Lainaa on mahdollista ottaa moniin eri tarpeisiin. Osa hakee lainaa asuntoa varten, toiset taas tarvitsevat rahaa uuteen autoon. Joissakin tilanteissa rahantarve yllättää niin, että sitä ei ole ollut mahdollista ennakoida. Tällaisia tilanteita voivat olla muun muassa kodinkoneen yllättävä särkyminen taikka autoon vaadittava akuutti remontti. Tällöin lainan tarve voi yllättää nopeallakin aikataululla, eikä aikaa pohjatyön tekemiselle jää liiaksi aikaa. Joissakin tilanteissa lisärahan tarve voi olla jatkuvampi menoerä, johon voimme myös suositella tiettyjä lainatyyppejä. 

Kilpailuta parhaat lainat täyttämällä alapuolelta löytyvä lainahakemus

Kilpailuta 2000–60 000€ lainat kauttamme 

Kilpailuta itsellesi paras 2 000–60 000 euron suuruinen laina, täyttämällä yläpuolelta löytyvä lainahakemus. Hakemuksen täyttäminen on ilmaista, eikä velvoita jatkotoimenpiteisiin. Lainaa voi hakea mihin tarkoitukseen tahansa, eikä hakemukselle tarvitse ilmoittaa, mihin käyttötarkoitukseen lainarahaa haetaan.

Hakemus on yksinkertainen ja sen täyttämisen jälkeen yhteistyökumppanimme kilpailuttaa jopa 20 pankkia sekä muuta lainantarjoajaa. Juuri sinulle räätälöidyt tarjoukset ovat löydettävissä Oma Rahoitus -sivulla, jonne kirjautuminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla. Näiltä tarjouksilta löydät myös lainalle määritellyn tarkan hinnan. 

Miksi oikean lainatyypin löytäminen on tärkeää? 

Oikean lainatyypin löytäminen on tärkeää, sillä jokaisella lainatyypillä on omat ominaispiirteensä ja niihin liittyvät yleiset säännöt. 

Yksi suurin tekijä oikeaa lainatyyppiä valittaessa, on tunnistaa oman lainatarpeen suuruus ja sen muuttuvuus. Jos tarkka summa ja takaisinmaksuaika ovat tiedossa, kannattaa harkintaan ottaa eri kokoiset kertalainat. 

Jos tarve on puolestaan muuttuvalle sekä mahdollisesti myös pidempiaikaiselle lainalle, voi joustoluotto olla oikea vastaus kysymykseen. Joustoluotossa asiakkaalle määritetään luottoraja, jonka rajoissa hän voi nostaa lainarahaa. Lisää tästä kuitenkin alapuolella. 

Yleiset korkosäännöt 2020

Syyskuussa 2019 kuluttajansuojalakia muutettiin sen korkokaton osalta. Nykyään kaikkien verkossa markkinoitavien lainojen tulee noudattaa kyseistä säännöstä. Lakimuutos aiheutti suuren muutoksen verkossa markkinoitavien lainojen hintaan ja kuluttajien onneksi lainojen korot tipahtivat huomattavasti. 

Uuden kuluttajansuojalain säännöksen mukaan, lainojen nimellis/vuosikorko ei saa ylittää 20 prosenttia. Lisäksi palveluiden pyytämät muut kustannukset, eivät saa olla enempää kuin 150 euroa vuodessa. 

Tämä muutos lainsäädännössä pyöräytti palveluiden tuotteen päälaelleen ja tällä kertaa kuluttajien eduksi. Tarkemmat korkokattoon liittyvät muutokset voit tarkastaa siihen liittyvästä artikkelista. 

Lainatyypit

Lainatyyppejä löytyy useita erilaisia. Osa tyypeistä tarjoaa toimivan rahoituksen kertaluonteiseen tarpeeseen, toisista on puolestaan apua jatkuvampaan lainatarpeeseen. Alta lainatyypit lyhyesti. 

Pikalainat

Pikalainojen maine ei ole kaikista parhain. Tästä huolimatta kyseinen lainamuoto saattaa olla paras markkinoilta löytyvä vaihtoehto, mikäli rahantarve on äkillinen, eikä tarvittava summa ole 50–5 000 euroa suurempi. 

Pikalainoja on monenlaisia ja niiden ehtoja parannettiin syyskuussa 2019. Tällöin myös kyseisen lainatyypin hinnat tipahtivat sekä huonoimmassa tilanteessa olevat yritykset joutuivat luopumaan toiminnastaan. 

Nykyään pikalainojen takaisinmaksuajat sijoittuvat 3-36 kuukauden välimaastoon. Lisäksi lainojen korot eivät saa nousta yli 20%. 

Joustoluotto

Joustoluotto on toimiva tapa rahoittaa pitkäaikaiset sekä jatkuvat menot. Tässä lainamuodossa asiakkaille luodaan erillinen luottotili, josta hän voi nostaa tarpeen sekä luottorajan puitteissa lainarahaa. Joustoluotto on myös siitä hyvä rahoitusvaihtoehto, että sitä käytettäessä asiakkaan ei tarvitse tietää tarkkaa lainasummaa ja korot sekä muut kulut veloitetaan ainoastaan nostetulta summalta. 

