Kilpailuta vakuudettomat lainat helposti avullamme

Mietityttääkö oman ainatarjouksen kilpailukyky? Lainojen kilpailutus onnistuu nykyisin helposti netissä jopa yhdellä lainahakemuksella – parhaassa tapauksessa vertailet avullamme kerralla peräti 30 lainavaihtoehtoa.

Kilpailuta vakuudettomat lainat netissä

Lainat.fi auttaa sinua juuri tilanteeseesi parhaiten sopivan lainavaihtoehdon löytämisessä - kilpailuta lainat ilmaiseksi!

Sortter logo

Sortter

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4-20 %
KuukausimaksuVaihtelee

Lainaesimerkki: Kun lainasumma on 60 000 €, korko 5 %, takaisinmaksuaika 15 v, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, on todellinen vuosikorko 5,28 %. Kuukausieräksi muodostuu tuolloin 479 €, ja takaisinmaksettava summa on 86 306 €.

Axolaina logo

Axolaina

9.7/10
Lainaa2 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4-20 %
KuukausimaksuVaihtelee

Lainaesimerkki: 10 000 euron laina 10 vuoden takaisinmaksuajalla. 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 7,21 %, nimelliskorko 6 %, kulut 3 923 euroa ja lainan kokonaishinta yhteensä 13 923 euroa.

Lendo logo

Lendo

9.7/10
Lainaa500-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,90-20 %
KuukausimaksuMax. 12,50 €

Lainaesimerkki: 10 000 € laina 5 v laina-ajalla. 6,30 % nimelliskorko ja 6,49 % todellinen vuosikorko. Lainan kokonaiskustannus 11 681 € ja lyhennettävä kuukausierä 195 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20 % (todellinen vuosikorko 4,95-38%) ja laina-aika on 1–15 vuotta.

Haenyt.fi logo

Haenyt.fi

9.4/10
Lainaa500-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko3,95-20 %
KuukausimaksuVaihtelee

Lainaesimerkki: 10 000 euron laina, 5 vuoden takaisinmaksuajalla. Lainan todellinen vuosikorko on 10,91%, jolloin lainan kokonaissumma on 12 866,64€. Kuluja esimerkki tilanteessa kertyy 2866,64€.

Zmarta logo

Zmarta

9.1/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,41-20 %
Kuukausimaksualk. 0 €

Lainaesimerkki: 15 000 € laina 6v laina-ajalla, kuukausierä 270 €.Luoton kokonaishinnaksi muodostuu 19 468 €. Nimelliskorko 9% ja todellinen vuosikorko 9.38% (sis. 0€ laskutuslisän ja avausmaksun 0€).

Miksi lainojen kilpailutus kannattaa?

Kilpailuttaminen on yksi lainanhaun tärkeimmistä vaiheista, sillä lainojen huolellisella vertailulla on mahdollista säästää vuodessa jopa satoja euroja. 

Jotta lainojen vertaileminen olisi mahdollisimman helppoa, tarjoamme lukijoillemme mahdollisuuden lainahaksemuksen täyttämiseen esittelemiemme palveluiden sivustoilla. Valittavina on niin lainanvertailupalveluja kuin luottoja myöntäviä lainapalveluita.

Lainahakemuksen täyttäminen ja lähettäminen

Yhdellä lainahakemuksella voit saada jopa 30 tarjousta. Tarjousten määrä on riippuvainen siitä, minkä suuruisesta lainasta ja kuinka pitkästä takaisinmaksuajasta on kyse.

Vaikka jokainen lainanmyöntäjä määrittää itse lainaehtonsa, on olemassa joitakin yleiskriteereitä, joiden täyttäminen on välttämätöntä lainanmyöntämisen kannalta.

Perusedellytykset lainan saannille: 

  • vähintään 20 vuoden ikä
  • säännölliset palkka- tai eläketulot 
  • ei maksuhäiriömerkintöjä. 

