Todellinen vuosikorko -laskuri

Todellinen vuosikorko on luku, joka helpottaa lainojen hintavertailua. Todellinen vuosikorko sisältää koron lisäksi kaikki muut kulut, joten se mahdollistaa lainakustannusten todenmukaisen vertailun.

Hyödynnä todellista vuosikorkoa lainavertailussa

Todellinen vuosikorko, joka selviää ainoastaan henkilökohtaiselta lainahakemukselta, mahdollistaa lainojen tasapuolisen ja läpinäkyvän vertailun.

Rahoitu.fi logo

Rahoitu

9.8/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,50-20 %
Kuukausimaksuvaihtelee

Lainaesimerkki: 40 000 € laina, jonka nimelliskorko 4,5 % ja todellinen vuosikorko 4,74 %. Takaisinmaksuaika 15 v. Luoton kokonaiskustannukset ovat yhteensä 56 047 €.

Etua.fi logo

Etua.fi

9.7/10
Lainaa500-60 000 €
Laina-aika24-216 kk
Nimelliskorko4,68-20 %
Kuukausimaksu5 €

15 000 € lainan nimelliskorko on 6,99 % ja todellinen vuosikorko 7,9 %, kun laina-aika on 10 vuotta. Hinta sisältää 0 € avausmaksun ja 5 € kuukausittaisen tilinhoitomaksun. Laina-aika 1-18 vuotta. Tarjolla oleva nimelliskorko vaihtelee 4,68-20 %:iin, ja muut vuotuiset kustannukset sijoittuvat puolestaan 0-150 € välille. Lainan tarkemmat tiedot eritellään lainatarjouksessa.

Lendo logo

Lendo

9.7/10
Lainaa500-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,90-20 %
KuukausimaksuMax. 12,50 €

Lainaesimerkki: 10 000 € laina 5 v laina-ajalla. 6,30 % nimelliskorko ja 6,49 % todellinen vuosikorko. Lainan kokonaiskustannus 11 681 € ja lyhennettävä kuukausierä 195 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20 % (todellinen vuosikorko 4,95-38%) ja laina-aika on 1–15 vuotta.

OmaLaina logo

OmaLaina

9.6/10
Lainaa100-60 000 €
Laina-aika12-240 kk
Nimelliskorko4,19–20 %
Kuukausimaksu0-12,50 €

Lainaesimerkki: Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26 % tyypilliselle, 10 000 € lainasummalle laskettuna. 5 v takaisinmaksuaika, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin kokonaisuudessaan 11 623€, eli 193,71 €/kk.

Zmarta logo

Zmarta

9.1/10
Lainaa1 000-60 000 €
Laina-aika12-180 kk
Nimelliskorko4,41-20 %
Kuukausimaksualk. 0 €

Lainaesimerkki: 15 000 € laina 6v laina-ajalla, kuukausierä 270 €.Luoton kokonaishinnaksi muodostuu 19 468 €. Nimelliskorko 9% ja todellinen vuosikorko 9.38% (sis. 0€ laskutuslisän ja avausmaksun 0€).

Todellinen vuosikorko on korko, jonka avulla eri lainantarjoajia voidaan verrata reilusti ja läpinäkyvästi toisiinsa.

Suuri osa lainantarjoajista kertoo oman sivustonsa lainaesimerkissä todellisen vuosikoron, mutta jos näin ei ole, on se mahdollista laskea itse. 

Todellinen vuosikorko -laskuri on myös yksi vaihtoehto kyseisen luvun selvittämiseen. Todellinen vuosikorko -laskuri on apuväline, joka helpottaa lainojen vertailua huomattavasti.

Todellisella vuosikorolla tarkoitetaan kaikkia lainan yhteenlaskettuja kuluja. Toisinaan lainantarjoajat markkinoivat pelkällä nimelliskorolla, mutta se ei kerro lainan todellista hintaa.

Lue lisää laskurin käytöstä, ja tutustu myös todellista vuosikorkoa käsittelevään artikkeliimme

Vertaile lainat avullamme ja tutustu todellisen vuosikoron laskentaan

Laskurin, joka laskee todellisen vuosikoron, löytäminen on helppoa. Sitä etsittäessä on kuitenkin tärkeä muistaa, että kyseessä on väline, jolla nähdään ainoastaan lainan suuntaa antava hinta. 

Todellinen luku on mahdollista saada tietoon ainoastaan henkilökohtaiselta lainatarjoukselta. Tämä luku on jokaiselle oma, ja siihen vaikuttaa useat eri seikat, kuten vuositulot, lainan suuruus ja takaisinmaksuaika. 

Suuntaa antavan luvun pohjalta on kuitenkin helppo muokata alustavaa lainanlyhennysbudjettia ja pohtia muita lainan ottoon liittyviä seikkoja. 

Todellinen vuosikorko -laskuri – miksi todellisen vuosikoron selvittäminen on ensiarvoisen tärkeää?

Todellisen vuosikoron selvittäminen on erityisen tärkeää, kun vertaillaan erilaisia pikalainoja, tai jousto- ja kulutusluottoja.

Lainantarjoajien markkinoima nimelliskorko, joka rajattiin vuonna 2019 korkokattolainsäädännön myötä 20 %:iin, ei kuitenkaan kerro koko totuutta. 

Rahalaitoksien on helppoa määrittää pieni korko lainalle ja lisätä päälle suuret lisäkulut. Tämä on toimiva, mutta ikävä kyllä harhaanjohtava markkinointikikka. 

