Lainaa opiskelijalle

Lainaa voi tarvita myös opiskeluaikana, vaikka moni hankkiikin lisätienestejä työskentelemällä opintojen ohella. Tässä tekstissä perehdymme siihen, millaisia lainoja opiskelijoille voidaan myöntää.

Lainavaihtoehtoja opiskelijalle

Myös opiskelija voi tarvita ja saada lainaa mitä moninaisimmissa tilanteissa.

Rahoitu.fi logo

Rahoitu

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,50-20 %
Kuukausimaksuvaihtelee

Lainaesimerkki: 40 000 € laina, jonka nimelliskorko 4,5 % ja todellinen vuosikorko 4,74 %. Takaisinmaksuaika 15 v. Luoton kokonaiskustannukset ovat yhteensä 56 047 €.

Saldo logo

Saldo

9.7/10
Lainaa max.100-10 000 €
Laina-aika1-85 kk
Nimelliskorko13,90–19,90 %
Kuukausimaksumax. 12,50 €

Esimerkki Saldo Lainasta: 2 000 euron lainan kokonaiskulut 25 kuukauden maksuajalla ovat 99€ euroa per maksuerä, eli kokonaisuudessaan kulujen yhteenlaskettu summa on 2 475€ (esimerkki Saldon kotisivuilta).

Suomen Yrityslaina logo

Suomen Yrityslaina

9.6/10
Lainaa1 000-100 000 €
Laina-aika1-18 kk
NimelliskorkoSopimuskohtainen
KuukausimaksuVaihtelee

Lainaesimerkki: Suomen Yrityslainan 10 000 € laina, 2,5% korolla. Kulut 250 €/kk.

Komblett Bank logo

Komplett Bank

9.5/10
Lainaa1 000-50 000 €
Laina-aika36-180 kk
Nimelliskorko6,00-18,50 %
Kuukausimaksu8 €

Lainaesimerkki: korko 7,49 %, todellinen vuosikorko 9,77 %, 5 v laina-aika 10 000 € summalle, avausmaksu 45 €, tilinhoitopalkkio 8 €/kk, yht. 12 559 €. Kuukausimaksuerä 209 €/k.

Lainaa opiskelijalle – millä edellytyksin?

Opiskelija voi hakea lainaa samoilla ehdoin kuin muutkin hakijat. Yleisinä hakukelpoisuuskriteereinä mainittakoon:

  • vähintään 20 vuoden ikä (vaihtelee lainapalvelukohtaisesti)
  • tietyn suuruiset kuukausitulot
  • puhtaat luottotiedot
  • suomalainen matkapuhelinliittymä
  • Verkkopankkitunnukset.

Jokainen lainanmyöntäjätaho määrittää täsmälliset ehtonsa itse, joten ne tulee selvittää palveluntarjoajakohtaisesti.  Lainaa opiskelijalle myönnetään netissä täysin saman menettelyn kautta kuin muillekin hakijoille.

Netin vakuudettomat kulutusluotot eivät ole kenties opiskelijan ensisijainen lainavaihtoehto. Opiskelija voi halutessaan nostaa halpakorkoista, valtion takaamaa opintolainaa

Mihin opiskelija voi tarvita lainaa?

Opiskelija tarvitsee rahaa muun muassa asumiseen, matkusteluun, tietokoneeseen ja kodinkoneisiin.

Opintolainalle on monia käyttötarkoituksia: joku rahoittaa opintolainalla esimerkiksi vaihtarivuoden ylimääräisiä kuluja, useamman kuukauden mittaisen reppureissun tai laittaa rahaa ASP-tilille

Opintotukea nostava opiskelija saa tienata vuodessa vain tietyn summan rahaa, joten lainaraha voi joissakin tilanteissa tulla enemmän kuin tarpeeseen. 

Opiskelijan elämäntilanne voi muuttua myös esimerkiksi eron tai kämppiselämän päättymisen myötä. Tuolloin edessä saattaa olla huonekalujen ja kodinkoneiden hankkimista ja vuokravakuuden maksamista. Toisinaan lainaa on haettava myös työvälineenä välttämättömän tietokoneen ostoa varten.