Vertaile avullamme 100-60 000 euron lainat 

Elämäntilanteita ja lainantarpeita on monenlaisia, joten Lainat.fi esittelee lainapalveluja, jotka tarjoavat lainoja aina 100 eurosta 60 000 euroon saakka. 

Sivustomme voikin auttaa sopivan lainan löytämisessä riippumatta siitä, koskeeko rahantarve kolmi- vai viisinumeroista lukua. Sivustollamme esittelemme niin parhaat 5 000 euron lainat kuin kilpailukykyisimmät pikavipit.

Lainaa hakiessa tarjouksia on aina syytä vertailla, eikä valita sokkona ensimmäistä vaihtoehtoa. Koroissa ja kustannuksissa sekä lainaehdoissa ilmenee eroja, jotka saattavat vaikuttaa lainan lopulliseen hintaan huomattavasti. Olipa kyseessä minkä suuruinen lainasumma tahansa.

Lainaa rinnakkaishakijan kanssa?

Perustietojen yhteydessä hakijan tulee kertoa, mikäli lainaa on tarkoitus hakea rinnakkaishakijan kanssa. Tällöin hakemukselle tulee täyttää myös rinnakkaishakijan tiedot. 

Rinnakkaishakija voi olla viisas valinta, sillä joissakin tilanteissa lainatarjoukset ovat huomattavasti edullisempia, kun lainan takaisinmaksusta on vastaamassa yhden sijaan kaksi henkilöä.

Rinnakkaishakija on yleensä avio- tai avopuoliso. Lainaa haetaan usein yhdessä yhteiseen projektiin, kuten remonttiin, kesämökkiä varten tai autonhankintaan. 

Lainaa rinnakkaishakijan kanssa otettaessa tulee muistaa, että molemmat velalliset ovat yhtälailla vastuussa otetusta lainasta. 

Kilpailuta järjestelylainat 

Onko sinulla olemassa olevia lainoja tai osamaksuja? Useiden pienten lainojen yhdistäminen yhdeksi suureksi lainaksi tulee yleensä huomattavasti edullisemmaksi. Tästä syystä tarjoamme lukijoillemme palvelun, jossa he voivat kilpailuttaa myös järjestelylainat. 

Mikäli kyseessä on tilanne, jossa haluat saada tarjouksen jo olemassa oleville lainoille, tulee hakemuksen ”oletko yhdistämässä lainoja” kysymykseen vastata kyllä. 

Kilpailutuksen avulla yhdistelylainaa hakevalla on mahdollisuus saada itselleen useampia kilpailukykyisiä tarjouksia. Niiden joukosta on helppoa löytää sopivin laina, joka helpottaa taloudenhallintaa huomattavasti.

Huomioi ennen lainan hakemista

1. Budjetointi 

Ennen lainan hakemista on syytä olla täysin perillä omasta taloudellisesta tilanteesta. Lisäksi on tärkeä miettiä, onko rahantarve todellinen vai onko hankinta siirrettävissä siten, että se saadaan rahoitettua säästöillä.

Joissaokin tilanteissa lainanhaku voi osoittautua kuitenkin ainoaksi vaihtoehdoksi. Yllättäviä tilanteita ovat esimerkiksi auton tai astianpesukoneen hajoaminen ilman ennakkovaroitusta.  

1.1 Budjetin laatiminen

Lainan tarvetta ei tule koskaan liioitella. Lisäksi lainan takaisinmaksua on tärkeä suunnitella jo ennen hakemuksen täyttämistä. Tämä käy helposti budjetoimalla omat tulot ja menot. 

Budjetin tekeminen on nykyisin huomattavan helppoa erilaisten saatavilla olevien sovellusten ja verkkopankkiohjelmien ansiosta.

Budjetointi auttaa hahmottamaan kotitalouden todellisen rahatilanteen. Sen avulla on myös helppo selvittää, millaisissa erissä laina on mahdollista maksaa takaisin. 

