Mitä tarkoittaa efektiivinen korko?Efektiivinen korko, jota kutsutaan myös sisäiseksi koroksi, on yksi yleisimmistä luvuista jota käytetään investointivaihtoehtojen välisessä vertailussa. Kyseinen luku huomioi lainan kaikki kulut samalla tavoin ja vielä vähän laajemmin, kuin todellinen vuosikorko.

Tässä artikkelissa perehdymme mitä tarkoittaa efektiivinen korko ja mikä sen pääasiallinen käyttötarkoitus on. Lisäksi kurkistamme erilaisiin investointivaihtoehtoihin, joiden vertailussa kyseistä korkoa käytetään. 

Mikäli haussa on täydellinen laina juuri sinun tarpeeseesi täytä yläpuolelta löytyvä lainahakemus ja kilpailuta lainat helposti sekä turvallisesti. Sen kautta voit parhaillaan saada tarjouksen jopa 20 eri palvelulta. Hakemuksen täyttäminen ei sido mihinkään ja se on ilmaista. 

Efektiivinen korko 

Efektiivinen korko on täsmällinen korko, joka huomioi todellista korkoa vähentävät sekä lisäävät tekijät. Efektiiviseen korkoon vaikuttavat ajankohdat sekä summat, aivan kuten todelliseen vuosikorkoon. Mikä tahansa muutos luotossa, sen ajankohdassa tai summassa muuttuu, tulee efektiivinen korko laskea uudelleen. 

On hyvä kuitenkin muistaa, että efektiivinen korko ei kuvaa kaikkea rahan sijoitukseen taikka lainaukseen tarvittavaa tietoa. Kyseessä on luku, joka huomioi ilmoitettua korkoa tai luottoa vähentävät sekä lisäävät tekijät. Todelliseen vuosikorkoon sekä nimelliskorkoon verrattaessa, efektiivinen korko voi kertoa myös täsmällisen koron halutulle aikavälille, kuten kuluneille päiville. Se ottaa myös huomioon korkoa korolle vaikutukset ja tätä vastaavat muutokset.

Kyseiselle korolle annettava määritelmä on todella laaja, sillä sitä on mahdollista laskea monen tyyppisille menoille sekä tuloille. Sen käsite on myös todella teoreettinen, eikä termiin törmää rahoituslaitoksien kotisivuilla. Efektiivistä korkoa käytetään pääasiassa kassatapahtumien analysointiin.  


Pikalaina

 • Lainanantajien määrä: 17
 • Lainamäärä: 100-1000€
 • Maksuaika: 1-36kk
 • Korot: 0,00-692,50%
Vertaa

Kulutusluotto

 • Lainanantajien määrä: 21
 • Lainamäärä: 1000-50 000€
 • Maksuaika: 1-56kk
 • Korot: 0,00-95,40%
Vertaa

Luottokortti

 • Luottokorttien määrä: 6
 • Lainamäärä: 1000-10 000€
 • Korot: 0,00-16,90%
Vertaa

Termistö - investointivaihtoehdot

Investointivaihteoehto on hyvin yksinkertainen sekä monelle jo entuudestaan tuttu termi. Se tarkoittaa suppeassa merkityksessään pääoman, tuotantovälineiden sekä maan hankintaa ja tuotantoa. Investoinnin tarkoituksena on monesti tuotannon aloittaminen taikka sen lisääminen. Se voi tarkoittaa myös tuotannon tehostamista, työnteon helpottamista, ympäristökuormituksen vähentämistä tai viranomaisten säännöksien noudattamista. Yleisesti investointia pidetään suurena sijoituksena, joka tullaan maksamaan takaisin pitkällä aikavälillä. 

