Remonttilaina

Omistusasujan on ryhdyttävä lähes vääjäämättä remonttipuuhiin jossain vaiheessa. Esimerkiksi keittiö- tai kylpyhuoneremontin kustannukset ovat usein sitä luokkaa, että laina on tarpeen.

Vertaa avullamme parhaat remonttilanat!

Remontointiin uppoaa helposti useampi tonni, ja nälkä kasvaa syödessä. Hintavertailu on äärimmäisen tärkeää, joten kilpailuta lainat huolellisesti ennen valinnan tekoa. Jopa kymmeniä lainapalveluita yhdellä ainoalla hakemuksella!

Sortter logo

Sortter

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4-20 %
KuukausimaksuVaihtelee

Lainaesimerkki: Kun lainasumma on 60 000 €, korko 5 %, takaisinmaksuaika 15 v, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, on todellinen vuosikorko 5,28 %. Kuukausieräksi muodostuu tuolloin 479 €, ja takaisinmaksettava summa on 86 306 €.

Axolaina logo

Axolaina

9.7/10
Lainaa2 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4-20 %
KuukausimaksuVaihtelee

Lainaesimerkki: 10 000 euron laina 10 vuoden takaisinmaksuajalla. 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 7,21 %, nimelliskorko 6 %, kulut 3 923 euroa ja lainan kokonaishinta yhteensä 13 923 euroa.

Saldo logo

Saldo

9.7/10
Lainaa max.100-10 000 €
Laina-aika1-85 kk
Nimelliskorko13,90–19,90 %
Kuukausimaksumax. 12,50 €

Esimerkki Saldo Lainasta: 2 000 euron lainan kokonaiskulut 25 kuukauden maksuajalla ovat 99€ euroa per maksuerä, eli kokonaisuudessaan kulujen yhteenlaskettu summa on 2 475€ (esimerkki Saldon kotisivuilta).

OmaLaina logo

OmaLaina

9.6/10
Lainaa100-60 000 €
Laina-aika12-240 kk
Nimelliskorko4,19–20 %
Kuukausimaksu0-12,50 €

Lainaesimerkki: Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26 % tyypilliselle, 10 000 € lainasummalle laskettuna. 5 v takaisinmaksuaika, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin kokonaisuudessaan 11 623€, eli 193,71 €/kk.

Lyhyesti remonttilainasta

Erisuuruisia remonttilainoja haetaan niin pieneen pintaremonttiin kuin täydelliseen peruskorjaukseen.

Kaikista suomalaisista asuntokunnista omistusasunnossa asui Tilastokeskuksen mukaan loppuvuodesta 2018 peräti 63 %.

Tämä tarkoittaa sitä, että jonkinnäköinen remontti on monelle ajankohtainen vähintäänkin kerran elämässä. 

Remontti toteutetaan toisinaan esteettisistä syistä, mutta esimerkiksi käyttövesiputkien uusinnan tai lämmitysjärjestelmän päivittämisen yhteydessä remontille on olemassa toisenlainen syy.

Joissakin tilanteissa remonttipäätös tulee taloyhtiön puolelta. Näissä tilanteissa käy usein niin, etteivät säästöt riitä kattamaan projektia, ja remonttilainan ottaminen on pakollista. Tuolloin rahoitusvastiketta voi kattaa joko kokonaan tai osittain lainarahalla.

Moni pelkää remonttia ja viivyttelee asian kanssa pitkään. Mikäli remonttihanskat haluaa kuitenkin iskeä käteensä lyhyellä varoitusajalla, voi tämäkin onnistua: remonttilainaa voi nimittäin saada jopa samana päivänä esimerkiksi OmaLainan kautta. 

Tässä artikkelissa kerromme erilaisista remonttiin sopivista ainavaihtoehdoista ja muista remonttiin liittyvistä käytännöistä, kuten kotitalousvähennyksestä ja muista mahdollisista verohelpotuksista.

Milloin remonttilaina on tarpeen?