Budjetin tekeminen on helppoa: siihen merkitään kaikki kuukausittaiset tulot, kuten palkka, eläke, opintotuki tai muut tuet. Yhtä tärkeää on kiinteiden kulujen, kuten asuntolainanlyhennyksen, vuokran, sähkön, veden ja vakuutusten listaaminen.

Edellä mainittujen lisäksi budjettiin tulee merkitä kaikki muuttuvat kulut, joita ovat esimerkiksi ruokaostokset, harrastukset, satunnaiset  lääkäri- ja lääkekulut,  ravintoloissa käynnit sekä muut kuukausittain vaihtelevat menot. 

Kyseisen luvun arvioiminen voi olla hankalaa. Tästä syystä muuttuvat kulut on hyvä määrittää yläkanttiin. 

Budjetin onnistumiseksi on tärkeää, että siihen kirjataan myös pienimmät menot, kuten esimerkiksi Netflixin tai Spotifyn kuukausimaksut. Jos jokin kuukausimaksullisista palveluista on tarpeeton, kannattaa siitä luopua. Turhista suoratoistopalveluista luopumalla voi säästää vuositasolla huomattavia summiaa.

Budjetoinnin yhteydessä on myös hyvä tarkistaa olemassa olevat vakuutukset. Esimerkiksi osa luottokorteista pitää sisällään matkavakuutuksen, jolloin erillistä matkavakuutusta ei välttämättä tarvita. 

2. Löydä tilanteeseesi sopivin lainamuoto

Taloudellisen tilanteen kartoittamisen jälkeen vuorossa on parhaan lainamuodon etsiminen. Markkinoilla on useita erilaisia lainoja, joiden korot ja takaisinmaksuehdot vaihtelevat tuotekohtaisesti. Lisäksi on hyvä selvittää, onko rahantarve kertaluontoinen vai jatkuva. Kerromme tarkemmin eri lainamuodoista tämän artikkelin loppupuolella. 

Uutta lainaa haettaessa hakijan tulee varautua todistamaan kuukausittaiset palkka- tai eläketulonsa. Tositteeksi tuloista kannattaa etsiä kolmen viimeisimmän kuukauden kuitit. 

Lainamuotoa mietittäessä on myös tärkeä määrittää, kuinka suuri lainasumma tulee tarpeeseen. Lainasummaa ei tule koskaan asettaa liian suureksi, sillä lainattu raha ei ole missään tilanteessa ilmaista. 

Liian pieni laina ei ole myöskään kannattava, sillä jo olemassa oleva laina voi vaikeuttaa lisälainan saantia.

Lainasumma tulee määrittää mahdollisimman lähelle todellista tarvetta. Lainan takaisinmaksuun liittyy aina korkoja sekä muita kuluja, jotka muodostuvat palvelu- ja hakijakohtaisesti. Lainarahaa ei tule missään tilanteessa hakea yli oman tarpeen. 

Yleisimmät ehdot lainan myöntämiselle

Lainansaantiin liittyy monenlaisia säännöksiä, eikä lainaa myönnetä jokaiselle hakijalle. Säännökset ovat palvelukohtaisia, mutta jotkin yhtäläisyydet pätevät: 

  • Lainan saanti edellyttää aina vähintään 18-vuoden ikää. Useammat palvelut eivät kuitenkaan tarjoa lainoja alle 20-vuotiaille. Korkeimmillaan alaikäraja voi nousta jopa 24 vuoteen
  • Hakijan vakituisen kotiosoitteen tulee olla Suomessa. Tähän liittyy yleensä myös ehto siitä, että henkilö on asunut Suomessa edeltävien 24 tai 36 kuukauden ajan.
  • Hakijalla on oltava verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tunnistautumista varten. On myös hyvä tietää, että lainapalvelut maksavat lainoja ainoastaan suomalaisille pankkitileille. Lainanhakijalla ei saa olla aikaisempia maksamattomia velkoja samalta luottopalvelulta
  • Luotettavat palvelut vaativat säännöllisiä palkka- tai eläketuloja ja puhtaita luottotietoja. 