Todellinen vuosikorko vs. Efektiivinen korko 

Todellinen vuosikorko määrittää lainanhakijalle lainan todellisen hinnan. Termiä efektiivinen korko käytetään taas, kun puhutaan lainasta ja sen jo maksetusta todellisesta korosta. Toisin sanoen molemmat termit määrittävät lainan kokonaishinnan. Ero näiden kahden välillä on, että todellinen vuosikorko kertoo/arvioi lainan hinnan sen hetkisen maksusuunnitelman mukaan, kun taas efektiivinen korko ilmaisee lopullisen hinnan sitten, kun laina ja sen kulut on maksettu. 

Efektiivinen korko huomioi muutokset lainan takaisinmaksussa, eli se huomioi kulut laajemmin, kuin nimellis- tai vuosikoro. Todellista vuosikorkoa voidaankin kuvailla tekijäsidonnaiseksi, kun taas efektiivinen korko on aikajaksosidonnainen. 

Todellinen vuosikorko on se korko, mitä lainanottajan tulee verrata toiseen jousto- tai kulutusluottoa haettaessa. Jos lainan määrä on pieni sekä takaisinmaksuaika lyhyt, kannattaa avuksi ottaa efektiivinen korko. Efektiivinen korko huomio paremmin lyhytaikaisten lainojen kulut ja antaa aidomman vertailupohjan. 

Miksi todellisella sekä efektiivisellä korolla on väliä?

Markkinoilta löytyy satoja lainalaitoksia, jotka markkinoivat tuotteitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Jokainen palvelu haluaa tehdä omasta tuotteesta juuri sellaisen, mistä asiakkaat ovat aina vain haaveilleet. Osa lainalaitoksista kilpailee matalilla koroilla, mutta heiltä löytyy läjä piilokustannuksia. Toiset taas ovat laittaneet lainoille korkeammat korot, mutta poistaneet piilokustannukset. Kyseessä on asia, joka mietityttää useita lainanhakijoita. Kukaan tuskin haluaa maksaa ylimääräistä vain siksi, että päätös on tehty kiireessä. 

Lainojen kilpailuttaminen on ensiarvoisen tärkeää ja se tapahtuu helposti esimerkiksi lainan kilpailutuspalveluita hyväksi käyttämällä. Lainan kilpailutus onnistuu muun muassa: Zmartalla, Omalainan sekä Freedom rahoituksen avulla. Kyseiset palvelut helpottavat lainanhakijan työtä, sillä tällöin hakijan tarvitsee täyttää vain yksi lainahakemus, jonka palvelu lähettää useammalle rahoitusyhtiölle. Palvelu tarkastaa takaisin tulleet tarjoukset sekä lähettää niistä parhaat vaihtoehdot lainanhakijalle.

Yleensä nämä puheena olevat palvelut ovat myös täysin ilmaisia. Niiden ansiosta lainanhakijan työ helpottuu huomattavasti sekä vaara ylihintaisen lainan ottoon pienenee. Jos sinulla ei ole aikaa käydä rahoitusyhtiöitä yksitellen läpi, suosittelemme turvautumaan yhteen aikaisemmin mainituista palveluista. 

Lopputulos tarkan lainavertailun jälkeen on yleensä sopuhintainen laina, jonka maksaminen käy hymyssä suin. Lisää lainan kilpailuttamisesta voit lukea klikkaamalla tästä!


Hae lainaa   400-10 000 100-50 000 50-4000 100-2 000 10-3 000 10-2010 10-2 000 1000-50 000 50-20 000 100-5 000 100-5 000 1000-50 000 100-10 000 500-50 000 2000-500 000 500-50 000 2 000-10 000 1 000-3 000 1 000-25 000 10-2 100

Efektiivinen korko laskeminen sekä sille suunnitellut laskurit 

Efektiivisen koron takana on monimutkainen laskukaava. Hätä ei kuitenkaan ole sen näköinen, sillä kyseinen luku on mahdollista selvittää muun muassa netistä löytyvää laskuria hyväksi käyttäen. Laskureita varten kannattaa varata viereen tiedot lainasta, ilmoitetuista kuluista sekä takaisinmaksuajasta. Efektiivistä korkoa on myös mahdollista lähteä selvittämään Excelin avustuksella. 

