Häälaina

Avioliittoinstituutio on kokenut viime vuosikymmeninä inflaation, mutta moni pariskunta haluaa edelleen suhteelleen virallisen sinetin. Koronan väistyessä suuri hääjuhlia järjestetään toivottavasti piakkoin entiseen malliin.

Parhaat häälainat

Etenkin suurempien hääjuhlien järjestäminen saattaa vaatia lainarahoitusta.

Rahoitu.fi logo

Rahoitu

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,50-20 %
Kuukausimaksuvaihtelee

Lainaesimerkki: 40 000 € laina, jonka nimelliskorko 4,5 % ja todellinen vuosikorko 4,74 %. Takaisinmaksuaika 15 v. Luoton kokonaiskustannukset ovat yhteensä 56 047 €.

Lendo logo

Lendo

9.7/10
Lainaa500-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,90-20 %
KuukausimaksuMax. 12,50 €

Lainaesimerkki: 10 000 € laina 5 v laina-ajalla. 6,30 % nimelliskorko ja 6,49 % todellinen vuosikorko. Lainan kokonaiskustannus 11 681 € ja lyhennettävä kuukausierä 195 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20 % (todellinen vuosikorko 4,95-38%) ja laina-aika on 1–15 vuotta.

Saldo logo

Saldo

9.7/10
Lainaa max.100-10 000 €
Laina-aika1-85 kk
Nimelliskorko13,90–19,90 %
Kuukausimaksumax. 12,50 €

Esimerkki Saldo Lainasta: 2 000 euron lainan kokonaiskulut 25 kuukauden maksuajalla ovat 99€ euroa per maksuerä, eli kokonaisuudessaan kulujen yhteenlaskettu summa on 2 475€ (esimerkki Saldon kotisivuilta).

OmaLaina logo

OmaLaina

9.6/10
Lainaa100-60 000 €
Laina-aika12-240 kk
Nimelliskorko4,19–20 %
Kuukausimaksu0-12,50 €

Lainaesimerkki: Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26 % tyypilliselle, 10 000 € lainasummalle laskettuna. 5 v takaisinmaksuaika, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin kokonaisuudessaan 11 623€, eli 193,71 €/kk.

Mihin häälainaa tarvitaan?

Häiden kustannukset tulee laskea tarkkaan.

Kuten nimestä voi päätellä, tarvitaan häälainaa tietenkin häihin liittyvien kustannusten kattamiseen. Näihin voivat lukeutua esimerkiksi hääpuku, sormukset, tarjoilu, valokuvaus, häätanssikurssi, mahdolliset häitä edeltävät esteettiset hoidot, hääyön majoitus, ohjelma, juhlapaikan vuokra ja häämatka.

Koska häiden on aina tarkoitus olla hääparin näköiset, vaihtelevat häiden kustannukset laidasta laitaan. Joku pariskunta haluaa järjestää vuosisadan bileet kaikille ystäville ja kylänmiehille, toinen puolestaan haaveilee intiimistä ja tunnelmallisesta juhlasta vain lähimpien kesken. 

Tavatonta ei ole myöskään avioitua koruttomasti maistraatissa ja käydä vihkimisen jälkeen esimerkiksi hieman fiinimmällä lounaalla pariskunnan lähimpien kesken. Se, onko mukana 5 vai 100 henkeä vaikuttaa tietenkin hääbudjettiin huomattavasti. Koronan vuoksi moni on purjehtinut avioliiton satamaan huomattavasti suunniteltua pienemmin juhlallisuuksin – olipa rahaa rutkasti käytössä tai ei.

Häiden hinta

Häiden hinta on voimakkaasti sidoksissa kutsuvierasmäärään, juhlapaikkaan, tarjoiluun ja ohjelmaan. Suomalaisten häiden keskimärääinen hinta on pyörinyt jo useamman vuoden 10 000 euron tuntumassa.

Se, kuinka häät rahoitetaan on puolestaan kokenut murroksen. Aiemmin häät pyrittiin rahoittamaan säästöillä, mutta nykyisin tarjolla olevia rahoitusvaihtoehtoja on huomattavasti enemmän. Moni pariskunta turvautuukin hääjärjestelyjen kattamiseksi lainarahaan. 

