Mökkilaina

Moni suomalainen haaveilee omasta mökistä veden äärellä, mutta unelma kesäparatiisista edellyttää usein lainarahoitusta. Selvitimme, koska vakuudeton kulutusluotto voi olla avuksi mökkiprojektin toteutuksessa.

Löydä avullamme paras mökkilaina

Vertaile yhteistyökumppaneidemme lainatarjoukset ja valitse juuri oman mökkiunelmasi toteuttamiseen parhaiten sopiva vaihtoehto!

Bank Norwegian logo

Bank Norwegian

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,99-14,99 %
Kuukausimaksu3-5 €

Lainaesimerkki: 10 000 € lainan kokonaishinnaksi muodostuu 9,89 % korolla (todellinen vuosikorko 12,21 %) kolmessa vuodessa yhteensä 11 861 €. Kuukausieräksi määräytyy tuolloin 328 € (36 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu puolestaan 5 €.

Rahoitu.fi logo

Rahoitu

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,50-20 %
Kuukausimaksuvaihtelee

Lainaesimerkki: 40 000 € laina, jonka nimelliskorko 4,5 % ja todellinen vuosikorko 4,74 %. Takaisinmaksuaika 15 v. Luoton kokonaiskustannukset ovat yhteensä 56 047 €.

Sortter logo

Sortter

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4-20 %
KuukausimaksuVaihtelee

Lainaesimerkki: Kun lainasumma on 60 000 €, korko 5 %, takaisinmaksuaika 15 v, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, on todellinen vuosikorko 5,28 %. Kuukausieräksi muodostuu tuolloin 479 €, ja takaisinmaksettava summa on 86 306 €.

Axolaina logo

Axolaina

9.7/10
Lainaa2 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4-20 %
KuukausimaksuVaihtelee

Lainaesimerkki: 10 000 euron laina 10 vuoden takaisinmaksuajalla. 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 7,21 %, nimelliskorko 6 %, kulut 3 923 euroa ja lainan kokonaishinta yhteensä 13 923 euroa.

Kesämökkikauppa vilkastui koronaepidemian seurauksena

Etätöitä voi tehdä lähes mistä tahansa, kuten kesämökiltä, käsin.

Kevätauringon ensimmäisten säteiden myötä oman kesäpaikan hankinta pyörii vuodesta toiseen monen mielessä. Vapaa-ajan asunto voi olla vuosien ajan syrjään sysätty, pitkittynyt unelma.

Koronaepidemian kaltainen poikkeusaika on saanut monen ryhtymään sanoista tekoihin ja mökkikauppa on käynyt parina viime vuonna kuumempana kuin koskaan.

Korona etätöineen lisäsi kodin merkitystä aivan uudella tavalla koko yhteiskunnan tasolla.

Tämän myötä monet siirtyivät etätöihin kesäasunnolleen, mikäli sellainen oli entuudestaan.

Mökkibuumi näyttäytyi myös vannoutuneiden kaupunkilaisten keskuudessa, sillä mökkejä vuokrattiin kesällä 2021 ennätystahtiin.

Maaseudun rauhaan ei houkutellut pelkästään ajatus tartuntariskin pienentämisestä eristäytymisen avulla.

Moni huomasi nimittäin olevansa luonnonympäristössä huomattavasti stressittömämpi ja tuotteliaampi. 

Tämä pistettiin ilolla merkille myös yrityksissä, joissa alettiin suhtautua etätöihin ja home office -käytäntöön entistä joustavammin. 

Vakuudetonta kulutusluottoa saa enintään 60 000 euroa – mihin se riittää mökkikaupoilla?

Kesämökkien hinnat vaihtelevat huomattavasti sijainnista riippuen. Uudellamaalla sijaitsevasta mökistä saa pulittaa huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Kainuussa olevasta kesäpaikasta.

Myös sillä, suunnitteleeko mökkiä ympärivuotiseen vai ainoastaan kesäaikaiseen käyttöön, on kustannusten kannalta suuri merkitys.

Kunnallistekniikka, tontin vuokra, jätemaksut ja erilaiset vakuutukset tulee myös huomioida mökin kokonaiskustannuksiin vaikuttavina seikkoina.

Vaikka 60 000 euroa ei riittäisi kustantamaan koko mökkiä, voi sillä rahoittaa esimerkiksi mökin käsirahan maksamisen tai mahdollisen remontin.

Jos mökkiinsä haluaa kaikki modernit mukavuudet, kuten sisävessan, suihkun ja tiski- ja pyykkikoneen, uppoaa muutostöihin nopeasti useampi kymppitonni.

Pankkilaina vai vakuudeton kulutusluotto kesämökin ostoa varten?

Se, kannattaako kesämökin hankintaa varten hakea mökkilainaksi pankkilainaa vai vakuudetonta kulutusluottoa, on täysin tilannekohtaista. 

Suurempi, useamman kymmennen tuhannen euron pankkilaina edellyttää lähes poikkeuksetta takaajaa tai vakuutta. Vakuudetonta kulutusluottoa saa sen sijaan siten, että luotonmyöntäjä selvittää hakijan rahatilannetta ja maksukelpoisuutta. 