Lainojen korot ja muut kulut

On luonnollista, että lainojen myöntämisellä halutaan tehdä voittoa. Voittoa palvelut tekevät määrittämällä eri suuruisia korkoja ja kuluja lainatulle rahalle. 

Yleisin lainoihin lisättävä kulu on korko. On kuitenkin tärkeä muistaa, että lainan nimelliskorko ei kerro koko totuutta lainan kokonaishinnasta. 

Lainojen hintavertailun ei missään tilanteessa tulisi tapahtua nimelliskoron perusteella, sillä sen lisäksi asiakkaan maksettavaksi voi tulla muitakin kuluja, jotka vaikuttavat lainan hintaan merkittävästi. Alle listasimme muutamia kuluja, joita palvelut perivät asiakkailtaan. Lainan kokonaishinta käy ilmi todellisesta vuosikorosta.

Avausmaksu 

Avausmaksu on kertaluontoinen kulu, joka maksetaan ainoastaan kerran. Yleisesti kulu pitää sisällään luoton perustamiseen sekä sen järjestelyyn liittyvät maksut. Kaikkiin lainoihin ei liity avausmaksua.

Tilinhoitomaksu 

Tilinhoitomaksu veloitetaan yleensä kuukausittain. Kyseinen kustannus on voimakkaasti riippuvainen luotonmyöntäjästä. Tilinhoitomaksu lisätään koron päälle. 

Laskutuslisä 

Laskutuslisä on kuukausittainen maksu, joka lisätään niille asiakkaille, jotka haluavat saada laskun postitse verkkolaskun sijasta. Kulu on palvelukohtainen ja se kannattaa ottaa huomioon lainoja kilpailutettaessa. Yhden paperilaskun hinta voi olla jopa 5 euroa.

Korko (nimelliskorko ja todellinen vuosikorko) 

Korko on tunnetuin lainoihin liitettävä kulu. Korkoja on useita erilaisia ja niiden kanssa tulee olla tarkkana. Nimelliskorko eli vuosikorko on luku, joka liitetään lainasopimukseen automaattisesti. 

Osa lainapalveluista tarjoaa asiakkailleen lainoja pienellä korolla, mutta suurilla lisäkuluilla. Tästä syystä vertailu onkin tärkeää tehdä todellisen vuosikoron perusteella

Todellinen vuosikorko pitää sisällään lainan nimelliskoron sekä kaikki muut lainaan liittyvät kulut. Kyseessä on luku, jonka avulla lainan kokonaishintaa voidaan vertailla. Todellista vuosikorkoa voidaan käyttää lainojen vertailuun kaikissa muissa tilanteissa, paitsi niiden lainojen kohdalla, jossa takaisinmaksuaika on alle vuoden. 

Vakuudettomat lainat

Markkinoilta löytyy valtava määrä erilaisia lainoja. Pankeista on mahdollista hakea perinteistä pankkilainaa ja pienempiä pikalainoja muistuttavia vaihtoehtoja. Pankkilainat edellyttävät monissa tilanteissa vakuutta tai henkilötakausta.

Pankit eivät ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto, sillä markkinoilla toimii satoja luotonmyöntäjiä, jotka tarjoavat eri suuruisia lainoja ilman vakuutta. 

Lainamuotoja on monia erilaisia, joista yleisimmät listasimme alapuolelle. Mikäli olet kiinnostunut lukemaan lisää vakuudettomista lainoista, suosittelemme perehtymään oheiseen artikkeliimme.