Suomalaisessa yhteiskunnassa pariskunnat ovat yleensä asuneet yhdessä jopa vuosia ennen avioitumista. Näin ollen häälahjatkin poikkeavat kulttuureista, joissa tavarat kannetaan lapsuudenkodeista yhteiseen pesään vasta suhteen virallistamisen jälkeen. Koska kipot, kupit ja kattilat on hankittu monissa tapauksissa jo yhteiseen kotiin, ei lahjapöydässä komeile välttämättä paistinpannuja. 

Hääbudjetti ja säästäminen

Hääbudjetin suuruuteen vaikuttaa suoranaisesti viisi seikkaa. Nämä ovat:

  • hääpaikka
  • juhlavieraiden määrä
  • tarjoilu
  • ohjelma
  • juhlan kesto
  • hääpukeutuminen ja sormukset.

Häät järjestetään usein elämänvaiheessa, jolloin säästöjä ei ole välttämättä lainkaan kasassa tai ne on ohjattu esimerkiksi ensiasunnon ostamiseen tarkoitetulle ASP-tilille. Myös edullinen opintolaina on voinut kulua esimerkiksi vaihtovuoden viettoon tai matkusteluunNäin ollen noin 10 000 euron häälainalle on usein tarvetta. Lainaa hakiessa budjetointi tulee aina kysymykseen, olipa säästöjä tai ei. Lainan takaisinmaksu tulee suunnitella siten, että maksuerät eivät kuro taloutta turhan ahtaalle. 

Hääpaikan valinta

VPK, kartano, suvun kesäpaikka, ravintola, jommankumman lapsuudenkoti tai kenties romanttinen linna tai villa esimerkiksi Etelä-Italiasta tai Espanjasta? Häät on lähtökohtaisesti tarkoitus järjestää vain kerran elämässä, joten hääpaikan valinta on suuri päätös. 

Toisinaan paikan valinta aiheuttaa harmaita hiuksia, eikä yksikään nähdyistä lokaatioista vaikuta syystä tai toisesta täydelliseltä vaihtoehdolta. Mikäli juhlavieraita on saapumassa kauempaa, täytyy huomioida myös se, minne juhlaväkeä on mahdollista majoittaa.

Mikäli budjetti on väljä, voi hyvä valinta olla kohde, jossa voi tarvittaessa yöpyä parinkin yön verran. Se, huolehtiiko vieras majoituskustannuksista kutsujan sijaan, on tilannekohtaista. Molemmanlaisia käytäntöjä noudatetaan.  

Isot vai pienet häät?

Häihin kutsuttavien vieraiden määrä vaihtelee suuresti. Jotkut pariskunnat ovat päätyneet rajaamaan vieraslistaa siten, että hääjuhla on tarkoitettu ainoastaan aikuisille.

Mikäli suku on suuri, kertyy esimerkiksi serkkujen perheistä jo useampi kymmenen henkeä. Kutsuvieraslistan laadinta on herkkävireistä puuhaa ja budjetissa pysyminen edellyttää usein vierasmäärän karsintaa.

Tämä aiheuttaa helposti kiusallisia tilanteita etenkin silloin, jos vieraslistalta rajataan pois yhteiseen tuttavapiiriin kuuluvia henkilöitä. On kuitenkin ymmärrettävää, että häihin ei ole useinkaan mahdollista kutsua kaikkia, joten raja on vedettävä johonkin. Olipa vieraita sitten 10 tai 200, on tehtävä päätös siitä, ketä kutsua ja ketä ei.

Häätarjoilu

Ruokailu nielee hääbudjetista ison osan.

Tarjoilun kustannukset riippuvat tietenkin siitä, minkälaista syötävää juhliin on tarkoitus järjestää. Myös se, saako juhlapaikalle tuoda omaa juhlajuomaa, vaikuttaa suomalaishäidenkin kustannuksiin merkittävästi. 

Pitopalvelun järjestämä noutopöytä on yksi suosituimmista tarjoiluvaihtoehdoista. Jokaiselle jotakin -henkinen kattaus tarjoaa jokaiselle jotakin ja myös erikoisruokavalioiden huomiointi on helppoa. Pienten häiden kohdalla ravintola ruoka-annoksineen on niin ikään toimiva ratkaisu.