Myös joustoluotojen hinnat tipahtivat viime syyskuussa, kun uusi korkokattolaki tuli voimaan. Joustoluotot sopivat jatkuvaan sekä kertaluonteiseen rahantarpeeseen, sillä rahan nostaminen käy luottorajan puitteissa ja uutta luottoa on mahdollista saada välittömästi vanhan luoton maksamisen jälkeen. 


Ferratum
  • Hae lainaa 1–20 000 euroa
  • Laina-aika 1–10 vuotta
  • Nimelliskorko 9,95%–19,97%

Esimerkki: Ferratumin 4000€ lainan todellinen vuosikorko on 29,97%, 1v takaisinmaksu. Laina jakautuu 12 erään, eli 381,38€ x 12 = 4 576,59€. Kokonaiskulut 576,59€


Kulutusluotto

Kulutusluotto muistuttaa suurelta osin pikalainaa. Näkyvin eroavaisuus näiden kahden lainamuodon välillä on kuitenkin lainamäärä sekä takaisinmaksuaika. Kulutusluotot ovat pikalainasta suurempia kertaluottoja, joiden takaisinmaksuaika vaihtelee 1 - 15 vuoden välillä.  

Kulutusluotto tulee monille tarpeelliseksi yllättävän kulun tai suuremman hankinnan sattuessa kohdalle. Kulutusluotolla on mahdollista rahoittaa parhaillaan jopa autoon otettava laina, sillä luottojen suuruudet vaihtelevat 1000–60 000 euron välillä. Kulutusluoton käyttötarkoitus onkin huomattavasti pikalainaa kattavampi. 

Suurempaa kulutusluottoa haettaessa, tipahtavat myös luottojen korot. Luottoa haettaessa, kannattaa myös miettiä luoton ottamista yhteishakijan kanssa, mikäli tämä on mahdollista. Yhteishakija luo lisää maksu-uskottavuutta lainapalveluille sekä mahdollistaa monissa tilanteissa aikaisempaakin edullisemmat lainatarjoukset. 

Kun lainamäärä suurenee, muuttuvat kulut sekä korot huomattavasti hillitymmiksi. Tämä on myös huomattava eroavaisuus pikalainan sekä kulutusluoton välillä. 

Luottokortti 

Luottokortti on maksuväline, joka tarjoaa lisää maksuaikaa tiukan tilanteen tullen. Monissa tilanteissa luottokortti tarjoaa omistajalle myös muita rahanarvoisia etuja, joustavan takaisinmaksuajan lisäksi. Tämä on kuitenkin palvelusta sekä tehdystä sopimuksesta riippuvainen asia ja monissa tilanteissa lisäedut ovat saatavilla ainoastaan kuukausimaksullisille luottokorteille. Ilmaiset kuukausimaksuttomat luottokortit eivät yleensä pidä sisällään ylimääräisiä etuja. 

Jos luottokortti asiakas päätyy valitsemaan palvelumaksullisen vaihtoehdon, tulee sen mukana yleensä myös useita rahanarvoisia etuja. Monissa tilanteissa kuukausimaksullisissa korteissa luoton korot ovat myös maksuttomia luottokortteja alhaisemmat. Ennen palvelun valitsemista, kannattaa vertailla, kumpi korteista on kannattavampi parhaan mahdollisen luottokorttikokemuksen saamiseksi. Mikäli luotto-ominaisuutta joudutaan käyttämään usein, tulee kuukausimaksu sekä alhaisempi korko monissa tilanteissa edullisemmaksi vaihtoehdoksi. 

Luottokortin käyttäminen käy samalla tavalla, kuin minkä tahansa muun maksukortin. Sillä on mahdollista varata ulkomaanmatkoja sekä maksaa ruokakaupassa. Kyseessä on yksi käytetyimmistä “lainapalveluista” Suomessa.  

Vertaislaina 

Vertaislainat ovat aivan kuten kaikki muutkin kertalainojen tarjoajat, suurimpana erona toimii, että niiden takana on vain yrityksen sijaan yksityinen henkilö tai useampia yksityisiä henkilöitä. Vertaislainat ovat lainoja, jossa molemmat osapuolet voittavat. Lainanottaja saa toivomansa lainan ja lainaa tarjoava henkilö puolestaan tuloja ylimääräiselle rahalle. 

Yksi tunnetuimmista vertaislainoja välittävistä yrityksistä on Fellow Finance, joka tarjoaa 500–20 000 euron suuruisia vakuudettomia lainoja. Fellow Financelta löytyy myös suomen finanssivalvonnan myöntämä toimilupa. 

Vakuudellinen laina 

Kauttamme haettavat lainat ovat pääasiassa vakuudettomia lainoja. Tästä huolimatta markkinoilta löytyy kuitenkin useita muita palveluita, joissa lainalle vaaditaan vakuutta. Vakuus voi olla henkilötakaus tai reaalivakuus. Reaalivakuutena toimivat yleensä fyysiset esineet, kuten rahastot, omistusasunnot, metsäosuudet, arvopaperit sekä muu vakuudeksi kelpaava omaisuus. 