Pikalaina 

Myös pikavippeinä tunnettujen pikalainojen hakeminen hoituu netissä tai jopa tekstiviestitse. Monissa tilanteissa pikavippiä hakeva asiakas saa lainan käyttöönsä miltei välittömästi. On yrityskohtaista, minkä suuruisia pikalainoja asiakkaille myönnetään. Yleensä pikalainojen lainasummat ovat 100-2 000 euroa.

Ennen vuotta 2013 pikalainat olivat todella kalliita ja ne aiheuttivat valtavan määrän maksuongelmia. Lainojen aiheuttamat maksuongelmat haluttiin saada hallintaan, minkä vuoksi kuluttajasuojalakiin lisättiin 17 a §, joka määritti kaikille alle 2 000 euron lainoille korkokaton. 

Vuonna 2019 lainsäädäntöä päivitettiin siten, ettei nimelliskorko voi kohota yli 20 prosentin. Vakuudettomat kulutusluotot ovat toisin sanoen aiempaan verrattuna huomattavasti kuluttajaystävällisempiä.

Korkokatto aiheutti muutosta myös pikalainamarkkinoissa, sillä pikalainojen tarjoaminen ei ollut enää kannattavaa yrityksille, minkä seurauksena osa pikkufirmoistii lopetti toimintansa. Toiset keskittyivät puolestaan muiden lainatuotteiden tarjoamiseen. 

Korkokaton ansiosta kuluttajalla on nykyisin mahdollisuus kilpailukykyisen ja reilusti hinnoitellun  pikavipin löytämiseen. Pikavippien takaisinmaksuaika on yleensä lyhyt, joten korkokustannukset eivät kohoa pilviin.

Joustoluotto 

Joustoluotosta lainanhakija voi saada helpotusta kertaluontoiseen tai toistuvaan rahantarpeeseen. Kyseinen lainamuoto on kannattava etenkin niissä tilanteissa, kun lisärahoitusta tarvitaan toistuvasti.

Joustoluotossa luotonantaja avaa asiakkaalleen luottotilin, jolle on määritetty luottoraja. Luottotililtä lainanottaja voi tehdä luottorajan puitteissa nostoja rahantarpeen ilmetessä. 

Joustoluotto palvelee asiakkaitaan miltei luottokortin tapaan. Sen lisäksi, että joustoluotto palvelee pienissä jatkuvissa kuluissa, voidaan sitä käyttää myös suurempaan kertaluontoiseen hankintaan. Joustoluottoa on mahdollista hakea 2 000-60 000 euroa, joten sitä voi käyttää vaikka lomamatkan tai auton rahoittamiseen.

Joustoluoton ehdottomin etu on sen joustavuus ja vapaus, sillä luoton hakeminen onnistuu jo ennen varsinaista lainantarvetta. 

Joustoluoton myöntämisen jälkeen asiakkaalla on mahdollisuus tehdä nostoja luottotilille määritellyn luottorajan puitteissa. Joustoluotossa korkoa maksetaan ainoastaan luottotililtä nostetulle osuudelle. 

Joustoluoton takaisinmaksu käy puolestaan yhdessä tai useammassa erässä. Jokainen yhtiö määrittää lainakulut itsenäisesti, joten myös joustoluottojen vertaileminen on tärkeää. 

Joustoluotot eivät yleensä edellytä vakuutta tai henkilötakausta. Kulujen suuruus on täysin asiakaskohtainen seikka. Joustoluoton kulut määrittyvät luotonhakijan iän, elämäntilanteen ja lainanmyöntämishetkellä voimassa olevien tulojen mukaan. 

Myös joustoluottoa haettaessa on tärkeä varmistua omasta takaisinmaksukyvystä. 

Kulutusluotto

Kulutusluotto on kertalaina, jota voi hakea 2 000-60 000 euroa. Takaisinmaksuaika kulutusluotoille on yleensä 1-15, jopa 20 vuotta. Kulutusluottoa on mahdollista hakea esimerkiksi kodinkoneen tai auton ostoa tai remontointia varten. 