Mikäli opiskelija hakee lainaa, on lainojen kilpailuttaminen suotavaa. Lainavaihtoehtojen vertailu auttaa kartoittamaan tarjolla olevien lainojen hintatasoa ja hahmottamaan lainojen kokonaiskustannuksia.

Luottokortti opiskelijalle

Luottokortti opiskeluaikana ei ole suinkaan mahdoton ajatus. Kuten sanottu, käy moni opintojen ohessa töissä. Jotkin pankit myöntävät luottokortin opiskelijalle, joka on suorittanut tietyn määrän opintopisteitä.

Luottokorttien myöntämisehdot ovat palveluntarjoajakohtaisia, joten ne kannattaa selvittää suoraan jokaisen kiinnostavan yrityksen asiakaspalvelusta. Sitä, annetaanko lainaa opiskelijalle, ei yleensä käsitellä UKK-palstoilla, joten suora yhteydenotto on viisain valinta.

Mikäli opiskeluaikana saa itselleen luottokortin, on luottoraja yleensä maltillinen – kenties vain 500 euroa. Tuolloin korttia voi käyttää puskurina yllättävissä tilanteissa tai esimerkiksi festarilippujen hankinnassa. 

Luottokortti voi olla tarpeen myös hotelliin kirjautuessa – monet majoituspaikat edellyttävät asiakkaalta luottokorttia kaiken varalta.

Opiskelijan taloudellinen tilanne Suomessa

Suomalaisopiskelijan tilanne on giobaalisti hyvä ilmaisen opiskelupaikan, opintotuen ja opiskelijaruokailun ja -terveydenhuollon osalta.

Vaikka etenkin vanhempi sukupolvi muistelee opiskeluaikoja aineellisesti niukkana ja tiukkana elämänvaiheena, on suomalaisopiskelijoiden taloudellinen asema melko hyvä. 

YTHS, äärimmäisen edullinen opiskelijaruokailu, opintotuki, opintolaina ja etenkin ilmainen opiskelumahdollisuus eivät ole globaalilla tasolla itsestäänselvyyksiä.

Monissa maissa opiskelijat joutuvat pulittamaan kalliita lukukausimaksuja ja työskentelemään opiskeluaikana lähes täyttä viikkotuntimäärää hengissä pysyäkseen. Opintojen myötä lainaa opiskelijalle voi tuolloin kertyä pelkistä opinnoista jo 50 000-100 000 euron suuruisen summan verran.

Suomessa opiskeluaikainen työssäkäynti on osapäiväistä, eikä viikkotunteja kerry yleensä 15-20 tuntia enempää. Tähän vaikuttaa omalta osaltaan opintotukeen liittyvä tuloraja. Kesäisin moni puurtaakin sitten kokopäivätöissä.

Usein kysytyt kysymykset

Myös opiskelija voi saada lainaa, mikäli lainanmyöntämiselle asetetut ehdot täyttyvät.

Opiskelija voi saada luottokortin. Toisinaan luottokortin myöntäjä edellyttää, että kasassa on tietty määrä opintoviikkoja, eikä korttia myönnetä suurimmalla mahdollisella luottorajalla.

Opiskelija voi tarvita lainaa esimerkiksi reppureissuun, huonekalujen, tietokoneen tai kodinkoneiden hankintaan tai ASP-säästämiseen.

Opintolainan hakeminen on yleensä hitaampi menettely kuin vakuudettoman kulutusluoton saanti. Mikäli lainaa tarvitsee nopealla aikataululla esimerkiksi 500 euroa, voi nettiluoton hakeminen olla toimivampi vaihtoehto. Lainojen hintoja ja kokonaiskustannuksia tulee vertailla huolellisesti, sillä vakuudettomat kulutusluotot ovat opintolainaan verrattuna varsin hintavia.

Lainanmyöntäjät edellyttävät asiakkailtaan tietyn vähimmäistulon täyttymistä, jotta lainaa voi saada. Pelkällä opinto- ja asumistuen avulla elävän kohdalla tämä ei toteudu.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.