Asunnot vaativat erilaisia remontteja. Joissakin tilanteissa remonttilainaa haetaan peruskorjaukseen tai pieneen pintaremonttiin.

Toisinaan taloyhtiö haluaa tehdä perusteellisemman remontin, joka koskettaa kaikkia osakkaita. 

Tuolloin kyseessä on lähes poikkeuksetta pidempiaikainen ja kalliimpi hanke, kuten ikkunaremontti tai käyttövesiputkien uusiminen.

Tällaiset mittavat hankkeet aiheuttavat usein myös närää asukkaiden keskuudessa. 

Remontin suunnittelu on yleensä aikaavievää, eivätkä taloyhtiön osakkaat voi vaikuttaa siihen. Seuraavaksi pureudumme lyhyesti taloyhtiöiden remontteihin:

Taloyhtiöiden remontit

Osakkaiden sukset menevät herkästi ristiin talouyhtiöremonttien kohdalla.

Taloyhtiöremonteissa käytännöt poikkeavat, sillä korjaustoimenpiteet voivat kohdistua joko yhteisiin tiloihin, tiettyyn / tietyihin asuntoihin, rakennusosiin, järjestelmiin tai laitteisiin. 

Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa taloyhtiöitä pitämään huoli taloyhtiön kunnossapidosta.

Yhteisten tilojen remonteissa taloyhtiö on vastuussa koko korjaushankkeesta: suunnittelusta, toteutuksesta ja kustannuksista. 

Asuntojen osalta kustannusvastuu jakautuu, ja se riippuu korjaushankkeesta. Tärkeintä on muistaa, että taloyhtiön on tiedotettava osakkeenomistajia ja asukkaita tehtävistä remonteista 

Osakkaat eivät myöskään voi remontoida ilman taloyhtiön lupaa. Ilmoittamisvelvollisuudesta huolimatta osakkaat onnistuvat toisinaan aiheuttamaan  laaja-alaisia vahinkoja.

Yleensä suurimmat vahingot aiheutuvat kylpyhuone- ja keittiöremonteista. 

Korjaussuunnitelma ja kuntoarvio

Taloyhtiön tulee toteuttaa korjaussuunnitelma, jossa tulee olla lueteltuina kaikki korjaustoimenpiteet, joita taloyhtiössä joudutaan tekemään tietyn ajanjakson aikana. 

Tämä helpottaa hankkeiden rahoituksen suunnittelua ja taloudellisen puolen tasapainottamista.

Lisäksi suunnitelma pitää asuinkiinteistöt jatkuvassa kunnossa. Korjaussuunnitelma huolehtii siitä, että rakenteet ja muut vastaavat ovat kunnossa. 

Taloyhtiöremonteissa korjaustarvetta puntaroidaan monelta eri kantilta, sillä se koskettaa jopa satoja henkilöitä.

Taloyhtiön hallituksen on esitettävä vuotuinen kunnossapitoselvitys yhtiökokouksen yhteydessä. 

Tämä antaa yleisen kuvan siitä, millaisessa kunnossa taloyhtiö on, ja millaisia kunnossapitotoimenpiteitä on suunnitteilla.

Vuosittain annettava kunnossapitoselvitys on myös asunto-osakeyhtiölain määräämä velvollisuus. 

Joissakin tilanteissa taloyhtiön tulee teettää kuntoarvio. Kuntoarviossa tarkastetaan yleisten ohjeiden määrittelemässä laajuudessa kiinteistön energian käyttöä, LVI-tekniikkaa sekä sähkötekniikkaa.

Arviota voidaan laajentaa myös hisseille. Kuntoarvioon kannattaa varautua hyvissä ajoin niin taloudellisesti kuin teknisesti. 

Joissakin tilanteissa hallitus kutsuu yhtiökokoukseen myös rahoituspuolen asiantuntijan.

Ulkopuolinen asiantuntija voidaan kutsua kokoukseen kertomaan erilaisista rahoitusmuodoista ja niiden saatavuudesta. 