Tässä artikkelissa kerromme lisää todellisen vuosikoron laskureista ja pohdimme, mitä lainaan liittyviä tietoja lainanhakijalla tulee olla koron laskemiseksi.

Todellisen vuosikoron laskeminen onnistuu joko asiaan suunnitellulla laskurilla tai Excelillä.

Kyseisessä luvussa on huomioitu nimelliskoron lisäksi kaikki muut kulut, kuten kuukausimaksut, käsittelykulut ja kaikki muut maksettavaksi tulevat korot. 

Lainarahan mukana tulevat lisämaksut: korko (vuosi- tai kuukausikorko), avausmaksu, tilinhoitomaksu ja laskutuslisä.

Lainantarjoajien lainakustannuksissa on eroja, ja jotkin palvelut eivät muun muassa peri lainkaan lainan avausmaksua. Todellista vuosikorkolaskuria käytettäessä on tärkeä valita oikea vaihtoehto.

Mikäli olet hakemassa pientä muutaman sadan euron lainaa, jonka takaisinmaksu on 1-3 kuukautta, ei sivusto välttämättä kerro lainan todellista vuosikorkoa, vaan keskittyy ainoastaan kuukausikorkoon. 

Tämä johtuu lainan lyhyestä maksuajasta, sillä todellisen vuosikoron esittäminen ei antaisi lainanottajan kannalta hyödyllistä lopputulosta.

Pienessä lainassa, jossa on lyhyt takaisinmaksuaika, kannattaa huomiota kiinnittää kuluihin ja korkoon, ja laskea itselleen järkevin vaihtoehto sopivalla takaisinmaksuajalla. 

Lainojen hinnoissa on suuria eroja ja vertailu on ensiarvoisen tärkeää. 

Mitä tietoja todellisen vuosikoron laskuri vaatii?

Lainahakija tarvitsee luonnollisesti joitakin tietoja ennen todellisen vuosikorkolaskurin käyttöön.

Lainan hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten aikaisemmat lainat, taloudellinen tilanne ja laina-aika, mutta nyt keskitymme siihen,mitä tietoja lainalaskurin käyttö edellyttää.. 

Lainan määrä: Lainan määrän täsmällinen määrittäminen on tärkeää.Tärkeys perustuu siihen, että liian pienen lainasumman päälle on vaikea saada uutta lainaa.

Toisaalta myös liian suuren lainan hakeminen tuo mukanaan ongelmia – lainaa ei tule koskaan ottaa yli tarpeen, sillä laina on maksettava takaisin kaikkine kuluineen.

Laina-aika: Laina-aika tulee määrittää siten, että lainan maksaminen onnistuu ongelmitta. Mitä lyhyempi laina-aika, sitä halvemmaksi lainarahan hakeminen tulee.

Liian lyhyt laina-aika ei kuitenkaan kannata, sillä se lisää maksuvaikeuksien ja velkakierteen riskiä.

Korko: Korko on lainatun rahan hinta. Monet lainalaitokset käyttävät kyseistä lukua valikoidulla tavalla markkinointikeinonaan.

On kuitenkin tärkeä  muistaa, ettei lainan nimelliskorko kerro lainan todellista kokonaishintaa.

Lainan avausmaksu: Lainan avausmaksulla on useita nimiä. Sitä voidaan kutsua esimerkiksi nostopalkkioksi. Perustamiskustannuksen määrä vaihtelee palvelu- ja tuotekohtaisesti, joten on tärkeä selvittää kustannus ennen lainatarjouksen hyväksymistä.

Kuukausittaiset lainanhoitokulut: Kuukausittaiset kulut ovat yleensä muutamia euroja. Vaikka hoitokulut ovat pienempiä, ovat ne kuukausittaisia.

Pienestä kuukausittain maksettavasta summa kasvaa vuosien saatossa merkittävä summa, joten sen selvittäminen on tärkeää.

Usein kysytyt kysymykset

Laskuri auttaa vertailemaan lainayrityksiä ja palveluhintoja toisiinsa. 

Todellinen vuosikorkolaskuri auttaa lainan todellisen hinnan selvittämisessä. Todellinen vuosikorko muodostuu korkojen lisäksi lainan hallinnollisista kuluista.

Nimelliskorkoa, joka on nykylainsäädännön mukaan aina alle 20 %, mainostetaan, sillä se on todellista vuosikorkoa matalampi lukema.

Todellisen vuosikoron saa parhaiten selville lainahakemuksella. Lainapalvelu kertoo lainatarjouksessaan asiakkaan antamien tietojen perusteella lasketun todellisen vuosikoron.

Kirjoittaja

Eetu

Eetu

Lainat.fi-sivuston sisällöstä vastaava Eetu on 32-vuotias kauppatieteiden kandidaatti, joka seuraa aktiivisesti yhteiskuntaa ja talousmaailmaa puhuttavia kysymyksiä. Eetun kiinnostus talouteen ja säästämiseen heräsi jo varhaislapsuudessa. Tästä kertoo muun muassa se, että hän hankki uuden polkupyörän itse säästämillään rahoilla kolmannella luokalla ollessaan. Vapaa-ajallaan Eetu rentoutuu matkustelun, elokuvien, hyvän ruoan ja lenkkeilyn parissa.

Näytä kaikki viestit kohteesta

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.