Nykypäivänä maksutapoja on useita. Maksaminen onnistuu käteisellä, pankki- sekä luottokortilla ja useilla erilaisilla sovelluksilla. Arjen helpottamiseksi, tärkeintä on löytää omaan tilanteeseen sopivin vaihtoehto. Tässä artikkelissa kerromme lisää erilaisista maksutavoista sekä kuinka löytää itselle juuri se oikea tapa. 

Kilpailuta itsellesi paras 2 000€ - 60 000€ laina 


Yleisimmät maksutavat 

Monet lukijoistamme ovat eläneet aikakauden, jolloin käteismaksut vaihtuivat korttimaksuiksi ja pankeissa vierailu muuttui verkkopankkiin sekä puhelinneuvotteluiksi. Tämän hetken ehdottomasti suosituin maksutapa on pankkikortti, vaikka kilpailijoita on korttimaksuillekin saatu. Korttimaksut onnistuvat lähes poikkeuksetta kaikkialla Suomessa. Laskujen hoitaminen käy puolestaan verkkopankissa. Useimmissa tilanteissa kuluttajalla on tili/tilit yhdessä pankissa, jota kautta heiltä löytyy myös luotto- sekä pankkikortti. Yleisimpiä pankkeja Suomessa ovat; DanskeBank, Nordea, Osuuspankki, POP-pankki, Aktia, Säästöpankki, Handelsbank sekä Ålandsbank. 

Verkkomaksaminen 

Suomalaiset pankit ovat yleisesti ottaen todella moderneja sekä lähes täysin verkossa toimivia yrityksiä. Laskujen maksaminen onnistuu helposti verkkopankissa taikka mobiilipankissa. Laskun maksaminen vaatii tunnistautumisen, jonka säännöksiä kiristettiin aikaisemmin vuonna 2019. Kiristyksen yhteydessä paperiset avainlukulistat poistuivat kokonaan ja tilalle saatiin avainlukulaite taikka yleisimmin käytetty avainlukusovellus, joka on ladattavissa kaikille mobiililaitteelle. 

Muu maksaminen 

Maksaminen ei koskaan aikaisemmin ole ollut yksinkertaisempaa. Pankkikorttimaksujen lisäksi joitakin vuosia sitten markkinoille saapui lähimaksu, joka mahdollistaa ostosten tekemisen ilman pankkikortista löytyvää sirua. Tällöin asiakkaan tarvitsee ainoastaan näyttää pankkikorttiaan, eikä laite pyydä suorittaman PIN-koodi tunnistautumista.

Aluksi lähimaksun tekeminen onnistui 25 euroon asti, mutta vuonna 2019 summa nostettiin 50 euroon maksutilanteiden helpottamiseksi sekä nopeuttamiseksi. 

Vuonna 2018 noin 45% tehdyistä maksuista tapahtui lähimaksu -ominaisuudella. 

Mobiilimaksaminen 

Pankkikorttien lähimaksu ei suinkaan ole markkinoiden tuorein maksumuoto, sillä mobiilimaksaminen kasvattaa suosiotaan sekä yleistyy jatkuvasti. Mobiilimaksamisella tarkoitetaan matkapuhelimella suoritettavaa maksua. Kyseessä on maksumuoto, joka ei vielä tällä hetkellä ole kaikkialla käytössä, mutta yleistyy päivä päivältä. 

Mobiilimaksamisen pääperiaatteena on toimia lähimaksun tavoin. Erona on ainoastaan, ettei pankkikorttia tarvitse kuljettaa mukana. 

Kyseisen maksumuodon suosio kasvaa jatkuvasti, sillä yhä useammin kuluttajalla on mobiililaite mukana pankkikortin taikka lompakon sijaan. Mobiilimaksaminen vaatii erillisen maksusovelluksen ja jo tällä hetkellä markkinoilta löytyy niitä useampia erilaisia. Mobiilimaksamiseen käytettäviä sovelluksia ovat; Mobile Pay, S-mobiili, Aktia Wallet sekä Pivo. Ulkomailla suosiossa on myös Revolut niminen sovellus/pankki, jolta löytyy Iso-Britannian lisenssi. 