Lainaprosessi on vakuudetonta kulutusluottoa haettassa usein huomattavasti helpompi ja nopeampi. Vaikka kesämökkikaupoilla ei yleensä ole tulenpalava kiire, osuu kohdalle joskus harvoin tarjolla oleva helmi, jonka kohdalla on toimittava nopeasti. 

Tuolloin se, että lainaa saa jopa samana päivänä hakemuksen lähettämisestä, voi olla korvaamaton etu.

Kaikki luotettavat lainanmyöntäjät edellyttävät hakijalta puhtaita luottotietoja, joten hälytyskellojen tulisi soida, mikäli jokin taho tarjoaa lainaa maksuhäiriömerkinnästä huolimatta.

Mökin kuntokartoitus kannattaa – tutustu myös ympäristöön

Puolueeton kuntokartoitus kannattaa ennen kesämökin ostoa.

Asuntojen kuntokartoituksesta puhutaan paljon, mutta vaihetta ei tulisi unohtaa myöskään kesäasuntojen kohdalla.

Kesämökit ovat usein kärsineet suurista lämmönvaihteluista jo useita vuosia, jopa vuosikymmeniä, joten rakenteiden kunnosta on viisainta saada muutakin kuin silmämääräistä käsitystä.

Myös tontin ja mahdollisen rannan kuntoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Myös putkien jäätyminen ja esimerkiksi hiiret ovat voineet tehdä talvien aikana tuhojaan.

Jos mökkikaupoilla on talvella, olisi hyvä tiedustella, mikäli tontista olisi kesäaikaan otettuja valokuvia.

Tuolloin saa paremman käsityksen siitä, miltä paikka näyttää lumettomana.

Myös rantaoikeus ja vesistön kunto ovat keskeisiä, selvitettäviä asioita. Lisäksi kannattaa vilkuilla ympärilleen: missä lähimmät naapurit ovat ja missä tontin rajat konkreettisesti kulkevat.  Vaikuttaako paikka hyvin hoidetulta? Onko sisätiloissa ummehtunut tuoksu?

Muista asiakirjat mökkikaupoilla

Jos ostamassa on kiinteistömuotoista kesäpaikkaa, kannattaa hankkia ainakin seuraavanlaisia dokumentteja:

  • kiinteistörekisteriote
  • lainhuuto- ja rasitustodistus
  • kaavoitusdokumentteja
  • mahdollista kuntokartoitusta koskevat paperit.

Käy mahdollisuuksien mukaan paikan päällä ennen kaupantekoa

Jos kiikarissa oleva tai vaikka hakuehtojen hälytysviestin seurauksena näkyviin tuleva mökki sijaitsevat kaukana, eikä paikalle pääse saman tien katsastamaan tiluksia, ottaa joku riskin ja ostaa paikan itse näkemättä. 

Mikäli välittäjä soittaa paikalta videopuhelun ja välittäjän seuraksi saa esimerkiksi lähellä asuvan ystävän tai sukulaisen, jonka makuun ja arviointikykyyn luottaa, on kauppojen suhteen askelta paremmissa asemissa. 

Viime kädessä päätös on kuitenkin vain ja ainoastaan oman harkintakyvyn varassa, joten kauppojen suhteen ei missään nimessä kannata hätiköidä.

Etenkin syrjäseudulla sijaitseva mökki voi olla varsinainen kiviriippa, josta ei halutessaan pääsekään noin vain eroon.

Parhaassa tapauksessa kohdalle osuu kuitenkin helmi, josta riittää ilo useammalle sukupolvelle.

Mökkihaaveesta kannattaa siis pitää kiinni, mutta ostosta tulee harkita tarkoin ja monelta kantilta. 

Myös laskelmat ja budjetointi on tehtävä huolella, jottei mökkilainasta koidu ongelmia.

Usein kysytyt kysymykset

Tämä riippuu tilanteesta. Vakuudetonta kulutusluottoa saa yleensä enintään 60 000 euroa, mikä harvoin riittää koko mökin hankintaan. Sen sijaan sitä voi käyttää esimerkiksi käsirahaan ja remonttikuluihin.

Vaikka vakuudeton kulutusluotto ei edellytä henkilötakausta tai vakuutta, tulee lainanhakijan luottotietojen olla puhtaat. Maksuhäiriömerkintä on näin ollen aina lähtökohtaisesti este myös vakuudettoman kulutusluoton saannille.

Kuntokartoitus on aina suositeltava vaihe kiinteistökaupoilla. Kaikkia ongelmia ei havaitse aistinvaraisesti, joten puolueeton kuntokartoitus auttaa ennakoimaan mahdollisia remonttitarpeita, joista koituu jopa kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannuksia.

Tämä riippuu monesta seikasta. Hyväkuntoisen, esimerkiksi Uudellamaalla tai kasvukeskuksen liepeillä sijaitsevan mökin saa todennäköisesti melko helposti kaupaksi, etenkin, jos kohde on oikein hinnoiteltu ja siinä on uimakelpoinen ranta.

Talviasuttava mökki on luonnollisesti ainoastaan kesäkauteen tarkoitettua mökkiä kalliimpi. Se, ostaako talviasuttava mökki vai ei, riippuu täysin siitä, kuinka mökkiä on tarkoitus käyttää.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.