Yleisempää lainoja vertaillessa on kuitenkin käyttää lainan todellista vuosikorkoa, johon löytyy useampia laskureita. Lisäksi suurin osa lainan tarjoajista kertoo sivustollaan lainojen todellisen vuosikoron. Tulee kuitenkin aina muistaa, että lopullinen korko määräytyy henkilökohtaisen tilanteen mukaan. Juuri sinulle tarkoitettu korko on nähtävillä ainoastaan henkilökohtaisesta lainatarjouksesta. Lainojen vertailun tulisikin tästä syystä perustua tarjouksiin, ei lainapalveluihin tai heidän nettisivuilla jakamiin tietoihin. 

Lainapalvelut, joita suosittelemme lukijoillemme 

Kuten jo aikaisemmin mainittu, netistä löytyy yksi jos toinenkin lainantarjoaja. Missään tilanteessa ei ole hyvä lähteä hakemaan lainaa ensimmäisen vaihtoehdon perusteella, vaan pohjatyö kannattaa hoitaa kunnolla, jotta välttyisit ylihinnotelluilta lainoilta. Me lainat.fi sivustolla autamme sinua löytämään luotettavat toimijat. Olemme tutustuneet markkinoiden parhaisiin lainantarjoajiin, joihin voit tutustua sivustollamme. 

Alle listaamme vielä muutaman lainantarjoajan, joita voimme suositella lukijoillemme: 

Suomilimiitti 

Suomilimiitti on tunnettu sekä turvallinen lainantarjoaja, jolta on mahdollista saada 10 - 2 000 euron suuruisia lainoja. Lainan takaisinmaksuaika sijoittuu 1 - 49 kuukauden välille ja lainapäätös lähetetään nopeasti hakijan puhelinnumeroon.

Lisäksi palvelu on huolehtinut siitä, että heidän tarjoamansa vuosikorko on kuluttajasuojalain mukainen ja sijoittuu 134.03 - 167.90% välille. 

Palvelu tarjoaa myös ensimmäisen noston 1 000 euroon asti korottomana sekä nostokuluttomana. Tämä etu jatkuu lainan otosta aina seuraavan kuun loppuun saakka. Suomilimiitin lainaa voi hakea, jos olet 21 - 70-vuotias, sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, olet Suomen kansalainen ja osoitteesi on Suomessa, sinulta löytyy henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Palvelu saattaa pyytää myös liitteitä, kuten kopioita palkkakuiteista tai tiliotteesta, varmiistaakseen takaisinmaksukyvyn. 

Hae lainaa!

Eurolimiitti

Eurolimiitti on suomalaisomisteinen palvelu, joka perustettiin vuonna 2006. Luottoa yritykseltä on mahdollista hakea 10 - 3 000 euroon ja takaisinmaksuaika voidaan määrittää 3 - 56 kuukauteen. Todellinen vuosikorko sijoittuu 122,56 - 435,03 prosentin välille. Tämä on kuitenkin henkilökohtaista ja juuri sinulle määritelty vuosikorko löytyy Eurolimiitin lainatarjouksesta. 

Lainaa Eurolimiitiltä on mahdollista hakea, mikäli olet 21-vuotias, sinulla ei ole merkintöjä luottotiedoissa, vakituinen osoitteesi on Suomessa sekä käytössäsi on suomalainen puhelinnumero. Lisäksi tunnistautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Joissakin tilanteissa palvelu saattaa varmistaa lainanhakijan takaisinmaksukyvyn pyytämällä kopion palkkakuiteista tai muista tiliotteista. 

Eurolimiitin asiakkaana on mahdollista saavuttaa VIP-asiakkuus. Tällöin luottoraja on 4 000 euroa. Tämä kuitenkin edellyttää, että lainanhakija on hoitanut lainasuhdetta moitteettomasti jo tarpeeksi pitkän aikaa. Asiakkuuden saavuttamisen jälkeen voit erikseen hakea luottorajan nostoa. 

Hae lainaa!