Remonttilaina – muista kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä on mahdollista saada kotitaloustyöstä, jota teetätetään joko kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Asuntoa ei tarvitse omistaa, vaan asuminen ja omakäyttö ovat riittäviä syitä. 

Kotitalousvähennyksen piiriin kuuluviin töihin lukeutuvat muassa siivous, lastenhoito, asunnon remontointi tai tietotekniikkalaitteen asentaminen. 

Yksityishenkilö voi saada kotitalousvähennystä 40 %, kuitenkin enintään  2 250 euroa vuodessa.

Summaan liittyy 100  euron omavastuu. Kotitalousvähennyksessä huomioidaan yritykseltä ostetun työn osuus.

Öljylämmityksestä luopumiseen rohkaistaan korkeammalla kotitalousvähennyksellä, jota voi saada 60 % yritykseltä ostetun työn osuudesta, kuitenkin enintään 3 500 euroa. Omavastuu on myös öljylämmityksestä luopumisen kohdalla 100 euroa. 

Remontista puhuttaessa kotitalousvähennystä voi saada keittiön, kylpyhuoneen tai muiden huoneiden remontoinnista, kellari- tai saunatilojen saneeraustöistä ja omakotitalon putki-, sähkö- tai kaapelitöistä.

Vähennyksen piiriin kuuluvat myös ulkorakennuksen maalaus ja turvalukon asennus. 

Vähennystä haettaessa tulee huomioida, ettei sitä voi saada sijoitusasunnon remontista, uudisrakentamisesta tai oman työn osuudesta. 

Kuten sanottu, vähennystä on saatavilla vain teetetyn työn osuudesta, ei esimerkiksi matka- tai tarvikekuluista. Vähennystä varten pyydettävässä laskussa tulee eritellä  myös ne osat, joihin hakija ei ole oikeutettu

Lainan korkoja on mahdollista vähentää verotuksessa, jos laina on otettu peruskorjausta varten.

Remonttilainan mahdolliset verovähennykset 

Pintaremontille otettu laina ei ole verovähennyskelpoinen. Jos haluat vähennysoikeuden lainalle, tulee sillä olla asuntolainen ”status”. Tämä lainatyppi on ainoastaan pankkien myönnettävissä. 

Jos pankista haettava laina tuntuu tilanteeseen syystä tai toisesta huonosti istuvalta, voi vakuudeton kulutusluotto osoittautua harkinnan arvoiseksi vaihtoehdoksi.

Remonttilaina ja asunnon arvonnousu

Taidokkaasti toteutettu remontti voi kasvattaa asunnon arvoa merkittävästi.

Hyvin suunniteltu ja ajoitettu remontti vaikuttaa asunnon arvoon positiivisesti.

Monet asunnon ostajat haluavat remontoida kiinteistön tai huoneiston oman näköisekseen ja varaavat osan asuntolainabudjetista remonttipuuhiin.

Ennen ostopäätöksen tekoa suosittelemme kuitenkin perusteellista kuntotarkastusta, jossa arvioidaan asunto ja sen todellinen kunto.

Puolueettoman rakennus- tai kuntotarkastajan avustuksella potentiaalinen ostaja saa realistisen arvion siitä, onko aiheellista  peruskorjauksen vai pintaremontin toteuttaminen. 

Remonttipuuhissa tulee muistaa, että laatu ratkaisee aina. Jos lopputulos on huolimaton, epäsiisti ja pahimmassa tapauksessa jopa puutteellinen, vi se vaikuttaa ratkaisevasti asunnon markkina-arvoon. 

Remontoidessa tulee siis panostaa heti suunnitteluvaiheesta lähtien, laatuun, tekijöihin ja siistiin kädenjälkeen. 

Remonttilaina: suunnittele ja onnistu

Huolellinen suunnittelu ja budjetointi on keskeinen osa onnistunutta remonttia. Lähes jokainen kykenee tiettyihin remonttipuuhiin, mutta prosessiin mahtuu myös osa-alueita, jotka kannattaa jättää suosiolla ammattilaiselle.

