Lainanhaku ja oppaat

Lainan haku herättää ainakin ensikertalaisen mielessä kysymyksiä: kuinka tunnistaa hyvä tarjous? Mitä lainatyyppejä on olemassa? Perehdymme näihin ja moniin muihin mielenkiintoisiin kysymyksiin tässä artikkelissa.

Hyvin eväin lainanhakuun - huolellinen lainavertailu on kaiken A ja O

Lainahakemuksen täyttäminen ja lainavertaiu onnistuu yhteistyökumppaneidemme avulla vain minuuteissa. Tutustu tarjontaan ja valitse paras vaihtoehto - mikäli niin haluat.

Sortter logo

Sortter

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4-20 %
KuukausimaksuVaihtelee

Lainaesimerkki: Kun lainasumma on 60 000 €, korko 5 %, takaisinmaksuaika 15 v, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, on todellinen vuosikorko 5,28 %. Kuukausieräksi muodostuu tuolloin 479 €, ja takaisinmaksettava summa on 86 306 €.

Lendo logo

Lendo

9.7/10
Lainaa500-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,90-20 %
KuukausimaksuMax. 12,50 €

Lainaesimerkki: 10 000 € laina 5 v laina-ajalla. 6,30 % nimelliskorko ja 6,49 % todellinen vuosikorko. Lainan kokonaiskustannus 11 681 € ja lyhennettävä kuukausierä 195 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20 % (todellinen vuosikorko 4,95-38%) ja laina-aika on 1–15 vuotta.

Saldo logo

Saldo

9.7/10
Lainaa max.100-10 000 €
Laina-aika1-85 kk
Nimelliskorko13,90–19,90 %
Kuukausimaksumax. 12,50 €

Esimerkki Saldo Lainasta: 2 000 euron lainan kokonaiskulut 25 kuukauden maksuajalla ovat 99€ euroa per maksuerä, eli kokonaisuudessaan kulujen yhteenlaskettu summa on 2 475€ (esimerkki Saldon kotisivuilta).

OmaLaina logo

OmaLaina

9.6/10
Lainaa100-60 000 €
Laina-aika12-240 kk
Nimelliskorko4,19–20 %
Kuukausimaksu0-12,50 €

Lainaesimerkki: Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26 % tyypilliselle, 10 000 € lainasummalle laskettuna. 5 v takaisinmaksuaika, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin kokonaisuudessaan 11 623€, eli 193,71 €/kk.

Zmarta logo

Zmarta

9.1/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,41-20 %
Kuukausimaksualk. 0 €

Lainaesimerkki: 15 000 € laina 6v laina-ajalla, kuukausierä 270 €.Luoton kokonaishinnaksi muodostuu 19 468 €. Nimelliskorko 9% ja todellinen vuosikorko 9.38% (sis. 0€ laskutuslisän ja avausmaksun 0€).

Mitä tulee huomioida lainanhaun aluksi?

Lainanhaku on ideaalitilanteessa tarkoin harkittu prosessi, eikä lainaa kannata koskaan ottaa pelkästä hetken mielijohteesta.

Tämä on ensiarvoisen tärkeää silloin, jos oma taloudellinen tilanne on heikoissa kantimissa. Lainaa otettaessa täytyy aina pitää mielessä, että laina on maksettava takaisin korkoineen.

Lainoihin liittyvä perussanasto on useimmille tuttu. Jos lainatermistö täytyisi kuitenkin selittää omin sanoin jollekin asiaan vihkiytymättömälle, saattaisi tehtävä osoittautua yllättävän vaikeaksi.

Tätä silmällä pitäen laadimme selkeän ja helppotajuisen lainasanaston, jossa esitellään keskeisemmät lainoihin liittyvät käsitteet.

Aakkosjärjestyksen ansiosta löydät hakemasi termin alta aikayksikön. Opas sijaitsee Lainanhaku ja oppaat -osiossamme. 

Kun lainaa aikoo hakea, on ensiksi syytä varmistaa, että omat luottotiedot ovat kunnossa.

Luottotiedot voi tarkastaa maksuttomasti kerran vuodessa joko Suomen asiakasrekisterin tai Bisnoden avulla. 

Lainanhaku pähkinänkuoressa

Vaikka lainanhaku on nykyisin siirtynyt pääpiirteissään nettiin, ovat keskeiset elementit pysyneet samoina.

Aiemmin lainaa haettiin henkilökohtaisesti jokaisesta pankista erikseen, nykyisin prosessi hoituu netissä jopa vain yhdellä lainahakemuslomakkeella jonkin lainoja vertailevan palvelun, kuten esimerkiksi Zmartan, sivustolla.

Lainanhaku edellyttää pähkinänkuoressa seuraavien perusehtojen täyttymistä:

  • hakijan tulee olla ainakin 18-vuotias
  • hakijalla tulee olla säännölliset palkka- tai eläketulot
  • hakijan tulee asua pysyvästi Suomessa
  • hakijalla on oltava puhtaat luottotiedot
  • hakijalla on oltava suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne sähköistä tunnistautumista varten
  • hakijalla on oltava suomalainen pankkitili.

Edellä mainittujen ehtojen lisäksi jokainen lainapalvelu määrittää omat ehtonsa. Esimerkiksi ikärajavaatimus on yleensä 18 ikävuotta korkeampi. Jokaisen lainanmyöntäjän ehdot ovat tarkastettavissa ko. lainapalvelusta.