Kulutusluoton tarkoituksena on kattaa ihan mikä tahansa suurempi meno. Sen hakeminen onnistuu helposti verkossa. Kulutusluotot ovat monissa tilanteissa pikavippejä edullisempia ja joustavampia. 

Kulutusluottojen vertailu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä niiden tarjoajia on markkinoilla satoja. Lainan lopulliset kulut vaihtelevat yrityskohtaisesti ja niissä on myös asiakaskohtaisia eroja. 

Kulutusluottoa haettaessa lainanottaja määrittää hakemukseen tarkan lainasumman. Hakemuksen lähettämisen jälkeen palvelu vastaa lainatarjouksella, jonka asiakas hyväksyy tai hylkää. 

Mikäli lainatarjous hyväksytään, maksaa lainapalvelu asiakkaalle sopimuksen mukaisen lainasumman hakemukselle määritetylle tilille. 

Kulutusluotossa asiakas maksaa korot sekä kulut koko lainasummalle. Edellisessä osiossa esittelemässämme joustoluotossa korot tulevat maksettaviksi ainoastaan luottotililtä nostetulle summalle. 

Vertaislaina

Vertaislaina poikkeaa edellä listatuista luotoista merkittävästi, sillä tässä lainamuodossa rahoitus tulee pankin tai rahoitusyhtiön sijaan yksityishenkilöiltä tai sijoittajalta. 

Vertaislainoissa lainalaitoksen tehtävänä on toimia ainoastaan välikätenä, joka saattaa lainanhakijan ja lainanantajan yhteen. 

Vertaislainojen suosio on lähtenyt viime vuosien aikana kasvuun, sillä sijoittajat ovat ilmaisseet mielenkiintonsa vertaislainabisnestä kohtaan. 

Vertaislainoissa kaksi toisilleen tuntematonta henkilöä tekevät sopimuksen keskenään, pysyen anonyymeinä toisilleen koko sopimussuhteen ajan. Menettelyn avulla lainanhakija saa tarvitsemansa rahoituksen ja sijoittaja tienaa korkoa lainaamastaan summasta.

Luottokortti

Luottokortti on yleisin luottomuoto. Kyseessä on suosittu maksuväline, joka tarjoaa omistajalleen etuja ja joustoa. Luottokortilla on mahdollista tehdä nostoja sekä maksuja oman luottorajan puitteissa. Joskus luottokortilla tehdyt maksut sisältävät myös korotonta maksuaikaa. Luottokortilta voi tarvittaessa myös siirtää rahaa omalle käyttötililleen.

Luottokorttimaksuja ei veloiteta kortin omistajalta välittömästi, vaan tämä saa ostoistaan kootun laskun. Laskun maksaminen käy kätevästi, sillä luottokorttien eräpäivät ovat suhteellisen joustavia. 

Luottokortteja löytyy kahdenlaisia, maksuttomia ja kuukausi- tai vuosimaksullisia. Ennen kortin valitsemista siihen liittyvät ehdot kannattaa käydä tarkasti läpi. 

Osa luottokorttiyhtiöistä tarjoaa korotonta maksuaikaa jopa 60 arkipäivää, eli mikäli lasku maksetaan ajallaan, ei maksettavaksi tule minkäänlaista korkoa. 

Korottoman kauden jälkeen luottokortin todelliset vuosikorot vaihtelevat suuresti. Yleensä korko sijoittuu 5-20 prosentin välille. Vuosikoron päälle luottokorttiyhtiöt lisäävät kuluille marginaalikoron, joka on yleensä 5-10 prosenttia. 

Maksullisiin luottokortteihin voi sisältyä erilaisia etuja, kuten matkavakuutus tai pääsy lentokenttien lounge-tiloihin. Korttiin voi olla liitettynä myös erilaisia kauppojen, hotellien ja lentoyhtiöiden bonus- ja kanta-asiakasohjelmia. Kuukausimaksullisen luottokortin hankintaa kannattaa harkita, mikäli kortille on paljon käyttöä. 