Suomalaisten alkoholinkulutus on vähentynyt ja  juomatavat ovat muuttuneet parin viime vuosikymmenen aikana sivistyneempään suuntaan. Ohjelmalliset tanssihäät jatkuvat kuitenkin usein pikkutunneille saakka, ja janoiset suut kaipaavat kostuketta cover-bändin mukana hoilatessaan. 

Positiivisesta juomakulttuurin muutoksesta huolimatta moni käy edelleen hankkimassa verovapaita juomia ennen h-hetkeä esimerkiksi Virosta tai Latviasta. Ennen juomaostoksille ryhtymistä on kuitenkin ehdottomasti varmistettava, että juhlapaikka hyväksyy omat juomatarjoilut.

Hääohjelma

Mikäli lähipiirissä on esimerkiksi muusikoita, voi häihin saada musiikkiesityksiä joko lahjana tai edulliseen hintaan. Varsinaisen bilebändin palkkaaminen nielee kuitenkin nelinumeroisen luvun, mikäli orkesteri soittaa esimerkiksi kaksi settiä. 

Musiikin kanssa ei kannasta pihistellä, sillä musisointi kuuluu keskeisesti iloiseen juhlatunnelmaan. Ikimuistoinen hääpäivä päättyy mukavissa merkeissä, kun juhlaväki nauttii hyvästä musiikista miellyttävissä puitteissa.

Pukeutuminen, asusteet, kampaus esteettiset hoidot ja tanssikurssi

Hääparin juhliin valmistautuminen on pitkällinen prosessi. Etenkin naisten kohdalla puvun hankkiminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä vaihtoehtoja on joko liikaa tai liian vähän. Hääpukuun, jalkineisiin, morsiuskimppuun ja vieheeseen uppoaa helposti useampi satanen tai jopa nelinumeroinen luku. Myös juhlapuvun vuokraaminen on varteenotettava vaihtoehto.

Juhlia edeltävien kuukausien aikana ohjelmaan voi kuulua esimerkiksi tanssikurssi, ankaraa kuntosaliharjoittelua tai jopa personal trainerin johdolla tapahtuvaa treenaamista. Myös kosmetologilla käynti manikyyreineen ja pedikyyreineen on osa häihin valmistautumista. Morsian suunnittelee yleensä kampaustaan pieteetillä, jolloin myös koekampaus on välttämättömyys.

Häävalssi on monen pariskunnan mielestä päivän kuumottavin osuus. Tanssiminen ei ole kaikkien vahvinta aluetta, ja valssaaminen on saattanut jäädä vanhojen tanssien jälkeen vähälle. Tanssikurssi antaa parille varmuutta siitä, että askeleet menevät juhlissa yhteen juuri niin kuin pitääkin, eikä tuore pariskunta naureskele kiusaantuneena helmojen kärsiessä väärän koreografian aiheuttamista polkaisuista.

Häämatkasta rentouttava startti avioelämälle

Häämatkan voi maksaa tarvittaessa osamaksulla tai lainarahalla.

Häämatka on niin ikään yksi häihin liittyvistä suuremmista kuluista. Perinteinen mielikuva häämatkakohteesta on paratiisimainen ranta, mutta vaihtoehdoissa vain mielikuvitus – ja budjetti – asettavat rajansa. Moni suuntaa kaukomatkan sijaan esimerkiksi mökille, risteilylle, vaeltamaan tai muutaman päivän kaupunkilomalle.

Matkailun arkipäiväistymisen myötä häämatka on menettänyt alkuperäistä glamouriaan, mutta sillä on edelleenkin symbolinen asemansa. Jokainen pariskunta tekee häämatkastaan oman näköisensä ja uusperheiden ja avoliitossa syntyneiden lasten myötä ei ole myöskään poikkeuksellista, että häämatka tehdään koko perheen voimin.

Usein kysytyt kysymykset

Suomalaispariskunnat maksavat häistään keskimäärin noin 10 000 euroa. Koronaepidemia on omalta osaltaan luonnollisesti laskenut häihin käytettävien summien suuruutta kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Häiden kustannukset määräytyvät valitusta hääpaikasta, tarjoilusta, ohjelmasta, häämatkasta, pariskuntien juhlapuvuista ja kutsuvieraslistan pituudesta riippuen.

Mikäli häät maksavat yli 2 000 euroa, otetaan niitä varten usein lainaa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa solmittiin vuonna 2020 yhteensä 22 082 avioliittoa.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.