Tunnetuin vakuudellinen laina markkinoilla on asuntolaina. 

Yrityslaina

Yksityishenkilön tavoin myös yrityksien kohdalle voi sattua yllättävä rahantarve. Myös vakavaraiset yritykset voivat joutua ottamaan  lainarahaa esimerkiksi, kun suunnitelmissa on suurempi hankinta tai jokin muu merkityksellinen muutos liiketoiminnassa. 

Yrityslainoja on helppo löytää myös netistä. Yksi lainoja myöntävä toimija on Suomen Yrityslaina, joka myöntää kilpailukykyisiä rahoituksia kaiken suuruisille yrityksille. Suomen yrityslaina tarjoaa edulliset lainat ja heidän palvelunsa on mahdollista kilpailuttaa helposti sekä nopeasti klikkaamalla alapuolelta. 

Suomen Yrityslaina lainaesimerkki: Yritys A hakee 10 000 euroa lainaa ja palvelu määrittää sen koroksi 2,5%. Maksettava kuukausilyhennys on siis 250 euroa. Jos yritys haluaa maksaa lainan sovittua aikaisemmin, ei Suomen Yrityslaina veloita lisäkuluja tästä. 


Suomen Yrityslaina
  • Hae lainaa 1000–100 000 euroa
  • Laina-aika 1–18 kk
  • Lainan kiinteät kulut 1,75%–4,95%

Esimerkki: Suomen Yrityslaina 10 000€ laina, 2,5% korko. Kulut per kuukausi 250€.


Yleisimmät syyt lainanotolle 

Lainan ottamiselle löytyy useita eri syitä. Laina voi tulla tarpeelliseksi monissa eri elämäntilanteissa, kuten normaaleissa ruoka- ja lääkekuluissa ennen palkkapäivää tai suurempien hankintojen osuessa kohdalle. Alle listasimme yleisimmät syyt, miksi Suomalaiset  kuluttajat hakevat lainaa netistä. 

Auton hankinta tai yllättävä särkyminen 

Kaikki auton omistavat tietävät, että autoon on helppo sysätä paljon rahaa ja joskus kulut yllättävät juuri silloin, kun niitä vähiten toivoisi. Auton vaihdot sekä menopelin yllättävä hajoaminen ovat yksi yleisimmistä syistä joustoluoton tai kulutusluoton hakemiselle. 

Autoon on helppo hujauttaa tuhansia euroja rahaa haluamattaan. Lisäksi joissakin tilanteissa auto on pakollinen osa normaalia elämää, jolloin sen tulee olla käyttökunnossa vuoden jokaisena päivänä. 

Remonttilaina 

Koti on useille Suomalaisille se tärkein paikka, jossa halutaan viettää suurin osa ajasta. Tästä syystä koti halutaan remontoida oman näköiseksi. Remonttiin on helppoa upottaa tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin rahaa, riippuen puhutaanko pintaremontista vai suuremmasta työstä. 

Joissakin tilanteissa kotona tapahtunut yllättävä särkyminen voi aiheuttaa kotiin tehtäviä muutoksia. Kulutusluotot ja joustoluotot ovat suosittuja lainatyyppejä remontin yllättäessä. 

Matkalaina

Matkustamisesta on tullut yhä suurempi osa perheiden elämää. Osa perheistä lomailee ulkomailla useampaan otteeseen, toisille tämä on harvinaista herkkua ja matkarahojen säästäminen voi viedä valtavan määrän aikaa. 

Joustoluotolla on mahdollista nopeuttaa lomalle pääsyä. Samalla joustoluottoa voidaan käyttää turvana, jos matkalla ilmenee yllättäviä menoja. Ulkomaille matkustettaessa, tulisi jokaisen kuitenkin muistaa, ettei matkalaina korvaa matkavakuutuksen olemassa oloa. Matkavakuutusta suosittelemme aivan jokaiselle ulkomaille lähtevälle. 

Yhteenveto lainatyypeistä 

Lainatarpeet vaihtelevat kotitaloudesta riippuen. Tarve voi yllättää ihan kenet tahansa, eikä säästöjä välttämättä ole kaikissa tilanteissa kertynyt tarpeeksi hankinnan kattamiseksi. Lainaa on mahdollista hakea useilla eri ehdoilla ja on elintärkeää tietää tietyt seikat ennen hakua. 

Lainapalvelut ovat kaikki erilaisia ja lainatyyppejä löytyy useita. Yltä yleisimmät lainatyypit ja lyhyt tietopaketti niistä. Artikkelista löydäy myös yleisimmät syyt, miksi suomalaiset joutuvat turvautumaan lainaan. 

 

Usein kysytyt kysymykset

Lainamuotoja on useita erilaisia. Tunnetuimpia niistä ovat netin kautta haettavat; pikalainat, joustoluotot, kulutusluotot, luottokortit, vertaislainat ja yrityslainat. 

Oikean lainatyypin löytäminen on tärkeä osa prosessia, sillä sen myötä määräytyvät lainan pääpiirteet, kuten lisälainan saaminen, takaisinmaksuaika ja muut tärkeät tekijät.