Syitä siihen, miksi matka osamaksulla voi olla paras vaihtoehto

Matkailubisnes nostaa koronavuosien jälkeen jälleen päätään. Yksi asia on kuitenkin pitänyt pintansa: matkoja tehdään edelleen myös osamaksulla. Lue artikkelimme siitä, kuinka matka on mahdollista rahoittaa.

Haluatko toteuttaa lomamatkan osamaksulla?

Vertaile avullamme kilpailukykyiset rahoitusratkaisut lomamatkan toteuttamiseksi ja valitse omasi! Olisiko etuja sisältävä luottokortti tilanteeseesi sopiva vaihtoehto vai kiinnostaako kulutusluotto?

Bank Norwegian logo
Laaja palveluvalikoima

1. Bank Norwegian

98%
Pohjoismaiden suurimpiin nettipankkeihin lukeutuva Bank Norwegian tarjoaa kilpailukykyisesti hinnoiteltuja laina-, säätötili-, vakuutus-…
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,99-14,99 %

Lainaesimerkki: 10 000 € lainan kokonaishinnaksi muodostuu 9,89 % korolla (todellinen vuosikorko 12,21 %) kolmessa vuodessa yhteensä 11 861 €. Kuukausieräksi määräytyy tuolloin 328 € (36 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu puolestaan 5 €.

Rahoitu.fi logo
Lainatarjoukset minuuteissa

2. Rahoitu

98%
Rahoitu on suomalainen palvelu, joka vertailee 1 000-60 000 euron suuruiset vakuudettomat…
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,50-20 %

Lainaesimerkki: 40 000 € laina, jonka nimelliskorko 4,5 % ja todellinen vuosikorko 4,74 %. Takaisinmaksuaika 15 v. Luoton kokonaiskustannukset ovat yhteensä 56 047 €.

Sortter logo
Laaja kumppaniverkosto

3. Sortter

98%
Tuttu ja turvallinen Sortter kilpailuttaa lainat helposti ja nopeasti.
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4-20 %

Lainaesimerkki: Kun lainasumma on 60 000 €, korko 5 %, takaisinmaksuaika 15 v, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, on todellinen vuosikorko 5,28 %. Kuukausieräksi muodostuu tuolloin 479 €, ja takaisinmaksettava summa on 86 306 €.

Etua.fi logo
Suomalainen

4. Etua.fi

97%
Vuonna 2008 perustettu Etua.fi on Suomen vanhin, edelleen toiminnassa oleva lainavertailupalvelu.
Lainaa500-60 000 €
Laina-aika24-216 kk
Nimelliskorko4,68-20 %

15 000 € lainan nimelliskorko on 6,99 % ja todellinen vuosikorko 7,9 %, kun laina-aika on 10 vuotta. Hinta sisältää 0 € avausmaksun ja 5 € kuukausittaisen tilinhoitomaksun. Laina-aika 1-18 vuotta. Tarjolla oleva nimelliskorko vaihtelee 4,68-20 %:iin, ja muut vuotuiset kustannukset sijoittuvat puolestaan 0-150 € välille. Lainan tarkemmat tiedot eritellään lainatarjouksessa.

Lendo logo
Kattava

5. Lendo

97%
Lendo-lainahakemuksen avulla kilpailutat useita lainavaihtoehtoja yhdellä kertaa.
Lainaa500-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,90-20 %

Lainaesimerkki: 10 000 € laina 5 v laina-ajalla. 6,30 % nimelliskorko ja 6,49 % todellinen vuosikorko. Lainan kokonaiskustannus 11 681 € ja lyhennettävä kuukausierä 195 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20 % (todellinen vuosikorko 4,95-38%) ja laina-aika on 1–15 vuotta.

Komblett Bank logo
Myös luottokortti

6. Komplett Bank

95%
Norjalainen Komplett aloitti toimintansa vuonna 2014. Laaja palveluvalikoima sisältää luottovaihtoehtoja jokaiseen tilanteeseen.
Lainaa1 000-50 000 €
Laina-aika36-180 kk
Nimelliskorko6,00-18,50 %

Lainaesimerkki: korko 7,49 %, todellinen vuosikorko 9,77 %, 5 v laina-aika 10 000 € summalle, avausmaksu 45 €, tilinhoitopalkkio 8 €/kk, yht. 12 559 €. Kuukausimaksuerä 209 €/k.