Lainojen kilpailutus on helpottunut automatisaation myötä huomattavasti, sillä enää jokaista palveluntarjoajaa ei tarvitse lähestyä yksi kerrallaan. 

Puolueettomat lainavertailupalvelut, kuten Lainat.fi, ovat omalta osaltaan kantaneet kortensa kekoon lainanhakuprosessin yksinkertaistamiseksi.

Erilaiset lainaoppaat edesauttavat niin ikään mahdollisimman sujuvaa lainaprosessia.

Avullamme lainojen kilpailutus onnistuu läpinäkyvästi ja puolueettomasti vain muutamassa minuutissa.

Syöttämällä henkilötietosi ja tunnistautumalla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella kilpailutat yhdellä ainoalla hakemuksella jopa 30 lainavaihtoehtoa.

Paperiset, räntäsateessa vettyneet lainahakemukset ovat modernisaation ansiosta mennyttä aikaa. Lainaa voi hakea kätevästi kotoa käsin.

Laatimamme lainanhaku ja oppaat -osio pyrkii tarkastelemaan lainoihin liittyviä kysymyksiä monesta näkövinkkelistä, tehden aihepiiriä tutuksi myös asiaan vihkiytymättömille.

Jotkin asiat ovat kuitenkin pysyneet ennallaan: lainan myöntäminen edellyttää, että kaikki vaaditut asiakirjaliitteet on toimitettu asianmukaisesti ja hakemus on täytetty huolellisesti.

Vakuudeton vai vakuudellinen laina?

Se, kuinka nopeasti lainan saa tililleen, riippuu monesta tekijästä. Yksi näistä on se, onko laina hankittu ilman vakuuksia vai esimerkiksi takaajan kanssa. 

Mikäli kyse on vakuudettomasta lainasta, on lainasumma mahdollista saada käyttöönsä jo muutamassa tunnissa. Suuremman, esimerkiksi 20 000 euron suuruisen pankkilainan kohdalla takaaja on yleensä tarpeen.

Vakuudettomien lainojen korot ovat yleensä lähtökohtaisesti korkeammat, sillä laina merkitsee myöntäjälle korkeampaa riskiä.

Mikäli lainaaja jättää syystä tai toisesta lainansa lyhentämättä, voi edessä olla pitkä prosessi lainanlyhentämisen takaamiseksi. 

Jos laina on puolestaan myönnetty takaajaa tai vakuutta vastaan, on menettely yksinkertaisempi. Mahdollisen lainan takaisinmaksun laiminlyönnin kohdalla takaaja vastaa lyhennyseristä tai vakuutena oleva omaisuus realisoidaan.

Lainanhaku – kiinnitä huomiota näihin seikkoihin

Sopivan lainavaihtoehdon löytäminen on täysin henkilö- ja tilannekohtaista.

Elämäntilanteet saattavat lisäksi muuttua, ja mikäli tulotaso putoaa yllättäen merkittävästi, voi lainaerien uudelleenneuvottelu tulla kyseeseen. Myöskään lainojen kilpailuttaminen uudelleen ei ole yhtään hassumpi idea. 

Jos lainan takaisinmaksu osoittautuu ongelmalliseksi, tulee yhteyttä ottaa lainanantajaan mahdollisimman pikaisella aikataululla.

Mikäli pieniä lainoja on kertynyt maksettavaksi useammalta taholta, voi lainojen yhdistely olla kaikkein kustannustehokkain ratkaisu. 

Yhdistämällä jo olemassa olevat lainat maksettavaksi jää ainoastaan yksi, lainasummaltaan tismalleen samansuuruinen laina.

Tämän menettelyn etuna on se, että vuotuisissa lainakustannuksissa voi säästää parhaassa tapauksessa jopa satoja euroja. 

Korot, käsittelykulut ja muut mahdolliset maksut kutistuvat lainojen yhdistämisen myötä vääjäämättä, sillä hoidettavaksi jää vain yksi laina. 

Suomalainen vai ulkomainen lainanmyöntäjä?

Lainat.fi-sivuston esittelemät lainapalvelut ovat eturivin toimijoita, joista useimmilla on takanaan jo vuosien toimintahistoria.

Suomalaiset lainanmyöntäjät toimivat Finanssivalvonnan alaisuudessa. Kansainväliset pankit ja palveluntarjoajat operoivat puolestaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston valvonnassa.

Käsittelemme useita lainanhakuun liittyviä aiheita Lainanhaku ja oppaat -osiossamme. Tämän osion tarkoituksena on selkeyttää lainanhakuun ja lainoihin liittyvää aineistoa ja käsitteistöä konkreettisten esimerkkien avulla.

Usein kysytyt kysymykset

Suomessa toimivat lainapalvelut toimivat joko Finanssivalvonnan tai Etelä-Suomen aluehallintoviraston alaisuudessa.

Lainojen yhdistely auttaa lainakustannusten pienentämisessä, mikäli yhdistettävänä on useita pieniä lainoja, osamaksuluottoja sekä luottokorttivelkaa.

Vakuudettomien lainojen korkeampia korkoja selittää se, että vakuudeton laina merkitsee luottoa myöntävälle taholle lähtökohtaisesti korkeampaa riskiä takaisinmaksuun liittyen.

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita hyväksymään yhtäkään annetuista tarjouksista.
Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.