Vakuudet ja takaajat

Osa lainoista edellyttää jonkinnäköistä vakuutta. Yleisesti vakuuksia vaaditaan, kun kyseessä on pankkilaina. Myös esinevakuutena tunnettu reaalivakuus on varmistus siitä, että lainanantaja saa rahansa takaisin lainanottajalta. 

Vakuus otetaan käyttöön siinä vaiheessa, kun lainanottaja on jatkuvasti rikkonut takaisinmaksusopimusta. Tällöin pankki realisoi, eli myy vakuuden maksamattoman lainasumman kattamiseksi.

Reaalivakuudeksi pankki kelpuuttaa yleensä omistusasunnon, rahasto-osuuksia tai metsää. Vakuuden tulee olla tarpeeksi arvokas, jotta sillä pystytään turvaamaan pankin tarjoama rahoitus.

Mikäli vakuuden arvo on maksamatonta lainaa korkeampi, palauttaa pankki loput saamistaan rahoista takaajalle. Mikäli tilanne on puolestaan toinen, jää puuttuva rahasumma takaajan maksettavaksi vakuuden realisoinnin jälkeen. 

Reaalivakuus ei ole ainoa vaihtoehto pankkilainan saamiseksi, sillä joissakin tilanteissa lainaa myönnetään myös henkilötakauksella. Henkilötakaus tarkoittaa, että lainalla on takaaja, joka lupaa maksaa lainan, jos lainanottaja ei siihen itse pysty. 

Takaaja on 100-prosenttisesti vastuussa lainasta. Ennen takaajaksi lähtemistä on tärkeää harkita tarkkaan, mihin on ryhtymässä. Takaajaksi ei tule missään nimessä suostua kasvojen menettämisen pelossa tai miellyttämisen vuoksi. 

Lainalla voi olla yksi tai useampi takaaja.  Kaikista yleisin muoto on yhteisvastuullinen takaus. Tällöin jokainen lainan takaaja on velvollinen maksamaan lainasumman kokonaisuudessaan.

Lainalaitoksen oikeuksiin kuuluu päättää, keneltä lainasumma tullaan perimään. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli esimerkiksi asuntolainan takaajiksi ovat lupautuneet asiakkaan vanhemmat sekä tämän puolison vanhemmat, voi lainalaitos vapaasti päättää, kummalta lainarahoja vaaditaan.

Usein kysytyt kysymykset

Lainavaihtoehtoja on lukuisia, ja vaihtoehtojen runsaus voi aiheuttaa hämmennystä. Onkin syytä pohtia sitä, onko lainaa tarkoitus käyttää vain kertaluontoisesti vai jatkuvasti, ja kuinka suurelle luotolle on tarvetta. Kannattaa myös harkita, hakeako lainaa yksin vai esimerkiksi puolison kanssa.

Ei ole. Lainojen, joiden maksuaika on yli vuosi, hintoja kannattaa vertailla aina todellisen vuosikoron avulla. Todellinen vuosikorko sisältää lainan kaikki korko- ja kulukustannukset.

Tämä riippuu lainatyypistä. Pankkilaina edellyttää yleensä reaali- tai henkilövakuutta. Verkosta saatavat vakuudettomat kulutusluotot eroavat pankkilainoista nimenomaan takuukäytännön suhteen. Myöntäjäpuolen ottaman suuremman riskin vuoksi vakuudettomat lainat ovat usein pankkilainoja hintavampia.

Tämä selviää huolellisen budjetoinnin avulla. Budjettia laadittaessa menot kannattaa arvioida ikävien yllätysten välttämiseksi yläkanttiin.

Kyllä. Hyvä vaihtoehto on myös selvittää, olisiko omien, jo olemassa olevien lainojen kustannuksia mahdollista laskea lainoja yhdistämällä.

Kirjoittaja

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.