Etenkin kylpyhuoneen ja muiden märkätilojen remontointiin on hyvä palkata alan ammattilainen jo pelkästään takuu- ja vakuutusteknisistä syistä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tarvittaessa remontin suunnitteluapua saa monista liikkeistä, mikä auttaa myös materiaalien valinnassa. 

Materiaaleissa kannattaa kiinnittää huomiota kestävyyteen ja ekologisuuteen, sillä laadukkaat pinnat maksavat aikojen saatossa itsensä takaisin.

Muun muassa laadukkaat integroidut kodinkoneet ja laatta- ja lattiapintaratkaisut vaikuttavat asunnon arvoon huomattavasti, sillä ne säilyvät hyväkuntoisina vuodesta toiseen.

Monet liikkeet tarjoavat asiantuntijuuttaan värien sekä materiaalien osalta ja suorittavat suunnittelutyön toiveiden mukaisesti alusta loppuun esimerkiksi keittiö- ja kylpytilojen osalta.

Esimerkiksi sähkö- ja putkityöt edellyttävät tiettyä koulutusta ja lisenssiä. Oppilaitosten kanssa tehdyillä sopimuksilla voi säästää suurempiakin summia, ja saada samalla laadukasta, viimeisimpien oppien mukaista jälkeä. 

Vakuudellinen vai vakuudeton remonttilaina?

Remonttilainan suuruuteen vaikuttaa tietenkin suoritettavan remontin laajuus ja se, minkä paljon remonttia varten on mahdollisesti etukäteen säästössä.

Peruskorjauksen hinta voi nousta jopa kuusinumeroisiin lukuihin. Pienen pintaremontin kohdalla kustannukset liikkuvat yleensä muutamissa tuhansissa. 

Useiden kymmenien tuhansien eurojen lainojen kohdalla pankkilaina on usein edullisempi vaihtoehto.

Suuremmat pankkilainat vaativat usein jonkinlaisen vakuuden ja lainanhakuprosessi voi olla pidempi. 

Esittelemämme palvelut tarjoavat ja kilpailuttavat vakuudettomia lainoja. Kauttamme pääset tutustumaan enintään 60 000 euron suuruisiin vakuudettomiin kulutusluottoihin.

Lainan hakeminen kyseisten yritysten kautta on helppoa ja nopeaa. Hakija saa usein lainapäätöksen jo saman päivän aikana.

Mitä lyhyempi takaisinmaksuaika, sitä halvempi lainan kokonaishinta. Takaisinmaksuajan suhteen ei tule kuitenkaan ahnehtia, vaan lainaa takaisin maksaessa rahaa tulee riittää myös elämiseen ja yllättäviin kuluihin.

Liian tiukka takaisinmaksuohjelma voi johtaa velkakierteeseen ja pahimmassa tapauksessa maksuhäiriömerkintään.

Usein kysytyt kysymykset

Remontista puhuttaessa kotitalousvähennystä voi saada keittiön, kylpyhuoneen tai muiden huoneiden remontoinnista, kellari- tai saunatilojen saneeraustöistä ja omakotitalon putki-, sähkö- tai kaapelitöistä.

Materiaaleissa ei kannata tyytyä halvimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon, sillä laadukkaat materiaalit maksavat itsensä ennen pitkää takaisin.

Remontin ensimmäinen vaihe on ideaalitilanteessa etukäteen säästäminen.

On olemassa remontteja, kuten esimerkiksi keittiön pintojen päivitys, joilla ei ole akuuttia kiirettä ja toisaalta esimerkiksi kattoremontti, jonka toteutusta ei voi viivytellä loputtomiin. Myöskin märkätilojen tai ikkunoiden uusiminen voi olla joskus tarpeen pikaisella aikataululla.

Remonttikustannuksissa voi säästää kilpailuttamalla remonttipalvelut ja vertailla materiaalien hintoja. Lisäksi voi miettiä sitä, millaisista remonttihommista selviytyy itse tai talkooporukalla.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.