Veri vetää etelään – matka osamaksulla on joskus kortti koneeseen

Suomalaisen etelänmatkailun historia alkaa 1960-luvulta.

Suomalaiset ovat suunnanneet etelän lämpöön sankoin joukoin jo 1960-luvulla käynnistyneistä Keihäsmatkoista lähtien.

Koronan vuoksi matkailu on ollut parisen vuotta jäissä, mutta reissurintamalla näkyy pikkuhiljaa elpymisen merkkejä.

Massaturismin ja halpalentoyhtiöiden seurauksena ulkomaanmatkailusta on tullut koko kansan huvi, joka voi olla jopa kotimaanmatkailua edullisempaa.

Matkarahojen säästöön saanti voi aiheuttaa kuitenkin ongelmia, jolloin matka osamaksulla on yksi harkinnan arvoisista vaihtoehdoista.

Tässä artikkelissa kerromme, millaisia lainoja matkaa varten on otettavissa ja millaisia kokemuksia ihmiset ovat jakaneet osamaksulla ostetuista matkoistaan.

Mitä tarkoittaa matka osamaksulla?

Matka osamaksulla tarkoittaa sitä, että tulevaa matkaa ei makseta kerralla etukäteen, vaan sen hinta suoritetaan ennalta sovituissa osissa matkan jälkeen.

Tämä saattaa kuulostaa loistoratkaisulta, mutta samalla on syytä pitää mielessä, ettei osamaksu ole koskaan ilmainen etu.

Yritys voi markkinoida osamaksuvaihtoehdon yhteydessä korottomia kuukausia, mutta kyseessä on kuitenkin viimekädessä bisnes, jonka tarkoituksena on takoa voittoa.

Tästä syystä kauppa- ja sopimusehdot tulee aina tavata huolella läpi ennen osamaksusopimuksen solmimista.

Millaisia osamaksumuotoja on olemassa?

Pakettimatka on usein mahdollista maksaa osissa. Äkkilähtömatkan kohdalla vaihtoehdoksi voi sopia myös pikalaina, jota harkitessa tulee kuitenkin kiinnittää huomiota lainan kuluihin.

Lainan kulut vaihtelevat palveluntarjoajasta riippuen suuresti, ja vuotuiset kustannukset on rajattu vuonna 2019 voimaanastuneen lainsäädännön perusteella 150 euroon.

Osa lainapalveluista mainostaa esimerkiksi matalaa korkoa, mutta lainoilla on sen sijaan piilokuluja.

Toiset tarjoajat markkinoivat lainaa suuremmalla korolla, mutta nämä lainat eivät sisällä välttämättä minkäänlaisia piilokuluja. Lainoja vertaillessa tuleekin kiinnittää huomiota siihen, viitataanko mainoksessa nimellis- vai todelliseen vuosikorkoon. 

Matka luottokortilla voi olla kannattava ratkaisu etujensa vuoksi

Kun matkan maksaa luottokortilla, voi etuihin sisältyä esimerkiksi tuoteturva tai matkavakuutus.

Matkan ostaminen sujuu myös luottokortilla, jolloin maksu näkyy tavalliseen tapaan luottokorttilaskulla. Luottokortilla maksaessa kylkiäisetuna voi tulla lisäksi jonkinnäköinen tuote- tai matkavakuutusturva.

Matkavakuutus sisältyy esimerkiksi Bank Norwegianin palveluihin silloin, kun kyseisellä luottokortilla on maksanut vähintään 50 % matkan hinnasta. Vakuutusehtoihin kannattaa tutustua huolellisesti.

Myös tämä on oiva vaihtoehto: maksaa osa käteisellä etukäteen ja osa luotolla.

Kaikissa tilanteissa tulee kuitenkin muistaa, että mikäli ideana on maksaa matka reissun jälkeisinä kuukausina, tulee hintaan lisätä luottokorttisopimuksen mukaiset lisät.

Yleensä luottokorttiyhtiöt tarjoavat ensimmäisen kuukauden korottomana, minkä jälkeen summan päälle lisätään sopimuksen mukainen kuukausikorko. 

Luottokortti on usein turvallisin vaihtoehto suurempia hankintoja tehdessä, sillä tuolloin apua voi saada esimerkiksi matkanjärjestäjän tai lentoyhtiön konkurssin kohdalla.

