksi yllättävän lisäkustannuksen, kuten parkkisakon, myötä.
Jos kuukauden tulot ja menot on budjetoitu tiukasti, eikä pelivaraa ole, voi 60 euron ylimääräinen menoerä tuoda mukanaan taloudellisen katastrofin ainekset.
Pikalainan takaisinmaksu onnistuu kaikkine kuluineen alimmillaan reilut 20 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi Lainastolla 100 euron lainalle saa enimmillään maksuaikaa 4 kuukautta.
Kannattaako 100 euron laina maksaa takaisin mahdollisimman nopeasti?
Kyllä ja ei. Yleensä muutaman sadan euron lainoille on asetettu suhteellisen lyhyt, muutaman kuukauden takaisinmaksuaika. Ideaalitilanteessa lainan maksaa tietenkin viipymättä takaisin, mutta aina tämä ei ole mahdollista.
Erilaisilla budjeteilla on omat realiteettinsa, joiden puitteissa lainan takaisinmaksukyky on arvioitava todenmukaisesti. Tarkoituksena ei ole ajautua lainaa takaisin maksaessa niin ahtaalle, että yllättävä lisämenoerä suistaisi talouden raiteiltaan. Tuolloin mahdollisina uhkakuvina näyttäytyisivät velkakierre ja ylivelkaantuminen.
Jos oma taloudellinen tilanne mietityttää, olipa lainaa tai ei, ei asiantuntija-avun puoleen kääntyminen ole välttämättä yhtään hassumpi ajatus. Neuvoja taloudenhallintaan saa tarvittaessa esimerkiksi Takuusäätiöstä.
Mikäli 100 tai muutaman sadan euron lainaa tarvitsisi lähes joka kuukausi, on talous niin ahtaalla, että tilanteeseen pitäisi löytää jokin pysyvä apukeino tai ratkaisu.
Jos taustalla on esimerkiksi työttömyys, työkyvyttömyys, liian pieni eläke, sairaus tai tuloloukko, voi tilanne vaikuttaa näköalattomalta. Etenkin tuolloin asian ratkominen talousongelmiin perehtyneen ammattilaisen kanssa – ei pikavippien ottaminen – olisi ensiarvoisen tärkeää.