Mobiilimaksamisessa maksuvälineenä ei aina tarvitse käyttää puhelinta, vaan siihen kelpaa myös älykello tai muu älyranneke. Jokaisen kuluttajalla on oikeus valita itselleen sopivin vaihtoehto. 

Lähimaksu ja SMS-maksu - kaksi täysin eri asiaa

Monet kuluttajat sekoittavat lähimaksun sekä SMS-maksun. Kyseessä on kaksi täysin eri asiaa. Näiden kahden maksutavan eroavaisuuksista lisää alapuolelta. 

Lähimaksaminen on helppo tunnistaa, sillä tässä maksutavassa asiakas vilauttaa maksukorttia, mobiililaitetta, älykelloa tai muuta vastaavaa liikkeen maksupäättellä. Lähimaksuominaisuuden tunnistaa maksulaitteesta löytyvästä neljästä kaaresta. Kuva tästä alapuolella. 

SMS-maksaminen, eli toiselta nimeltään tekstarimaksaminen on puolestaan tapa, jossa maksu tapahtuu nimenkin mukaisesti tekstiviestillä. Monesti tekstarimaksamisen vierelle on kehitetty erillinen sovellus, mutta kuten kaikki älypuhelinta käyttävät tietävät, ei sovelluksen lataaminen jokaiseen maksuun ole mahdollista taikka aikaa säästävää puuhaa. Mobiilisovelluksille yleistä on tunnistautuminen sekä erilaiset käyttäjätunnukset. Sovellus kannattaakin ladata vain niihin maksutilanteisiin, joita tehdään useamman kerran viikossa. 

Lataa maksusovellus niihin tilanteisiin, jotka toistuvat usein. 

Tilanteissa, jotka ovat harvinaisempia suosittelemme tekstiviestillä maksamista. Esimerkiksi; miksi ladata Helsingin julkisenliikenteen -sovellus, jos palvelu on käytössä kerran tai kahdesti vuodessa? Tällöin matkalippu kannattaa ostaa tekstiviestillä. Kyseessä on yhtä nopea sekä yksinkertainen tapa suorittaa ostotapahtuma.  

Onko lähimaksu tai SMS-maksaminen turvallista? 

Turvallisuudesta huolehtiminen on normaalia ja raha-asioissa turvallisuusohjeiden noudattamisen tulisi olla ensiarvoisessa asemassa. Turvallisuudesta huolehtimisen tulee myös tapahtua oma-aloitteisesti. Yksi tärkeimmistä asioista on pitää sovellus ajantasalla. Tämä tapahtuu päivittämällä laitteesta löytyvä sovellus uusimpaan versioon aina, kun sellainen julkaistaan. Älypuhelimet ilmoittavat päivityksistä ja monissa tilanteissa ajavat ne automaattisesti. 

Turvallisuuden ylläpitämiseksi on tärkeää päivittää sovellus tuoreimpaan mahdolliseen versioon. 

Jos maksamiseen käytettävä kortti taikka älylaite katoaa, suosittelemme jäädyttämään mobiililaitteeseen liitetyt kortit mahdollisimman nopeasti. Lisäksi maksuihin kannattaa jokaisessa tilanteessa määrittää maksu- sekä nostoraja. Tällä on mahdollista välttää suurimpia onnettomuuksia ja yleensä kyseinen raja on mahdollista ottaa pois taikka vaihtaa suurempaan verkkopankin kautta. Se mahdollistaa myös samojen korttien turvallisen käytön ulkomaanmatkoilla. 

Mobiilimaksamisen edut 

Mobiilimaksaminen helpottaa myös pienien velkojen hoitamista sekä laskun jakamista. Tämä tapahtuu mobiilimaksamisen avulla huomattavasti aikaisempaa helpommin, sillä pitkiä IBAN -numeroita ei enää tarvita. Mobiilimaksaminen onnistuu helposti puhelinnumeroiden väityksellä. Mobiilimaksamisessa miellyttävää on myös, että raha siirtyy uudelle omistajalle välittömästi.