Punnitse huolella, otatko luottoa vai et

Lainaa haettaessa tulee aina varmistua huolellisella budjetoinnilla, että kaikki kustannukset ovat selvillä. Lisäksi maksukuukausien on oltava sen kokoisia, että takaisinmaksu onnistuu ongelmitta, vaikka kuukaudessa olisi joskus yllättäviä menojakin.

Lainaa ei koskaan saa ottaa, mikäli takaisinmaksu tuottaa jo etukäteen pelonsekaisia tunteita.

Laiminlyöty lainamaksu aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän, joka vaikuttaa monella tapaa arjen sujuvuuteen myös yllättävissä tilanteissa.

Tällaisia ovat esimerkiksi puhelin- ja nettiliittymän avaaminen ja vakuutus- ja vuokrasopimuksen solmiminen.  

Kannattaakin arvioida huolellisesti, olisiko itselle sopivampi tapa säästää matkarahat ennen suunnitelmissa olevaa reissua.

Matkaa ja maksutapaa suunniteltaessa tulee muistaa, että taloudellinen tilanne on aina henkilökohtainen, eikä reissuluottoa tule ottaa esimerkiksi kavereiden kokemusten pohjalta.

Matka osamaksulla kokemuksia

Kuten kaikesta, myös tästä aiheesta on olemassa monenlaisia mielipiteitä – niin puolesta kuin vastaan.

Matkan rahoittaminen herättää erityisen paljon keskustelua, sillä monen mielestä matkaa varten tulee säästää etukäteen, jolloin reissu toimii eräänlaisena palkintona säästämisestä ja vyön kiristämisestä.

Toisaalta moni kertoo osamaksukovaihtoehdon olevan kätevyydessään lyömätön.

Matka osamaksulla voi tulla kyseeseen, jos rahatilanne on ollut tiukka, mutta tilanne on vastikään muuttunut suotuisampaan suuntaan esimerkiksi palkankorotuksen myötä.

Tällöin lainan ja korkojen maksu onnistuu suurella todennäköisyydellä ilman ylimääräistä stressiä ja huolta.

Summa summarum: Matka osamaksulla vai ei?

Kun matkan rahoittaa osamaksulla, täytyy maksusuunnitelma laatia huolella.

Tietyissä tilanteissa matka osamaksulla voi olla hyvinkin toimiva vaihtoehto. Osamaksusopimusta harkitessa tulee kuitenkin muistaa, ettei lainaraha ole koskaan ilmaista ja siihen liittyy yleensä sekä korko että muita kuukausikuluja.

Matkan ostaminen onnistuu myös luottokortilla. Luottokorttimaksu on kannattava vaihtoehto, sillä moneen maksukorttiin sisältyy esimerkiksi matkavakuutus tai jonkinnäköinen tuoteturva.

Lisäksi eri matkanjärjestäjät tarjoavat asiakkailleen omia maksutapojaan, kuten nettiluottoa.

Ennen lainan tai osamaksusopimuksen hyväksymistä tulee perehtyä korkoihin ja kuluihin huolellisesti ja lukea koko sopimus sanasta sanaan ikävien yllätysten välttämiseksi.

Onnistuneen maksusuunnitelman avulla reissun odotuksesta, varsinaisesta lomasta ja matkan muistelusta saa energiaa pitkäksi aikaa, kun rahatilanne ei aiheuta harmaita hiuksia ja syyllisyydentunteita.

Usein kysytyt kysymykset

Matkan voi rahoittaa joko etukäteen säästämällä, maksamalla luottokortilla tai osamaksulla. Myös hybridimuoto, jossa osa matkan hinnasta maksetaan käteisellä ja osa luotolla, voi tulla kyseeseen.

Mikäli matkan maksaa luottokortilla, sopimuksesta riippuen joko kokonaan tai osittain, voi etuihin sisältyä esimerkiksi tuoteturva tai matkavakuutus.

Matkan maksaminen osamaksulla tarkoittaa käytännössä sitä, että matka maksetaan erissä. Tuolloin lisäkustannuksia koituu koroista ja mahdollisista kuluista.

Mikäli osamaksulla maksamisen onnistuminen mietityttää jo ennen osamaksuvaihtoehdon anomista, kannattaa asia jättää sikseen. Luottoa tulee ottaa aina ainoastaan siinä tapauksessa, että sen takaisinmaksu sujuu todennäköisesti ongelmitta. Mikäli elämässä tapahtuu jotakin yllättävää, joka vaikeuttaa lainan takaisinmaksua, tulee luotonmyöntäjään ottaa yhteyttä ensitilassa.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.